De tentoonstelling in het KMSKA heet Sharon Van Overmeiren - Gemaakt en Gevonden

Van 28 januari 2023 tot 06 mei 2023 - De tentoonstelling in het prentenkabinet van het KMSKA heet "Sharon Van Overmeiren: Gemaakt en Gevonden" en is geïnspireerd op de collectie van Museum Plantin-Moretus, dat wereldwijd bekend staat om zijn collectie van oude drukken, boeken, tekeningen en prenten. Sharon Van Overmeiren is een in Antwerpen gevestigde kunstenaar die bekend staat om haar assemblages en sculpturen die ze maakt van gevonden objecten. Ze combineert deze objecten vaak op onverwachte manieren en creëert zo nieuwe betekenissen en verhalen.

De tentoonstelling is bedoeld om bezoekers uit te nodigen om de collectie van het museum op een nieuwe manier te ervaren en te ontdekken. In plaats van de werken te presenteren op een traditionele manier, met duidelijke labels en chronologische ordening, heeft Van Overmeiren gekozen voor een meer intuïtieve en speelse benadering. Door de werken te combineren op basis van hun vormen, kleuren en materialen, maakt ze nieuwe verbanden en verhalen zichtbaar.

Het is ook vermeldenswaardig dat Sharon Van Overmeiren bekend staat om haar unieke benadering van het werken met gevonden objecten. Ze zoekt naar materialen in tweedehandswinkels, op zolderverkopen en op straat, en combineert ze op een intuïtieve manier om nieuwe sculpturen en assemblages te maken. Door deze objecten uit hun oorspronkelijke context te halen en ze te combineren met andere objecten, geeft ze ze een nieuwe betekenis en verhaal.

De tentoonstelling is ook interessant vanwege de manier waarop Van Overmeiren de werken presenteert. Door geen objectlabels te gebruiken en de werken in elf verrassende ensembles te presenteren, creëert ze een speels en interactief effect. Bezoekers worden uitgenodigd om hun eigen verhalen en verbanden te creëren tussen de verschillende werken, en worden aangemoedigd om de werken te bekijken op een nieuwe en onverwachte manier.

Tot slot is het vermeldenswaardig dat de tentoonstelling plaatsvindt in het prentenkabinet van het KMSKA, dat bekend staat om zijn collectie van tekeningen, prenten en grafiek. Het prentenkabinet is een van de belangrijkste collecties van het museum en biedt bezoekers de kans om werken te zien van grote meesters uit de kunstgeschiedenis, evenals hedendaagse kunstenaars zoals Sharon Van Overmeiren.

De tentoonstelling bevat ongeveer 200 werken, waaronder tekeningen, prenten en boeken uit de collectie van Museum Plantin-Moretus, evenals nieuwe sculpturen en assemblages van Sharon Van Overmeiren. De tentoonstelling loopt van 28 januari 2023 tot 06 mei 2023 en is te zien in het prentenkabinet van het KMSKA.

Over het KMSKA

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) is een kunstmuseum gelegen in Antwerpen, België. Het museum heeft een belangrijke collectie van schilderijen, beelden, tekeningen en prenten uit de 14e tot de 21e eeuw, met een sterke focus op kunstenaars uit Vlaanderen en België.

Het museum heeft een indrukwekkende collectie oude meesters, waaronder werken van Pieter Bruegel de Oude, Rubens en Jordaens, en heeft ook een uitgebreide collectie werken van impressionistische en expressionistische kunstenaars zoals James Ensor, Rik Wouters en Permeke.

Het museum is momenteel gesloten voor renovatiewerkzaamheden, maar organiseert nog steeds tentoonstellingen en andere evenementen in het prentenkabinet, dat zich in een apart gebouw bevindt. Het prentenkabinet is een van de belangrijkste collecties van het museum en is gewijd aan tekeningen, prenten en grafiek. Het omvat werken van grote meesters uit de kunstgeschiedenis, evenals hedendaagse kunstenaars. De tentoonstelling van Sharon Van Overmeiren is een van de evenementen die georganiseerd worden in het prentenkabinet tijdens de renovatiewerkzaamheden.

Het KMSKA is opgericht in 1810 en is een van de oudste kunstmusea in België. Het museum is gelegen in het Zuiddistrict van Antwerpen, in de buurt van andere belangrijke culturele instellingen zoals het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA) en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen (KASKA).

Het KMSKA heeft een rijke geschiedenis en heeft veel belangrijke tentoonstellingen georganiseerd, waaronder enkele van de eerste grote overzichtstentoonstellingen van de Vlaamse Primitieven in de late 19e eeuw. Het museum heeft ook verschillende belangrijke aankopen gedaan, waaronder werken van Pieter Bruegel de Oude en Rubens.

Het prentenkabinet van het KMSKA is gelegen aan de Keizerstraat 14, 2000 Antwerpen, België. Het museum is goed bereikbaar met het openbaar vervoer, zoals trams en bussen. Als je met de auto komt, zijn er diverse parkeergelegenheden in de buurt.

De tickets voor de tentoonstelling van Sharon Van Overmeiren zijn te koop via de website van het KMSKA.

Het is ook mogelijk om een museumkaart te kopen, waarmee je toegang krijgt tot alle tijdelijke tentoonstellingen in het KMSKA, evenals de permanente collectiepresentatie zodra het museum weer opent na de renovatie. Meer informatie over de museumkaart en de openingstijden van het museum zijn te vinden op de website van het KMSKA.

Bezoek Website
Gallery Ysebaert is een exclusieve hedendaagse kunstgalerij in Sint-Martens-Latem In de kijker

Gallery Ysebaert is een exclusieve hedendaagse kunstgalerij in het pittoreske dorpje van Sint-Martens-Latem met een focus op moderne schilderijen, ...