Wim de Prez - Ingenieur-Turned-Artiest verlegt grenzen met gedurfde - technologie-gedreven kunst

Wim de Prez, geboren in Aalst in 1962, heeft zich gevestigd als een kunstenaar van formaat in Sint-Martens-Latem, waar hij beroemd is om zijn unieke, kleurrijke en vaak ironische kunststijl. Zijn schilderijen en sculpturen zijn meer dan esthetische objecten; ze zijn provocerend en nodigen uit tot reflectie over de standaarden van schoonheid en de raakvlakken tussen kunst en wetenschap.

Bijzonder is zijn gebruik van moderne technologieën zoals 3D-software en 3D-printers, waarmee hij zijn sculpturen tot leven brengt. Zijn portfolio varieert enorm, van op maat gemaakte projecten tot sculpturen, schilderijen en alles daartussenin. Zo heeft hij al een vijf meter hoge klarinet, een waterfontein en een levensgrote golfer gecreëerd, allemaal volgens zijn eigen unieke stijl.

De Prez, die aanvankelijk ingenieur was, heeft een bijzondere carrière achter de rug. Na ervaringen in de textielindustrie en bij Unilever, besloot hij zijn creativiteit de vrije loop te laten. Hij begon met schilderen en ontwikkelde zich tot kunstenaar van maatwerk, variërend van muurschilderingen tot trompe-l'oeils.

In 2008 brak een nieuw tijdperk aan in zijn carrière. De Prez begon met het tonen van zijn eigenzinnige werken, waarbij zijn eerste tentoonstelling een levendige, pulserende kunstervaring bood die een ware aanval op de zintuigen was. Het publiek werd overdonderd door de gewaagde kleuren en vrije vormen van zijn kunst.

Twee jaar later, in 2010, ging De Prez nog een stap verder door zijn tweedimensionale beelden te transformeren tot kleurrijke sculpturen. Deze sculpturen, die vaak doen denken aan vogels of andere dieren, zijn in wezen de concrete belichaming van De Prez'sonbeperkte fantasie. In de daaropvolgende jaren werden zijn beelden nog gedurfder, groter, maar ook kleiner.

Wim de Prez is niet alleen een kunstenaar, maar ook een denker. Hij stelt kritische vragen over het opgelegde schoonheidsideaal en vraagt zich af wie bepaalt wat schoonheid is. Zijn recentere werk onderzoekt de verbinding tussen kunst en wetenschap, met een bijzondere focus op kwantummechanica en fysica. Op 16 maart 2017 hield hij een presentatie over kunst en wetenschap in zijn werk, in Casa 93 op de Golflaan in Sint-Martens-Latem.

In zijn zoektocht naar schoonheid en de relatie met onze perceptie ervan, breekt De Prez vaak met conventies. Hij daagt ons uit om vraagtekens te zetten bij genormaliseerde schoonheidsnormen. In zijn werk roept hij vragen op zoals 'Wie zegt dat ik geen twee verschillende sokken kan dragen?', wat aantoont dat hij bereid is om tegen de stroom in te gaan en het anders zijn te vieren.

Zijn kunst is niet beperkt tot één medium of stijl; hij experimenteert voortdurend en laat zich inspireren door een breed scala aan invloeden. Dit omvat de natuur, de wetenschap en de moderne technologie, wat resulteert in een eclectische mix van onderwerpen en stijlen in zijn oeuvre.

De Prez'sfascinatie voor de kruising van kunst en wetenschap komt ook tot uiting in zijn recentere werken. Hij haalt inspiratie uit complexe wetenschappelijke concepten zoals kwantummechanica en fysica, en probeert deze vaak ontoegankelijke ideeën te vertalen naar een meer begrijpelijke en visueel aantrekkelijke vorm. Deze benadering zorgt voor een boeiende dialoog tussen verschillende disciplines en laat zien hoe kunst kan bijdragen aan ons begrip van de wereld.

Zijn lezing op 16 maart 2017 in Casa 93, Sint-Martens-Latem, getuigde van deze diepe interesse voor de verwevenheid van kunst en wetenschap. Tijdens deze presentatie, die begon om 20.00 uur, sprak De Prez uitgebreid over hoe wetenschap zijn werk beïnvloedt en hoe hij wetenschappelijke principes in zijn kunst incorporeert.

Gedurende zijn carrière heeft Wim de Prez zich gevestigd als een kunstenaar die niet bang is om grenzen te verleggen en nieuwe paden te betreden. Van zijn vroege schilderijen tot zijn huidige, technologie-gedreven sculpturen, blijft zijn werk verrassen en uitdagen, terwijl hij ons uitnodigt om dieper na te denken over de wereld om ons heen.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.
Bezoek Website

Ontdek de Schoonheid en Inspiratie bij Art Center Horus In de kijker

Art Center Horus, onder de bezielende leiding van Niña Van den Bosch en haar toegewijde team, heeft zich ontwikkeld tot een vooraanstaande galerij...