Château Trotanoy is een prestigieuze Pomerol wijngaard met rijke geschiedenis en unieke wijn

Château Trotanoy is een prestigieus wijndomein in de Pomerol-appellatie van Bordeaux, Frankrijk. Het beslaat 7,2 hectare en is volledig beplant met Merlot-druiven. De bodem bestaat uit grind op klei en zwarte klei op een ijzerhoudende laag. Jean-Pierre Moueix kocht het domein in 1953, en sinds de 18e eeuw staat het bekend als een van de beste cru'svan Pomerol.

De wijngaard van Trotanoy helt zachtjes naar het westen en heeft een variërende bodemsamenstelling. Het hoogste punt bevat veel grind, terwijl de klei toeneemt naarmate de hoogte afneemt. Onder de klei bevindt zich een sublaag van rood grind en een ondoordringbare laag van ijzerrijke grond, ook wel 'crasse de fer' genoemd. Deze bodemdiversiteit geeft de wijn kracht, diepte en complexiteit. De vinificatie gebeurt in kleine betonnen vaten en de rijping in eikenhouten vaten.

Trotanoy staat bekend om zijn diepe kleur, krachtige neus en rijke concentratie, dankzij de oude wijnstokken. De wijn heeft een romige, donkere chocoladesmaak en een unieke concentratie van smaak. De wijn wordt gecertificeerd als HVE 3 en wordt geproduceerd volgens de principes van 'culture raisonnée.' De wijnstokken worden met de hand geoogst en ondergaan een dubbele sortering, zowel handmatig als optisch. De rijping vindt plaats in Franse eikenhouten vaten, waarvan 50% nieuw is.

Château Trotanoy heeft een lange geschiedenis en was een van de eerste erkende Premier Cru-locaties op het Pomerol-plateau. Het domein is sinds de aankoop door Jean-Pierre Moueix in handen van de familie Moueix gebleven. Zij zijn ook eigenaar van andere bekende wijndomeinen, zoals Château La Fleur-Pétrus en Pétrus.

In de wijngaard worden verschillende technieken toegepast om de kwaliteit van de wijn te waarborgen. Zo wordt er diep geploegd tussen de rijen wijnstokken en wordt de druivenoogst uitgedund om de concentratie van de druiven te verbeteren. Daarnaast wordt sinds 2009 een tweede wijn geproduceerd, genaamd Espérance de Trotanoy. Deze wijn komt van een specifieke locatie op het domein en is fruitiger dan Trotanoy, met een kortere rijpingstijd.

De Moueix-familie heeft een grote invloed gehad op de ontwikkeling en het succes van Château Trotanoy en andere wijndomeinen in de regio Pomerol en Saint-Émilion. Jean-Pierre Moueix richtte in 1937 zijn wijnhandel, Établissements Jean-Pierre Moueix, op in Libourne. Hij zette zich in om de wijnen van Pomerol en Saint-Émilion in Frankrijk en de rest van de wereld te promoten en te distribueren. In 1950 kocht hij zijn eerste wijngaard, Château La Fleur-Pétrus.

Christan Moueix, de zoon van Jean-Pierre, trad in 1970 toe tot het bedrijf. Hij richtte zich voornamelijk op het beheer van de wijnbouw en werd in 1991 president van het bedrijf. In 2009 erfde Jean-Francois, de oudere broer van Christian, Pétrus, terwijl Christian en zijn zoon Edouard de overige eigendommen bleven beheren en controleren.

Établissements Jean-Pierre Moueix is uitgegroeid tot de grootste wijnhandelaar aan de rechteroever van Bordeaux. Ze produceren, distribueren en promoten meer dan 200 wijnen in hun portfolio, met hun vlaggenschip Pomerol en Saint-Émilion Châteaux als speerpunt van hun bedrijf. Château Trotanoy blijft het vlaggenschip van het hele portfolio.

In de wijngaard wordt veel aandacht besteed aan het beheer van de wijnstokgroei, aangepast aan de klimatologische omstandigheden. De focus ligt op het verbeteren van de drainage, wat volgens Christian Moueix een teken van kwaliteit is. Zo zijn er de afgelopen 20 jaar zeven zes meter diepe putten geïnstalleerd onder het plateau om de drainage te verbeteren.

De vinificatie wordt uitgevoerd in thermo-gereguleerde betonnen en roestvrijstalen vaten. Een zachte en gecontroleerde maceratie en extractie zorgen voor de optimale expressie van de druiven. De rijping van Trotanoy duurt 16 tot 18 maanden in Franse eikenhouten vaten.

De wijn van Château Trotanoy staat bekend om zijn fruitige aroma'smet tonen van zoethout, mokka en truffels. In de mond komen smaken van kersen, cassis en een vleugje mineraliteit naar voren. De afdronk is klassiek en lang. Deze wijn behoort tot de best geslaagde wijnen van zijn jaargang en is een prachtig voorbeeld van de kwaliteit en het vakmanschap van Château Trotanoy en de Moueix-familie.

Château Trotanoy

Bij Château Trotanoy worden verschillende technieken en materialen gebruikt om de hoogwaardige wijnen te produceren. Hieronder diverse aspecten die betrokken zijn bij de productie van de wijnen:

  • Druivensoort: 100% Merlot, wat resulteert in rijke, geconcentreerde wijnen met een uitstekend rijpingspotentieel.
  • Wijngaardgrootte: 7,2 hectare, gelegen op het Pomerol-plateau, nabij beroemde domeinen als Château Lafleur, Pétrus en Le Pin.
  • Bodemtypes: Grind op klei en zwarte klei op een ijzerhoudende laag, die bijdragen aan de kracht, diepte en complexiteit van de wijn.
  • Onderlaag: Rood grind en 'crasse de fer', een ondoordringbare laag van ijzerrijke grond, typerend voor enkele van de beste locaties in Pomerol.
  • Wijnstokleeftijd: Gemiddeld 35 jaar, wat zorgt voor geconcentreerde druiven met complexe smaken en aroma s.
  • Duurzaamheid: Gecertificeerd HVE 3 (Haute Valeur Environnementale), wat betekent dat de wijngaard milieuvriendelijke en duurzame landbouwpraktijken toepast.
  • Wijnbouwmethode: 'Culture raisonnée', een benadering die het gebruik van chemicaliën minimaliseert en streeft naar een evenwicht tussen de wijnstokken en hun omgeving.
  • Bodembewerking: Vier verschillende methoden van grondbewerking worden toegepast om de bodemstructuur te optimaliseren en de wijnstokken gezond te houden.
  • Klimaatadaptatie: De groei van de wijnstokken wordt aangepast aan de klimatologische omstandigheden om de beste kwaliteit druiven te verkrijgen.
  • Oogst: Handmatig, om ervoor te zorgen dat alleen de beste druiven worden geselecteerd.
  • Sortering: Dubbele sortering, zowel handmatig als optisch, om de hoogste kwaliteit druiven te waarborgen.
  • Vinificatievaten: Thermo-gereguleerde betonnen en roestvrijstalen vaten, die een optimale temperatuurcontrole tijdens de gisting mogelijk maken.
  • Maceratie en extractie: Zacht en gecontroleerd, om de gewenste kleur, smaak en aroma'suit de druiven te extraheren.
  • Rijping: 16 tot 18 maanden in Franse eikenhouten vaten, waarvan 50% nieuw, wat bijdraagt aan de complexiteit en het rijpingspotentieel van de wijn.
  • Tweede wijn: Espérance de Trotanoy, afkomstig van een specifiek deel van het domein en gekenmerkt door een fruitiger profiel en een kortere rijpingstijd.
  • Klimaat: Het gematigde zeeklimaat in Pomerol zorgt voor milde winters, warme zomers en een lange, zonnige herfst, wat bijdraagt aan een uitstekende rijping van de druiven.
  • Oogstjaar: Château Trotanoy produceert elk jaar een vintage wijn, waarbij de kwaliteit en het karakter van de wijn variëren afhankelijk van de klimatologische omstandigheden van dat specifieke jaar.
  • Bewaarpotentieel: Trotanoy-wijnen staan bekend om hun uitstekende verouderingspotentieel, wat betekent dat ze vele jaren kunnen rijpen en verbeteren in de fles.
  • Proefnotities: Wijnen van Château Trotanoy staan bekend om hun diepte, kracht en complexiteit, met een breed scala aan aroma'sen smaken, variërend van donker fruit en kruiden tot aardse en minerale tonen.
  • Serveertemperatuur: Trotanoy wordt het best geserveerd op een temperatuur van ongeveer 16-18°C om de complexiteit en rijkdom van de wijn volledig tot uiting te laten komen.


Château Trotanoy staat bekend om zijn diepe, bijna inktachtige kleur en intense aroma'svan zoethout, mokka en truffels. De smaak is rijk en geconcentreerd, met accenten van kersen, cassis en een vleugje mineraliteit. De wijn heeft een mooie structuur en een lange, klassieke afdronk. Dankzij de zorgvuldige aandacht voor detail en de toewijding aan kwaliteit in alle aspecten van de wijnbereiding, is Château Trotanoy in staat om elk jaar uitstekende wijnen te produceren die geliefd zijn bij wijnliefheabbers en kenners over de hele wereld.

De zorgvuldige aandacht voor detail in de wijngaard en de wijnkelder, gecombineerd met de unieke terroir van Château Trotanoy, zorgen ervoor dat de wijnen van dit domein tot de beste van de Pomerol-appellatie behoren. Het resultaat is een prachtige expressie van Merlot, die zowel krachtig als elegant is, en die de rijke traditie van vakmanschap en passie voor wijnmaken in de regio weerspiegelt.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Liber Pater - de historische reis van exclusieve Bordeaux wijn In de kijker

Liber Pater, een naam die in de wijnwereld synoniem staat voor exclusiviteit, geschiedenis en een ongeëvenaarde prijs. Maar wat maakt deze wijn zo...