STRAAT Museum Amsterdam - recordaantal bezoekers in 2023

Het STRAAT Museum in Amsterdam-Noord, gelegen op de bruisende NDSM-werf, heeft in 2023 een indrukwekkende mijlpaal bereikt door bijna 200.000 bezoekers te verwelkomen. Deze opmerkelijke groei van 70% ten opzichte van het voorgaande jaar onderstreept de toenemende populariteit van street art en graffiti als belangrijke kunstvormen. STRAAT, dat zich profileert als hét museum voor street art en graffiti, heeft door zijn dynamische tentoonstellingen en unieke locatie een breed en divers publiek aangetrokken.

Groeiende Internationale Aantrekkingskracht

De aantrekkingskracht van STRAAT reikt ver voorbij de Nederlandse grenzen. Ongeveer 40% van de bezoekers in 2023 kwam uit het buitenland, wat de internationale allure van het museum benadrukt. Daarnaast bezocht 20% van de bezoekers uit de omgeving van Amsterdam het museum, terwijl de resterende 40% uit andere delen van Nederland kwam. Deze diversiteit in bezoekers toont aan hoe street art en graffiti mensen van over de hele wereld en uit alle lagen van de bevolking samenbrengen.

Uitzonderlijke Tentoonstellingen en Evenementen

Een van de sleutels tot het succes van STRAAT in 2023 was het indrukwekkende aanbod aan tentoonstellingen en evenementen. De tentoonstelling 'Women in Street Art', die liep van 22 februari tot en met 28 mei, was een bijzonder hoogtepunt. Deze tentoonstelling richtte de schijnwerpers op vrouwelijke straatkunstenaars, een groep die vaak ondervertegenwoordigd is in de kunstwereld. Kunstenaressen zoals Lady Aiko, Nina Valkhoff en Mick La Rock kregen hier een platform om hun invloedrijke werk te tonen.

Een ander belangrijk evenement was de grote solotentoonstelling van Shepard Fairey, 'Printed Matters: Raise the Level', die plaatsvond van 13 augustus tot 1 oktober. Fairey, wereldwijd bekend om zijn 'Andre The Giant Has A Posse'-serie en de 'Hope'-campagneposter voor Barack Obama, toonde meer dan 130 originele werken. Zijn aanwezigheid in STRAAT werd verder versterkt door twee nieuwe muurschilderingen, een op de westelijke buitenmuur van het museum en een ander binnen voor de permanente collectie.

Focus op Milieu en Activisme

STRAAT heeft ook aandacht besteed aan belangrijke maatschappelijke en milieukwesties door de tentoonstelling 'Urban Artivism', die startte op 13 oktober. Deze tentoonstelling, die door het hele museum liep, belichtte 15 kunstwerken uit de STRAAT-collectie die aandacht vragen voor milieuvraagstukken. Een van de hoogtepunten was de enorme flamingo-installatie van 7 meter hoog van 'artivist' Dulk. Deze tentoonstelling benadrukte hoe street art en graffiti effectieve middelen kunnen zijn voor activisme en bewustwording.

Samenwerking met ABN AMRO

Een belangrijke ontwikkeling in 2023 was de start van een partnership met ABN AMRO. Deze samenwerking stelt STRAAT in staat om projecten rond actuele maatschappelijke thema'szoals gelijke kansen, duurzaamheid en educatie te realiseren. ABN AMRO'sbetrokkenheid bij STRAAT past binnen hun strategie om gelijke kansen voor mens en maatschappij te bevorderen.

Uitbreiding van de Collectie

In 2023 is de collectie van STRAAT uitgebreid met ruim 30 nieuwe werken, grotendeels gerealiseerd op locatie in het museum. Dit benadrukt de unieke ervaring die STRAAT biedt: bezoekers kunnen kunstenaars vaak live aan het werk zien. Naast werken van Lady Aiko, Shepard Fairey en Dulk, hebben kunstenaars zoals Steve ESPO Powers, HoxxoH, Super A en ROIDS MSK bijgedragen aan de groeiende collectie.

Over STRAAT Museum

STRAAT, gevestigd in een enorme scheepsloods op het NDSM-terrein, huisvest meer dan 180 gigantische kunstwerken, allemaal ter plekke gemaakt door internationale kunstenaars. De regelmatige uitbreiding van de collectie biedt bezoekers de unieke kans om kunstenaars live aan het werk te zien, wat bijdraagt aan de dynamische en steeds veranderende ervaring van het museum.

Conclusie

Het succes van STRAAT in 2023 is een duidelijk teken van de groeiende waardering voor street art en graffiti als belangrijke en invloedrijke kunstvormen. Met zijn diverse en dynamische tentoonstellingen, internationale bezoekers, en de focus op maatschappelijke thema s, heeft STRAAT zich stevig gevestigd als een belangrijk cultureel centrum in Amsterdam en daarbuiten. Het museum blijft een essentiële bestemming voor liefhebbers van street art en graffiti en speelt een cruciale rol in het bevorderen van deze kunstvormen op het wereldtoneel.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.
Bezoek Website

Ontdek de Schoonheid en Inspiratie bij Art Center Horus In de kijker

Art Center Horus, onder de bezielende leiding van Niña Van den Bosch en haar toegewijde team, heeft zich ontwikkeld tot een vooraanstaande galerij...