Woensdag - 08 Feb 2023

Aanmelden

De nieuwste vintage champagne van Ruinart gebruikt ouderwetse methoden om een complexe smaak te ontwikkelen

De nieuwste vintage champagne van Ruinart gebruikt ouderwetse methoden om een complexe smaak te ontwikkelen

Het jaar 2010 was niet geweldig voor Ruinart. De winter was extreem koud, de lente en vroege zomer waren droog, augustus was regenachtig en toen kwam er rot aan het einde van de rijping. Op de een of andere manier was het Champagnehuis echter in staat om een prachtige vintage te creëren. De nieuwe Dom Ruinart 2010, die wordt verkocht voor 300 Euros per pop, is een extra brut Blanc de Blancs Champagne gemaakt van 100 procent Chardonnay-druiven.

Volgens Ruinart heeft het de aromatische frisheid van Chardonnay, waarbij de neus beweegt van bloemige tonen die herinneren aan parfumerie, via pittige tonen van nootmuskaat en geroosterde amandels, helemaal tot pittige citrustonen. De smaak wordt beschreven als rijk en complex, terwijl de afdronk fris en licht bitter zou zijn.

Het kost tijd, visie en een beetje durf voor ons om een geweldige vintage te produceren”, zei keldermeester Frédéric Panaiotis in een verklaring. „Deze vintage uit 2010 markeert een keerpunt. Het viert de afdruk van een jaar door een grote Blanc de Blancs die nu onder kurk is gerijpt. ” De champagne werd met de hand ontdaan. Ruinart Dat proces van het gebruik van kurkstoppers voor veroudering op droesem helpt de champagne een onderscheidende smaak te geven.

De praktijk was ooit gebruikelijk, maar kroonkappen werden in de loop van de tijd populairder. Eind jaren negentig besloot de keldermeester van Ruinart echter om een deel van de Dom Ruinart-vintage 1998 onder kurk te verouderen. Het materiaal is poreus maar blijft vrij stabiel, terwijl metalen doppen kleine hoeveelheden zuurstof in de flessen laten komen. Het resultaat? Een aanzienlijk stevigere wijn met meer complexiteit. Naast de herintroductie van kurkstoppers voor deze vintage, bracht Ruinart ook de praktijk van handmatig disgorging terug.

Nadat ze elke fles met de hand hadden geopend en het sediment hadden verwijderd, voegden de wijnmakers ook een kleine hoeveelheid likeur toe voor rondheid. De bubbel werd vervolgens uitgerust met een expeditiekurk en bedekt met een capsule die de vintage markeerde, voordat hij nog een jaar werd laten rusten.

De Dom Ruinart 2010 kan misschien het beste op zichzelf worden genoten. Als je echter geïnteresseerd bent om de champagne te combineren met eten, raadt het huis gerechten aan die ook een iets verlengd bereidingsproces ondergaan, zoals gezouten, gefermenteerd of gerookt voedsel. Klinkt als een behoorlijke combo.