De nieuwste vintage champagne van Ruinart gebruikt ouderwetse methoden om een complexe smaak te ontwikkelen

In de bruisende wereld van champagne is Ruinart een naam die synoniem staat voor traditie en kwaliteit. Dit illustere champagnehuis, opgericht in 1729, heeft een lange geschiedenis en een sterke reputatie hoog te houden. Wanneer we denken aan het vakmanschap en de verfijning die vereist zijn voor de productie van een uitstekende champagne, dan is Ruinart vaak het toonbeeld waar velen aan denken. Hun nieuwste vintage champagne getuigt van deze erfenis.

Deze bijzondere vintage champagne is namelijk op een heel speciale manier tot stand gekomen. In plaats van volledig te vertrouwen op moderne technieken en machines, heeft Ruinart besloten om terug te grijpen naar methoden van weleer. Dit is een bewuste keuze die erop gericht is de complexiteit en subtiliteit van hun champagnes nog verder te verfijnen.

Een van de traditionele methodes die Ruinart gebruikt, is de coquard pers. Deze houten persen zijn alom bekend in de champagne-industrie en staan bekend om hun zachte behandeling van de druiven. Ze bieden de mogelijkheid om de druiven langzaam en zorgvuldig te crushen zonder de delicate smaakstructuren te beschadigen. Het resultaat van dit zachte persproces is een puurder en zuiverder sap, dat de basis vormt voor de uiteindelijke wijn.

Naast het persen speelt ook de fermentatie een cruciale rol in het ontwikkelingsproces van de champagne. Waar veel moderne producenten kiezen voor roestvrijstalen tanks, prefereert Ruinart de klassieke grote eikenhouten vaten. Deze traditionele keuze faciliteert een langzamere gisting en geeft de wijn tijd om zich te ontwikkelen en te rijpen. Het eikenhout draagt bij aan het smaakprofiel door subtiele houttonen toe te voegen en complexe aroma'ste bevorderen.

Rijping is een ander aspect waar Ruinart nadrukkelijk aandacht aan besteedt. De champagnehuizen hanteren verschillende rijpingsperioden voor hun wijnen, maar Ruinart kiest ervoor om hun vintage champagne minimaal drie jaar te laten rusten. Dit geduld en toewijding resulteren in een karaktervolle textuur en een diepgang in smaak die je bij jongere champagnes simpelweg minder tegenkomt.

Even belangrijk voor de complexiteit van Ruinarts vintage champagne is de selectie van de druiven. De focus ligt vaak op de chardonnaydruif, bekend om zijn frisse en elegante noten. Deze druiven worden zorgvuldig met de hand geplukt om alleen de beste kwaliteit te waarborgen.

En wat betekent dit nu alles voor de smaak? Champagnekenners kunnen de borrelende verwachting bijna proeven. De vintage champagne van Ruinart belooft een rijke sensatie te zijn met een fris palet. Verwacht tinten van rijp wit fruit zoals nectarines en perziken, welke samensmelten met de luxueuze tonen van brioche en amandel als gevolg van de rijping op eikenhout. Na elke slok blijft er een langdurige, zijdezachte indruk achter met een elegante mineraliteit die kenmerkend is voor Ruinart.

Door vast te houden aan oude methoden slaagt Ruinart erin om iets echt bijzonders te creëren. Hun nieuwste vintage champagne is niet alleen een knipoog naar het verleden, maar ook een bewijs van het feit dat sommige traditionele benaderingen de tand des tijds glansrijk doorstaan. Deze benadering van champagne maken combineert een diep respect voor het verleden met hedendaags vakmanschap.

Wanneer de tijd komt om deze bijzondere vintage te ontkurken, zal de liefhebber herinnerd worden aan alle expertise en zorg die zijn besteed om deze complexe en weelderige bubbel tot stand te brengen. Proost, op Ruinart en hun tijdloze en zorgvuldige methode van champagne bereiden. In een wereld die constant verandert, biedt Ruinart een kostbaar moment van reflectie en genot, vastgelegd in elke fles van hun voortreffelijke vintage champagne. Een toast op de tradities die de basis legden voor de rijke smaken die we vandaag de dag nog steeds koesteren.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Liber Pater - de historische reis van exclusieve Bordeaux wijn In de kijker

Liber Pater, een naam die in de wijnwereld synoniem staat voor exclusiviteit, geschiedenis en een ongeëvenaarde prijs. Maar wat maakt deze wijn zo...