Vijfde editie van Collectible in Brussel gaat van start

Dit weekend trekken ontwerpers, galeristen en verzamelaars naar België voor de vijfde editie van Collectible. De show, opgericht door Clélie Debehault en Liv Vaisberg, staat bekend om het samenbrengen van enkele van de meest opwindende talenten in de industrie en ziet het Vanderborght-gebouw in Brussel omgevormd tot een toevluchtsoord voor experimenteel meubeldesign.
Van vaste favorieten tot nieuwe talenten, we pikken de namen uit die we op de show hebben gezien: Mathijs Labadie Rotterdam-based Laurids Gallée heeft veel geduld. Als het gaat om het met de hand schilderen van zijn ontwerpen, kan het meer dan twee maanden duren om een ​​paar stukken te voltooien.

Bij Collectible had hij vier werken te zien, elk gedecoreerd met psychedelische patronen op een gerasterde achtergrond. De collectie, genaamd "Fever Dreams", is gemaakt van hout en heeft een lasergesneden oppervlak met een glanzende afwerking.

De Belgische ontwerper Lionel Jadot werd geboren in een lange lijn van meubelmakers. Zijn benadering en esthetiek zijn echter duidelijk uniek. Op Collectible presenteert hij de collectie "Enthrone Dethrone", waarin gevonden voorwerpen - namelijk honderden oude videobanden - worden getransformeerd in meubels met een duidelijk dystopische esthetiek.

Het valt niet te ontkennen dat Dean Norton een minimalist is. Zijn werk is onmogelijk schoon en maakt optimaal gebruik van sobere materialen en kleurenpaletten. Zijn serie "Containa" ziet archetypische meubelvormen ingekapseld in andere meubelvormen, met een in hout gedraaide vorm, gehuisvest in verstekgebonden scherven van matglas.

Eind jaren 60 en 70 maakte de Franse ontwerper Odile Mir meubels voor het Parijse merk Prisunic. Ondanks dat de stukken een succes werden, besloot ze af te zien van een carrière als ontwerper en te gaan werken als beeldhouwer - schetsen en tekeningen van haar stoelen en woonaccessoires achterlatend. Jaren later werden deze werken ontdekt door haar kleindochter, die haar overtuigde om de stukken met haar hulp opnieuw uit te geven - en zo werd het merk Lomm Editions geboren.

Popelier Schuim lijkt misschien niet het meest voor de hand liggende materiaal om verlichtingsarmaturen van te maken, maar Anton Hendrik Denys heeft het materiaal naar een nieuw rijk gebracht - door het te gebruiken om gerasterde hangers en wandkandelaars te maken die ergens in een kleur komen tussen koraal en steenrood. De vorm van de "Catchers"-collectie is geïnspireerd op handgeweven manden en zag Denys een coating op het materiaal aanbrengen om een ​​glanzende, keramiekachtige afwerking te creëren.

Bossen en bossen inspireerden de oprichter van Moure Studio, Ludivine Jalabert, om de groene "Silvia" tafel te creëren. Gemaakt van lavasteen, ondergaat de tafel een rigoureus proces van vormgeven en gladmaken, voordat hij wordt gecoat in zijn groene geëmailleerde afwerking. Jalabert en haar studio zijn gevestigd in Parijs, maar om het meeste uit dit materiaal te halen, werkte ze samen met gespecialiseerde ambachtslieden die in staat waren om de uiteindelijke vorm te creëren.

Van alle ontwerpers die op Collectible exposeerden, met sommigen meer geneigd om de lijn van functionele beeldhouwkunst te volgen, waren de werken van Helder Barbosa waarschijnlijk enkele van de meest bruikbare. Zijn materiaalgebruik en eenvoudige vorm maakten het gemakkelijk om de stukken binnen elke thuisomgeving voor te stellen.

Serban Ionescu werd geboren in Roemenië, maar groeide op in New York City. Zijn speelse, cartoonachtige ontwerpen bestrijken een aantal disciplines - van beeldhouwkunst tot schilderkunst, en architecturale projecten tot meubels. Kenmerkend voor zijn ontwerp is het gebruik van antropomorfe vormen, waarmee hij lachende gezichten in de rugleuningen van houten stoelen kerft.
De werken van OiKo lijken op de een of andere manier bevroren in de tijd. Met behulp van een proces waarbij afvalplastic wordt omgezet in pellets, die vervolgens door een machine worden gevoerd die een vorm produceert die lijkt op de zitting van een stoel, wil de studio in Barcelona de esthetiek van gerecyclede kunststoffen onderzoeken. Ze zien zichzelf en de machineoperators als gelijkwaardige medewerkers aan het project dat te zien is bij Collectible, dat ze "27 stoelen" noemden.

Wat voor natuur is er mogelijk voor objecten zonder een hiërarchie tussen echte en digitale representatie? – de vraag die Celestine Peuchot stelde via haar collectie “Artificial Agency”. Om de felrode stukken te maken, heeft ze stukken effen ask gebleekt en geverfd. Het hout wordt vervolgens geschuurd om de nerven te onthullen, waardoor een natuurlijk patroon over het oppervlak ontstaat.

Het is moeilijk te plaatsen in welk tijdperk de Clarence bank van Victoria Maria gemaakt had kunnen zijn - door zijn vorm en kleur lijkt hij zowel vintage als ultramodern. Gezien het feit dat Maria zelf interieurontwerper en architect is, erkent ze het belang van het kunnen aanpassen van meubels om het beter bij de omgeving te laten passen - zoals het geval is met hij r collectie.

Lust omschrijft zijn “Hula Hoop” stoelen als “vreugdevol”. De ontwerper heeft elk een persoonlijkheid gegeven door metaal te gebruiken om een ​​frame te vormen dat lijkt op een mens die zijn benen in verschillende posities kruist. De collectie dankt zijn naam aan echte hoelahoep, die de inspiratie vormde voor de roodgelakte stalen riem die de zitting van de stoel vormt.

Anne Holtrop begon zijn eigen architectenbureau in 2009 en heeft sindsdien aan verschillende projecten gewerkt - van een Maison Margiela-winkel tot kleine landelijke paviljoens. Maar ongeacht de omvang van de opdracht, hij behoudt een sterke esthetiek in de projecten van zijn studio. In het geval van Collectible presenteerde Holtrop een nieuwe collectie lampen genaamd de "Barbar Series", die elk zijn gemaakt van zandgegoten aluminium.

De Belgische studio Muller Van Severen, die zeker geen onbekende is in de designscene voor verzamelaars, presenteerde op de beurs hun nieuwe serie "Frame", die verlichting en spiegels maakt van opgevouwen stalen platen en gemanipuleerd. “Door een plaat te snijden en te vouwen, ontstaan ​​openingen en diepten die ruimte geven aan functies, maar ook de verbinding leggen tussen de werkelijkheid en het imaginaire. Een object komt uit een vlakke plaat”, zeggen ze.

Waiting For Ideas wordt gepresenteerd in Collectible's "Curated Section", in een mini-tentoonstelling georganiseerd door Berry Dijkstra met als thema het concept "Escapism". Hiervoor koos hij ontwerpers die volgens hem “ons uit onze dagelijkse realiteit halen om ons mee te nemen op ontdekkingsreis naar een universum vol frisse ideeën en kleurrijke vergezichten”. "Collectible" vindt plaats van 20 tot 22 mei. Vanderborght Building Rue de l'Ecuyer 50, 1000 Brussel, België


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Gallery Ysebaert is een exclusieve hedendaagse kunstgalerij in Sint-Martens-Latem In de kijker

Gallery Ysebaert is een exclusieve hedendaagse kunstgalerij in het pittoreske dorpje van Sint-Martens-Latem met een focus op moderne schilderijen, ...