Beoordeling van Dewar s 37-jarige Blended Scotch Whisky

De Schotse whiskywereld wordt verrijkt door een veelheid aan smaken en stijlen, variërend van rokerige single malts tot rijke blends. Dewar'sheeft in deze wereld een eerbiedwaardige plaats veroverd als producent van blended whisky's. Hun recentelijk uitgebrachte 37-jarige blended Scotch whisky is een voorbeeld van de hoogwaardige dranken die ze creëren. Dit artikel biedt een omvangrijke evaluatie van deze bijzondere whisky, waarbij de geur, smaak en algehele drinkervaring worden ontleed.

De whisky, Dewar's'The Vintage', is gepresenteerd in een stijlvolle fles met een bescheiden etiket dat de leeftijd en kwaliteit van de drank benadrukt. De botteling is een eerbetoon aan Stephanie Macleod, de eerste vrouwelijke masterblender van het bedrijf. Het opvallende aan deze whisky is dat het een selectie bevat van de zeldzaamste voorraden die tot wel 75 jaar oud zijn, wat een diepe complexiteit en rijkdom belooft.

Bij het openen van de fles onttrekt zich een aroma dat doet denken aan oude bibliotheken, rijk aan geuren van leer en mahonie, doorspekt met florale noten die niet overheersend zijn maar een delicate balans verschaffen. Tonen van rijpe appel en perzik komen ook naar voren, samen met een vleugje honing en caramel, die samensmelten tot een uitnodigende geurervaring.

Het smaakpalet van deze Dewar'sblend is net zo indrukwekkend. Eerst wordt de proever begroet door smaken van geroosterde noten en een lichte kruidigheid, die samenvloeien met de zoetheid van de mout. Dit mondt vervolgens uit in subtiele hints van donkere chocolade, sinaasappelschil en een vleugje rook, wat leidt tot een lange en uiterst bevredigende afdronk. Deze complexiteit en elegantie zijn tekenend voor de zorg en expertise die Stephanie Macleod in het blenden van deze whisky heeft gestoken.

In de wereld van premium Schotse whisky's staat de naam Dewar'ssynoniem voor kwaliteit en traditie. Hun vakmanschap wordt getoond door het zorgvuldig selecteren en mengen van verschillende vaten om een unieke smaaksensatie te bereiken. Dit is een whisky die vraagt om rustig en met aandacht gedronken te worden, om zo elke nuance en infusie volledig te kunnen waarderen.

Voor verzamelaars en kenners biedt de Dewar's37 Year Old een uitgesproken ervaring die eens te meer bewijst dat leeftijd zeker kan bijdragen aan de complexiteit en diepte van een whisky. Het is een drank die zowel de geschiedenis als de moderniteit van Schotse whisky vertegenwoordigt, waarbij er gebruik is gemaakt van decennialange ervaring en toch een frisse smaakcompositie wordt geleverd die huidige trends weerspiegelt.

Dit type whisky is niet alleen een genot voor de zintuigen, maar het spreekt ook tot de verbeelding. Het vertelt een verhaal van erfgoed, toewijding en kunstzinnig blenden, en biedt zo een onvergetelijke ervaring voor de ware liefhebber. Het is een uitstekend voorbeeld van hoe een goede blended Scotch whisky een reis door smaakland kan aanbieden die net zo meeslepend en boeiend is als die van zijn single malt tegenhangers.

Nu we dit artikel hebben uitgebreid met aanvullende inzichten, laten we dieper ingaan op het universum van Schotse whisky en specifieke kenmerken die de Dewar's37-jarige blended Scotch whisky zo bijzonder maken.

Schotse whisky, of 'Scotch', is een gedistilleerde drank die in Schotland geproduceerd wordt. Om als Scotch te worden beschouwd, moet de drank aan strikte wettelijke vereisten voldoen. Zo moet hij minimaal drie jaar en een dag gerijpt zijn in eikenhouten vaten en moet het alcoholpercentage minimaal 40% zijn. Er bestaan verschillende soorten Schotse whisky, waaronder single malt, single grain, blended malt, blended grain en blended Scotch whisky – de categorie waar Dewar's37-jarige onder valt.

Blended Scotch whisky is een mix van één of meerdere single malt whisky's met één of meerdere single grain whisky's. De kunst van het blenden is het vinden van de juiste balans tussen de verschillende whisky's om een consistente en gewenste smaak te creëren. Deze vaardigheid vereist vele jaren ervaring en een diep begrip van zowel de individuele distillaten als de manier waarop ze met elkaar interacteren.

Dewar’s, opgericht in 1846 door John Dewar, heeft een lange traditie in het produceren van blended whisky's. Door hun nalatenschap hebben zij zich weten te positioneren als pioniers in het vak, mede dankzij hun dubbele rijpingsproces, bekend als 'double aging', voor extra zachtheid. Met de 37-jarige blend heeft Dewar'swederom bewezen waarom ze een gerespecteerde naam zijn in de whisky-industrie.

Bij het maken van deze bijzondere blend is zorgvuldigheid een belangrijk aspect geweest. Zoals eerder vermeld, bevat 'The Vintage' whisky's die tussen de 37 en 75 jaar oud zijn. De leeftijd van een whisky draagt bij aan de complexiteit, omdat de langdurige interactie tussen de whisky en het eikenhouten vat invloed heeft op de uiteindelijke smaak. Tijdens dit proces ontstaan smaken die niet nagebootst kunnen worden in jongere whisky's.

Een ander element dat deze whisky uniek maakt, is de keuze van vaten. Whisky kan rijpen in verschillende soorten vaten, zoals die eerder gebruikt zijn voor sherry, port, bourbon of wijn, wat allemaal verschillende smaakprofielen toevoegt aan de whisky. Bij Dewar's37-jarige is er sprake van een samenspel van vaten die een rijk en genuanceerd smaakprofiel tot stand brengen.

Verder is de rol van de masterblender essentieel voor het eindresultaat. Stephanie Macleod, met haar uitgebreide kennis en ervaring, heeft deze whisky zorgvuldig gecreëerd door niet alleen de leeftijd en het vattype te overwegen, maar ook de harmonie tussen de afzonderlijke whisky's. Haar deskundigheid en toewijding komen tot uiting in de complexiteit en de finesse van het eindproduct.

Voor verzamelaars en liefhebbers is de beschikbaarheid en prijs van een whisky ook van belang. Hoewel Dewar's37-jarige niet de duurste whisky op de markt is, straalt het nog steeds exclusiviteit en luxe uit. Het is een investering in zowel smaak als geschiedenis, die waarde kan toevoegen aan elke verzameling.

Tot slot biedt de Dewar's37-jarige blended Scotch whisky een belevenis die verder gaat dan het glas. Het is een deur naar het verleden, een bewijs van vakmanschap en een viering van de kunst van het blenden. Voor diegenen die de kans krijgen om deze whisky te proeven, is het een herinnering aan de rijkdom die te vinden is in geduld, ervaring en de subtiele interacties die plaatsvinden binnen de eikenhouten muren van een vat gedurende vele jaren.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Liber Pater - de historische reis van exclusieve Bordeaux wijn In de kijker

Liber Pater, een naam die in de wijnwereld synoniem staat voor exclusiviteit, geschiedenis en een ongeëvenaarde prijs. Maar wat maakt deze wijn zo...