Château Ausone - de magie van Saint Emilion s parel van eeuwenoude oorsprong

Château Ausone, een prachtige cru van 7 hectare, bevindt zich in het hart en op het hoogste punt van Saint Emilion. Deze naam is ontleend aan de dichter Ausonius die daar verbleef. Sinds 2005 vinifiëren Alain Vauthier en zijn dochter Pauline deze wijn per perceel in hun nieuwe cuverie, met de hulp van hun adviseur, Michel Rolland. Het terroir van klei en kalk op een dikke laag kalksteen geeft de wijn een buitengewone volheid en uniciteit zonder in te boeten aan delicatesse en finesse.

Hoewel de productie van deze wijn beperkt is, maakt het de investering waard. De blend bestaat uit 55% Cabernet Franc en 45% Merlot, met een bewaartijd van 34 jaar, en zal drinkbaar zijn vanaf 2026. De wijn vertoont een zeer donker paars, violet kleur en heeft een magnifieke, karaktervolle neus met rijp fruit zoals bramen, aardbeien, bessen, bloemen, reglisse en blonde tabak. Château Ausone wordt naast Tertre Roteboeuf beschouwd als de beste wijn van Saint Emilion in 2017.

Château Ausone, het pronkstuk van het domein, is een kunstwerk van finesse en elegantie. Eerst presenteert het een krachtig en mineraal profiel van Cabernet Franc, gevolgd door een rond, precies en puur fruit van Merlot. De smaak blijft lang nazinderen met een zeldzaam evenwicht, als een monument van wijn die de tand des tijds trotseert.

Chapelle d'Ausone, de vrolijke prelude van het domein, is gemaakt onder dezelfde omstandigheden als zijn oudere broer. Het komt voornamelijk van jongere wijnstokken die later de grote wijn zullen produceren. De wijn heeft een hoger percentage Merlot dat zorgt voor een knapperige smaak, aangevuld met ongebruikelijke noten van Cabernet Sauvignon, terwijl de elegantie consistent blijft.

Het landgoed draagt de naam van Decimus Magnus Ausonius, een briljante redenaar geboren in Bordeaux in 310. Zijn dichtkunst prijst Bordeaux en zijn wijnen. Bewijzen suggereren dat zijn grootste landgoed, Lucaniacum, zich bevindt waar Château Ausone nu staat. Het werk op het land heeft oude herinneringen opgeroepen, zoals stukken van landbouwgereedschap, mozaïeken van wijnstokken en stukken van standbeelden.

Het werk op het land heeft oude herinneringen opgeroepen, zoals stukken van landbouwgereedschap, mozaïeken van wijnstokken en stukken van standbeelden. Deze artefacten zijn stille getuigen van het glorieuze verleden van Château Ausone, dat ons herinnert aan het diepe historische belang van deze plek en zijn connectie met de oudheid.

Ausonius, de dichter en wijnbouwer, verrijkte de wijnkultuur niet alleen met zijn poëtische odes aan de wijnen van de regio, maar ook met zijn praktische kennis van wijnbouw, het beheren van wijngaarden, en het produceren van wijnen van ongeëvenaarde kwaliteit. De erfenis van Ausonius leeft vandaag de dag voort in Château Ausone'svoortreffelijke wijnen die de poëzie van het land, de geschiedenis en de menselijke toewijding weerspiegelen.

Het historische Château Ausone is meer dan alleen een wijnmakerij: het is een levend monument van de geschiedenis van de wijnbouw, een oase van kennis, traditie, en finesse. Dit eeuwenoude erfgoed, dat van generatie op generatie wordt doorgegeven, is te proeven in elke druppel wijn die ze produceren. Elk glas is een eerbetoon aan de Romeinse dichter, wiens naam het draagt, en aan de vele generaties wijnbouwers die hun hart en ziel in deze wijngaarden hebben geïnvesteerd.

De toewijding aan kwaliteit, de voortdurende zorg voor het terroir en de eerbied voor het verleden maken van Château Ausone een ongeëvenaarde bestemming voor wijnliefhebbers. Het is niet zomaar een wijn: het is een eeuwenoude erfenis die met passie en geduld tot uitdrukking komt in een fles, en een betoverend verhaal dat wacht om verteld te worden. Kom en ontdek de magie van Château Ausone, de parel van Saint Emilion.

Château Ausone blijft niet alleen trouw aan de traditie, maar omarmt ook innovatie. De huidige generatie, onder leiding van Alain Vauthier, heeft nieuwe wijnbereidingstechnieken geïntroduceerd en heeft gewerkt aan de verbetering van de wijnstokvariëteiten, terwijl de ziel van de historische wijngaard behouden blijft.

Dit is een plek waar geschiedenis en moderniteit elkaar ontmoeten. Oude Romeinse technieken worden naast moderne wijnbouwtechnieken gebruikt om wijnen van uitzonderlijke complexiteit en finesse te creëren. Elke oogst is een viering van de rijke geschiedenis van het landgoed, maar ook een bewijs van de onophoudelijke zoektocht naar perfectie.

Het wijnhuis organiseert regelmatig rondleidingen en proeverijen, waar bezoekers de gelegenheid krijgen om meer te leren over de geschiedenis van het landgoed, de verschillende processen van wijnbereiding, en uiteraard om hun uitstekende wijnen te proeven. Dit is een unieke kans om de traditionele methoden te ontdekken die Château Ausone onderscheiden en om te genieten van de verfijnde smaken en aroma'sdie hun wijnen kenmerken.

In het hart van de wijngaarden is er ook een klein museum, waar oude landbouwgereedschappen, gevonden artefacten en historische documenten tentoongesteld worden. Dit museum is een eerbetoon aan de mensen die eeuwenlang aan het land hebben gewerkt en een tastbare herinnering aan de tijdloze band tussen de mens en de wijngaard.

Château Ausone is niet alleen een bezoek waard voor wijnliefhebbers, maar ook voor iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis en cultuur. Dit historische landgoed biedt een uniek inzicht in de geschiedenis van de Franse wijnbouw en de blijvende impact van de Romeinse cultuur. Kom en ervaar de fascinerende combinatie van geschiedenis, cultuur en wijn op Château Ausone.

Château Ausone wijn

Château Ausone is een opmerkelijke wijn uit Saint-Émilion, een van de meest prestigieuze wijnregio'sin Bordeaux, gelegen aan de rechteroever van de Dordogne. Het bijzondere aan Château Ausone is de unieke stijl en complexiteit. De wijn wordt gekenmerkt door een prominente mineraliteit, afkomstig van de kalkrijke bodem. Hoewel de wijn rijk, vol en geconcentreerd is, is hij niet overweldigend. Er is een overvloed aan tannines, die echter opvallend rijp zijn.

De aroma'szijn krachtig, met tonen van rijp zwart fruit, blauwe bessen en donkerrode vruchten, samen met hints van zoethout, bloemen en een opvallende geur van gemalen rotsen. Deze kenmerken komen samen in een harmonieuze balans die zowel elegant als krachtig is.

Château Ausone is samengesteld uit gelijke delen Merlot en Cabernet Franc. De Merlot-druif zorgt voor de fruitige en volle kenmerken, terwijl Cabernet Franc bijdraagt aan frisheid en een goede tanninestructuur, waardoor de wijn een groot verouderingspotentieel heeft.

Saint-Émilion is geologisch onderverdeeld in drie belangrijke wijnbouwgebieden, waarvan de Côtes het kalksteenplateau omvat waarop Château Ausone zich bevindt. De wijnen van de Côtes zijn over het algemeen krachtig met een lichte bitterheid.

Château Ausone staat op nummer één in de ranglijst van de beste Saint-Émilion-wijnen en maakt deel uit van het hoogste echelon in de Saint-Émilion-wijnclassificatie. Het is geclassificeerd als Premier Grand Cru Classé A, wat de absolute top vertegenwoordigt.

De gemiddelde score van Château Ausone is 94, wat duidt op een excellente kwaliteit. Deze score is gebaseerd op de beoordelingen van meerdere gerenommeerde wijncritici.

Wanneer deze wijn op zijn best wordt genoten, wat volgens experts tot na 2030 zal zijn, biedt het een rijke ervaring van verfijnde smaken en aroma'sdie zich door de jaren heen hebben ontwikkeld.

Château Ausone is niet alleen een genot om te drinken, maar ook een perfecte begeleiding voor verfijnde gerechten. Het combineren van deze wijn met een heerlijk gerecht versterkt de smaakervaring.

Samengevat, Château Ausone is een meesterwerk van wijnbereiding, waarbij traditionele methoden worden gecombineerd met moderne technieken om een wijn van uitzonderlijke kwaliteit en complexiteit te creëren. Het is een ode aan de historie en kunst van wijnmaken in de beroemde regio Saint-Émilion.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Liber Pater - de historische reis van exclusieve Bordeaux wijn In de kijker

Liber Pater, een naam die in de wijnwereld synoniem staat voor exclusiviteit, geschiedenis en een ongeëvenaarde prijs. Maar wat maakt deze wijn zo...