Betoverende gastronomische avond in Michelinster Dôme - Antwerpen

Het was donderdagavond in Antwerpen toen ik samen met enkele vrienden besloot te dineren in Restaurant Dôme, een etablissement met een Michelinster, bekend om zijn uitmuntende gastronomie en historische charme. Gelegen in de schilderachtige wijk Zurenborg, ademt Dôme een sfeer van tijdloze elegantie, een resultaat van de zorgvuldige renovatie door Sophie en Julien Burlat in het begin van de jaren 2000. Dit neoflamboyante renaissancegebouw, oorspronkelijk ontworpen door Joseph Bascourt, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1893.

Bij binnenkomst in het art-nouveaustijl herenhuis werden we begroet door de hartelijke glimlach van gastvrouw Evangeline, wiens warme welkom ons onmiddellijk op ons gemak stelde. De prachtige koepel en de opulente kroonluchter benadrukten de grandeur van de ronde eetzaal, waarbij het mozaïekwerk en het florale behang extra cachet gaven aan de ambiance.

De culinaire reis begon met een innovatief amuse-bouche van kombu chawanmushi, verrijkt met waterkers en mierikswortel, vergezeld door een glas Champagne Rosé Nathalie Falmet “Oeil de Perdrix” Brut. Deze delicate combinatie zette de toon voor een avond vol gastronomische verrassingen.

Het menu Dôme, een getuigenis van chef Frédéric Chabbert'sexpertise en wereldwijde ervaring, omvatte gerechten die zowel de lokale als internationale keuken eerden. De tartare van Sint-Jacobsvruchten uit Normandië, opgediend met Kristal kaviaar, prei, gember, vlierbloesem en Koreaanse furikake, was een symfonie van smaken.

Het geroosterde eekhoorntjesbrood, geserveerd met een hollandaise van vin jaune en miso en XO van champignons, was een hoogtepunt. De subtiele, diepe smaken van de saus versterkten de rijkdom van het eekhoorntjesbrood.

Vervolgens kwam de rode mul uit Bretagne, gepresenteerd met krokante schubben, cocobonen uit Paimpol en een condiment van habanero pepers. Dit gerecht was een perfecte balans tussen pittig en zoet, met een textuur die elk ingrediënt liet schitteren.

De keuze voor het hoofdgerecht was tussen kalfslende uit Limousin, geserveerd met een jus van Espelettes peper en aligot aardappel, verrijkt met een walnoot condiment, of geroosterde ree uit België, begeleid door gerookte rode biet, radicchio, rode kool en cassis. Elk gerecht was een meesterwerk van smaak en presentatie.

Het pré-dessert, een verfijnde Belgische geitenkaas genaamd Juliette met een chutney van Hokkaido pompoen, bereidde ons voor op de kaasselectie van Frederic Van Tricht. Deze kon je nemen in plaats van of als extra gang bij het dessert, een keuze die een extra kost met zich meebracht.

De afsluiting van onze culinaire reis bestond uit een parfait van zwarte vijgen uit de Provence, blanc mangé en rode shiso, gevolgd door een donkere chocoladetaart met hazelnoot/amandel praliné en Maldon zout.

De wijnen, geselecteerd door sommelier István Darázs, waren een 2019 Domaine Leflaive 'Clavoillon' Premier Cru Puligny-Montrachet en een 2018 Domaine de Montille 'Les Champans' Premier Cru Volnay, die naadloos aansloten bij elke gang.

Dit diner in Dôme was niet alleen een culinaire ervaring maar ook een reis door de tijd, waarbij de geschiedenis van het gebouw en de kunst van de keuken samenvloeiden in een harmonieuze symfonie. Van de zorgzame aandacht van gastvrouw Evangeline tot de deskundige service van maître d’hôtel Bert Janssen, elk aspect van de avond droeg bij aan een onvergetelijk diner.

Na onze uitzonderlijke eetervaring in Restaurant Dôme, is het belangrijk om enkele praktische details te delen voor degenen die geïnspireerd zijn om deze culinaire bestemming in Antwerpen te bezoeken.

Het restaurant Dôme, een parel in het hart van Antwerpen, is gevestigd aan de Grotehondstraat 2, 2018 Antwerpen, België. Deze locatie is niet alleen eenvoudig te bereiken, maar ligt ook in een charmante buurt die de moeite waard is om te verkennen.

Bij het plannen van een bezoek aan Dôme is het belangrijk om rekening te houden met de openingstijden. Voor lunchgasten opent het restaurant haar deuren om 12:00 uur, met de laatste bestellingen die worden aangenomen om 13:15 uur. Avonddiners kunnen terecht vanaf 19:00 uur, met de laatste bestelling om 20:30 uur. Houd er rekening mee dat Dôme op zondagen en maandagen gesloten is. Op dinsdagen is het restaurant alleen open voor lunch. Deze openingstijden kunnen variëren, dus het is raadzaam om vooraf te controleren.

Voor degenen die de voorkeur geven aan dineren in de open lucht, biedt Dôme tijdens de zomermaanden een sfeervol terras, een ideale setting voor een onvergetelijke eetervaring onder de sterrenhemel.

Reserveringen zijn essentieel om teleurstelling te voorkomen, vooral gezien de populariteit en de beperkte zitcapaciteit van het restaurant. Reserveren kan eenvoudig via e-mail op booking@domeweb.be. Voor algemene vragen of facturatie-informatie, kan contact worden opgenomen via info@domeweb.be. Het restaurant is ook telefonisch bereikbaar op het nummer 03/239.90.03.

De locatie van Dôme is gemakkelijk te vinden via Google Maps, wat bijdraagt aan het gemak van het plannen van een bezoek. Dit zorgt ervoor dat zowel lokale als internationale gasten zonder moeite hun weg naar dit culinaire juweel kunnen vinden.

Het bezoeken van Restaurant Dôme is meer dan alleen een diner; het is een belevenis die de zintuigen prikkelt en herinneringen creëert die lang blijven nazinderen. Van de verfijnde gerechten en zorgvuldig geselecteerde wijnen tot de elegante ambiance en deskundige service, Dôme biedt een unieke ervaring die de rijke gastronomische cultuur van Antwerpen weerspiegelt.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Liber Pater - de historische reis van exclusieve Bordeaux wijn In de kijker

Liber Pater, een naam die in de wijnwereld synoniem staat voor exclusiviteit, geschiedenis en een ongeëvenaarde prijs. Maar wat maakt deze wijn zo...