Lalique kleed iconische stukken in cerulean blauw voor 100ste verjaardag

Toen René Lalique meer dan een eeuw geleden zijn eerste stappen zette in de wereld van glas en kristal, kon hij nauwelijks hebben voorzien dat zijn naam synoniem zou worden met ongeëvenaarde schoonheid en vakmanschap. Van parfumflesjes tot sierlijke vazen, het Franse merk Lalique heeft altijd gestaan voor de verfijning en innovatie van de Art Nouveau en Art Deco bewegingen. Nu, ter ere van het honderdjarig bestaan, kleedt Lalique zijn iconische stukken in cerulean blauw, een kleur die even hemels is als symbolisch.

Cerulean blauw, een serene en kalmte uitstralende tint, roept beelden op van de uitgestrekte hemel of de rustige zee. Het is niet alleen een kleur die ontspanning belichaamt, maar ook één die door de jaren heen door kunstenaars en ontwerpers is omarmd voor zijn diepte en veelzijdigheid. Voor Lalique vertegenwoordigt cerulean blauw de perfecte fusie tussen het erfgoed en de toekomst van het merk. Het weerspiegelt de hemelse en tijdloze kwaliteiten van de glascreaties die René Lalique beroemd maakten.

In de aanloop naar deze mijlpaal heeft Lalique zorgvuldig gekozen welke stukken uit hun historische repertoire zullen worden uitgevoerd in deze prachtige kleurnuance. Elk object, naadloos vervaardigd door de meester glasblazers en kunstenaars in de ateliers van het merk, is een ode aan het rijke nalatenschap van de oprichter en de onophoudelijke innovatie van het huis Lalique.

Eén van de pronkstukken uit de jubileumcollectie is zonder twijfel de Cire Perdue vaas. Deze methode, waarbij elk stuk uniek is dankzij een mal van bijenwas die slechts één keer wordt gebruikt, was een revolutie in het begin van de 20e eeuw. In het cerulean blauw krijgt de vaas een nieuwe dimensie; het licht speelt met de transparantie en de sculpturale kwaliteiten van de vaas, waardoor het lijkt alsof je naar een stukje hemel op aarde kijkt.

Naast vazen brengt Lalique ook een reeks siervoorwerpen en sieraden in het betoverende cerulean blauw. De kenmerkende Cabochon ringen, ooit gedragen door de high society van de vroege 20e eeuw, zijn heruitgevonden in deze frisse nieuwe kleur, waardoor ze zowel een vleugje historie als moderniteit uitstralen.

Voor verzamelaars en liefhebbers van kristal zijn er beperkte edities van dierenfiguren – van elegant uitgestrekte zwanen tot de mythische Bacchantes, elk stuk in de collectie is doordrenkt met de kunstzinnige expressie en luxe die Lalique belichaamt.

De viering van de 100ste verjaardag beperkt zich echter niet tot de producten zelf. Lalique is van plan om dit jubileum te markeren met een reeks evenementen en tentoonstellingen die het erfgoed en de voortdurende invloed van het merk op de wereld van kunst en design laten zien. Van retrospectives in musea tot speciale workshops, het publiek zal worden uitgenodigd om de magie van Lalique en de kracht van cerulean blauw van dichtbij te ervaren.

Ter afsluiting is het duidelijk dat de keuze om iconische stukken van Lalique voor de 100ste verjaardag in cerulean blauw te hullen, meer is dan een simpele verandering van pallet. Het is een bewuste beslissing die het tijdloze karakter van het merk onderstreept – een verbintenis met schoonheid die onverminderd voortduurt door de jaren heen, net als de eindeloze hemel boven ons. Lalique blijft, ook na een eeuw, een directe lijn naar een wereld van ongekende elegantie en subliem vakmanschap.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.
Bezoek Website

Gallery Ysebaert is een exclusieve hedendaagse kunstgalerij in Sint-Martens-Latem In de kijker

Gallery Ysebaert is een exclusieve hedendaagse kunstgalerij in het pittoreske dorpje van Sint-Martens-Latem met een focus op moderne schilderijen, ...