Clase Azul introduceert exclusieve Mezcal uit San Luis Potosí

Clase Azul, een merk dat bekend staat om zijn luxe tequila en mezcal, heeft een nieuw product uitgebracht: een exclusieve mezcal afkomstig uit de regio San Luis Potosí. Dit nieuwe aanbod is niet zomaar een toevoeging aan hun assortiment, maar vertegenwoordigt een viering van de Mexicaanse cultuur en traditie, verenigd met ambachtelijke distillatieprocessen.

Het nieuwe product wordt gemaakt van 100% wilde agave Salmiana, die uniek is voor het gebied van San Luis Potosí. Deze agavesoort dankt haar naam aan de groene, salmiak-achtige kleur en staat bekend om de hoge kwaliteit en delicate smaak die ze levert. De Salmiana-agave heeft een volwassenheidstijd van 12 jaar voordat het geoogst kan worden, wat ook bijdraagt aan de exclusiviteit van deze mezcal.

De productie van deze mezcal vindt plaats te midden van de prachtige flora en fauna van de 'Altiplano Potosino,' een streek die bekendstaat om zijn rijke biodiversiteit. Het distillatieproces volgt traditionele methoden, waarbij tijd en zorg vooropstaan. Zo wordt de agave langzaam gekookt in traditionele aarden ovens, waardoor complexe smaken vrijkomen die kenmerkend zijn voor deze specifieke mezcal.

Na de kookfase ondergaat de agave een zorgvuldig fermentatieproces. De vergisting vindt plaats in open houten vaten, waardoor de natuurlijke gisten hun werk kunnen doen en bijdragen aan het unieke smaakprofiel. De volgende stap is de dubbele distillatie, die extra zuiverheid en een verfijnd karakter geeft aan de drank.

Het ontwerp van de fles weerspiegelt eveneens de toewijding aan vakmanschap en culturele trots. Elke fles is handgemaakt, versierd met een uniek design en wordt afgesloten met een speciale stop die het artistieke karakter van het merk Clase Azul verder benadrukt. De fles zelf wordt een collector's item, een kunstwerk dat de esthetiek van het product onderstreept en als pronkstuk kan dienen in elke bar of verzameling.

Om de introductie van deze nieuwe mezcal te vieren, organiseerde Clase Azul een lanceringsgebeurtenis die de tradities en het erfgoed van San Luis Potosí eerde. Op deze bijeenkomst werden genodigden getrakteerd op een ervaring die de zintuigen betoverde en hen onderdompelde in de wereld van deze bijzondere mezcal. Er werd aandacht besteed aan zowel de verfijnde smaken als aan de culturele betekenis, waarbij gasten een grondige uitleg kregen over de processen en tradities die ten grondslag liggen aan het product.

Deze exclusieve mezcal van Clase Azul is beperkt beschikbaar en vanwege de nauwgezette productiemethoden zal de voorraad niet snel aangevuld kunnen worden. Liefhebbers van mezcals en verzamelaars krijgen hiermee een zeldzame kans om een unieke spirit toe te voegen aan hun collectie. De lancering van dit product markeert wederom de inzet van Clase Azul om de rijke Mexicaanse tradities levend te houden en te vieren met een product dat de essentie van het land belichaamt.

Als vervolg op de bovenstaande informatie willen we dieper ingaan op de wereld van mezcal en de unieke eigenschappen die het onderscheiden van andere soortgelijke dranken zoals tequila.

Mezcal, vaak verward met tequila, is een traditionele Mexicaanse alcoholische drank gemaakt van agave. Hoewel tequila ook een vorm van mezcal is, zijn er duidelijke verschillen tussen de twee. Tequila mag alleen worden geproduceerd met de blauwe agaveplant en moet afkomstig zijn uit specifieke regio's in Mexico, voornamelijk Jalisco. In tegenstelling tot tequila kan mezcal gemaakt worden van meer dan 30 soorten agave en wordt het geproduceerd in meerdere regio's, waaronder Oaxaca, Durango en nu dus ook San Luis Potosí.

Een ander belangrijk verschil is de productiemethode. Voor mezcal worden de hartstukken van de agaveplant, piñas genaamd, gegrild in kuilen in de grond, die bekleed zijn met lavasteen en houtskool. Dit rookproces geeft mezcal zijn kenmerkende rokerige smaak. Vervolgens worden de piñas gemalen, vaak met behulp van een steenwiel, gemengd met water en laten fermenteren, waarna de vloeistof wordt gedistilleerd.

Mezcal kan ruwweg worden ingedeeld in drie categorieën: Mezcal Joven (jong of blanco), wat betekent dat het direct na destillatie wordt gebotteld; Mezcal Reposado (gerust), wat aangeeft dat het tussen de twee maanden en een jaar in eikenhouten vaten heeft gerijpt; en Mezcal Añejo (oud), wat een rijping van minimaal een jaar vereist. De rijping in vaten voegt nuances van smaak en kleur toe aan de mezcal, vergelijkbaar met hoe whisky rijpt.

Mezcal wint wereldwijd aan populariteit, mede dankzij de groeiende waardering voor ambachtelijke dranken en de voorliefde voor authentieke ervaringen. Het consumeren van mezcal gaat vaak gepaard met traditionele Mexicaanse gebruiken, zoals het drinken van de geest met oranje plakjes en zout bereid met gemalen wormen en chili, wat de ervaring verrijkt en de smaken complementair maakt.

Bij de introductie van nieuwe hoogwaardige producten zoals de Clase Azul Mezcal uit San Luis Potosí, ligt de nadruk niet alleen op de kwaliteit van de drank, maar ook op het delen van de culturele geschiedenis en het ambachtschap die ermee gepaard gaan. Clase Azul heeft dit keer niet alleen een nieuwe mezcal geïntroduceerd; het heeft een stukje van de ziel van San Luis Potosí vastgelegd en gepresenteerd aan een internationaal publiek dat steeds meer leert over de complexiteit en schoonheid van deze traditionele Mexicaanse drank.

Naast de lancering van de exclusieve mezcal, blijft Clase Azul zich inzetten voor duurzaamheid en het behoud van de Mexicaanse tradities. Het bedrijf focust zich op het gebruik van lokale ingrediënten en werkt samen met ambachtslieden uit de regio om niet alleen economische voordelen te brengen, maar ook om de unieke culturele praktijken te stimuleren die Mexico zo rijk maken. Door aandacht te hebben voor ecologische impact en culturele verantwoordelijkheid, positioneert Clase Azul zich als een pionier op het gebied van verantwoorde en cultureel bewuste alcoholvervaardiging.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Liber Pater - de historische reis van exclusieve Bordeaux wijn In de kijker

Liber Pater, een naam die in de wijnwereld synoniem staat voor exclusiviteit, geschiedenis en een ongeëvenaarde prijs. Maar wat maakt deze wijn zo...