Anama Concept wint Top 100 Wijn & Spirits Award 2023

Het Anama Concept, een innovatieve wijnmakerij uit Cyprus, heeft onlangs een prestigieuze onderscheiding ontvangen in de vorm van de Top 100 Wine & Spirits Award 2023. Deze erkenning, uitgereikt door de Luxury Lifestyle Awards, stelt het Anama Concept in de schijnwerpers als een van de voorhoedespelers binnen de wereldwijde wijn- en gedistilleerde drankenindustrie.

Het concept, voortgekomen uit de visie van oenoloog Lefteris Mohianakis en kunstenares Kristina Apostolou, is een samensmelting van traditionele vinificatiemethoden en hedendaags design, wat resulteert in wijnen die zowel esthetisch als kwalitatief indrukwekkend zijn. De filosofie van het Anama Concept berust op het idee dat elke wijn een kunstwerk is en bevat elementen van zowel de lange geschiedenis van de Cypriotische wijnmakerij als innovatieve benaderingen van wijn maken.

De wijnmakerij is gevestigd in het pittoreske dorpje Zoopigi, in het hart van Cyprus, en staat bekend om haar ambachtelijke benadering. Het unieke terroir van het eiland, gekarakteriseerd door zijn vulkanische grond en het gematigde mediterrane klimaat, stelt het Anama Concept in staat om druiven van uitzonderlijke kwaliteit te telen. Deze druiven worden vervolgens met de grootste zorg verwerkt tot wijnen die zowel lokaal als internationaal lof oogsten.

Een van hun meest vermaarde creaties is de Anama Vintage, een wijn die uitblinkt door de balans en complexiteit. Deze zoete wijn is gemaakt van de inheemse Mavro-druif en wordt geproduceerd volgens een methode die teruggaat tot de tijd van de Byzantijnse keizers. Tijdens het productieproces worden de druiven langdurig zongedroogd, wat zorgt voor een hoge concentratie van suikers en smaken. Deze traditionele wijze van produceren, gecombineerd met moderne technieken, resulteert in een wijn die niet alleen geworteld is in de Cypriotische cultuur maar ook aansluit bij de eisen van de huidige wijnliefhebbers.

De erkenning door de Luxury Lifestyle Awards is niet de eerste keer dat het Anama Concept in de prijzen valt. Eerder wist het ook al andere prestigieuze awards in de wacht te slepen, waardoor het gestaag een sterke reputatie heeft opgebouwd binnen de internationale wijnwereld. De awards zelf staan hoog aangeschreven en trekken jaarlijks veel aandacht binnen luxe segmenten variërend van hotels en vastgoed tot gastronomie en, natuurlijk, wijnen en spirits.

Het winnen van de Top 100 Wine & Spirits Award 2023 bevestigt de toewijding van het Anama Concept aan kwaliteit en innovatie. Het onderstreept bovendien hun vermogen om onderscheidende wijnen te produceren die zowel het culturele erfgoed van Cyprus respecteren als nieuwe standaarden zetten in de wijnindustrie.

Als we ons verder verdiepen in het Anama Concept en hun reis naar erkenning, zien we een verhaal van passie, vakmanschap en een diep respect voor de rijke geschiedenis van de wijnproductie op Cyprus. De oprichters hebben zich ingespannen om een product te creëren dat de grenzen van traditionele wijnmakerij verlegt, terwijl ze trouw blijven aan de kenmerkende aspecten die Cypriotische wijnen uniek maken.

Het idee dat wijn een vorm van kunst is, is een centraal thema in de filosofie van het Anama Concept. Dit komt niet alleen tot uiting in de productie van hun wijnen, maar is ook zichtbaar in de verpakking en branding. Elk aspect van de wijn - van het etiketontwerp tot de fles zelf - wordt zorgvuldig overwogen om een eindproduct te garanderen dat schoonheid en smaak naadloos combineert. De artistieke invloed van Kristina Apostolou zorgt ervoor dat elke fles niet alleen een gastronomische ervaring biedt, maar ook een visueel genot is.

Door het jaar heen biedt de wijngaard van het Anama Concept een betoverende omgeving waarin de druiven kunnen floreren. De liefde voor het land en de inspanningen om een duurzame toekomst voor de wijnmakerij te waarborgen, zijn fundamentele componenten van hun werkethiek. De verzorging van elke wijnstok, het handmatig oogsten van de druiven en de minutieuze selectieprocedure weerspiegelen diep respect voor de natuur en een streven naar uitzonderlijke kwaliteit.

Aan de basis van het succes van het Anama Concept ligt ook hun drive om continu te innoveren. Door experimenten met verschillende oogsttechnieken en rijpingsprocessen, samen met de integratie van nieuwe technologieën, blijven ze nieuwe manieren verkennen om hun wijnen te verfijnen. Deze aanpak heeft geleid tot een reeks van wijnen die zowel traditioneel als vooruitstrevend zijn, en die bij consumenten en kenners gelijkelijk in de smaak vallen.

De toekomst ziet er rooskleurig uit voor het Anama Concept. Terwijl ze blijk blijven geven van hun vermogen om prijswinnende wijnen te produceren, plannen ze ook om hun aanwezigheid op de internationale markt verder uit te breiden. De Top 100 Wine & Spirits Award zal ongetwijfeld helpen om de bekendheid van het Anama Concept te verhogen en meer aandacht te trekken van wijnliefhebbers en critici wereldwijd.

Naast de Mavro-druif zijn er ook andere inheemse variëteiten zoals de witte Xynisteri-druif die het vermelden waard zijn, evenals de invloed van klassieke wijnproductielanden zoals Griekenland en Italië op de Cypriotische wijntradities. Deze diversiteit draagt bij aan de rijke tapestry van wijnen die beschikbaar zijn op het eiland en biedt veel mogelijkheden voor ontdekking door wijnliefhebbers.

In een steeds competitievere wereldmarkt voor wijnen, blijft het essentieel voor producenten zoals het Anama Concept om zich te onderscheiden. Door innovatie te koppelen aan authenticiteit en kwaliteit, heeft het Anama Concept laten zien dat het mogelijk is om internationale erkenning te verwerven zonder de eigen identiteit te verliezen.

Met deze award kan het Anama Concept zich nog eens verheugen op het feit dat hun harde werk, hun toewijding aan vakmanschap, en hun liefde voor kunst en wijn niet onopgemerkt zijn gebleven. Het is een herinnering dat, zelfs in een wereld die constant verandert, de tijdloze schoonheid van een goed gemaakte wijn altijd gewaardeerd zal worden. En voor degenen die de kans krijgen om een fles Anama te ontkurken, biedt het de perfecte gelegenheid om te proeven wat er gebeurt wanneer geschiedenis, kunst en wetenschap samen een verrukkelijke harmonie vinden.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Liber Pater - de historische reis van exclusieve Bordeaux wijn In de kijker

Liber Pater, een naam die in de wijnwereld synoniem staat voor exclusiviteit, geschiedenis en een ongeëvenaarde prijs. Maar wat maakt deze wijn zo...