Spider-Man Comic haalt $3,36 miljoen dollar op tijdens veiling

Een enkele pagina uit een Spider-Man stripboek heeft op een recente veiling maar liefst €3.360.000 opgebracht. De geïllustreerde pagina is afkomstig uit nummer 8 van de gelimiteerde serie 'Secret Wars' van Marvel Comics uit 1984, getekend door Mike Zeck. Op de pagina is het zwarte pak te zien dat later bekend werd als het personage Venom. De veiling werd georganiseerd door Heritage Auctions in Dallas, Texas en begon met een bieding van €330.000, maar liep al snel op tot in de miljoenen.

Het is opmerkelijk dat één stripboekpagina zoveel kan opleveren, maar het toont aan dat stripboekkunst net zo waardevol kan zijn als kunst op canvas. Heritage Auctions verkocht ook een van de laatst overgebleven exemplaren van Action Comics nr. 1 voor €3.180.000. De veilingresultaten zijn een duidelijke indicatie van de toenemende populariteit en waarde van stripboeken en stripboekkunst.

De verkoop van deze ene stripbladzijde voor een bedrag van €3.360.000 op een recente veiling in Dallas, Texas heeft opnieuw bewezen dat stripboekenkunst net zo waardevol kan zijn als elke andere vorm van kunst. Het was een pagina geïllustreerd door Mike Zeck uit de Marvel Comics serie 'Secret Wars' uit 1984 en bevat het iconische zwarte pak dat later werd onthuld als het personage Venom. De biedingen begonnen bij €330.000 en stegen snel naar miljoenen.

Heritage Auctions, de organisator van de veiling, verkocht ook een van de laatst overgebleven exemplaren van Action Comics nr. 1 voor een bedrag van €3.180.000. Joe Mannarino, directeur van Heritage Auctions in New York, verklaarde dat de resultaten van de veiling opnieuw bevestigen dat stripboekkunst net zo geliefd en waardevol kan zijn als elke andere vorm van kunst op canvas.

De verkoop van deze stripbladzijde en andere items op de veiling onderstrepen de groeiende waardering voor stripboekenkunst en hun culturele betekenis. Het is een herinnering aan de invloed die stripboeken hebben op populaire cultuur en de blijvende waarde die ze hebben voor verzamelaars en liefhebbers over de hele wereld.

De strip waar deze pagina uit komt, is onderdeel van de beperkte Marvel Comics-serie 'Secret Wars', bestaande uit twaalf nummers en gepubliceerd in 1984. De pagina bevat het zwarte pak dat later werd onthuld als het personage Venom en is geïllustreerd door Mike Zeck. De veiling werd georganiseerd door Heritage Auctions in Dallas, Texas, en begon op donderdag en duurde vier dagen. Het bieden begon bij €330.000, maar steeg snel naar meer dan €3 miljoen, wat het uiteindelijke verkoopbedrag was.

Naast deze strip verkocht Heritage Auctions ook een van de laatst overgebleven exemplaren van Action Comics nr. 1, waarin Superman voor het eerst verscheen, voor meer dan €3 miljoen. Deze veiling toont aan dat stripboekkunst net zo gewild en waardevol kan zijn als andere vormen van kunst. Joe Mannarino, directeur van Heritage Auctions in New York, verklaarde dat ze zeer tevreden zijn met de resultaten van deze veiling en dat stripboekkunst even geliefd en waardevol kan zijn als alles wat op canvas wordt gezet.

Mike Zeck

Mike Zeck is een Amerikaanse striptekenaar en illustrator die vooral bekend staat om zijn werk voor Marvel Comics. Hij heeft gewerkt aan verschillende iconische strips, waaronder Captain America, The Punisher en Spider-Man. Zijn werk wordt vaak geprezen om zijn realistische stijl en dramatische inkleuring.

Het stripboek waaruit de pagina afkomstig is, 'Secret Wars', is een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van Marvel Comics. Het was een twaalfdelige limited series die in 1984 werd uitgebracht en werd geschreven door Jim Shooter, de toenmalige hoofdredacteur van Marvel Comics. De serie draaide om een kosmische strijd tussen Marvel's grootste helden en schurken, en introduceerde verschillende nieuwe personages en concepten die nog steeds relevant zijn in het Marvel-universum van vandaag.

Het feit dat één stripboekpagina meer dan drie miljoen euro heeft opgebracht op een veiling is opmerkelijk en illustreert de groeiende waarde van stripboeken en stripkunst. Dit is niet de eerste keer dat stripboeken en stripkunst voor recordbedragen worden verkocht. In 2014 werd een kopie van Action Comics nr. 1 verkocht voor meer dan 3,2 miljoen euro, en in 2017 werd een originele tekening van de cover van The Amazing Spider-Man #100 verkocht voor meer dan 230.000 euro.

Het is duidelijk dat stripboeken en stripkunst een serieuze verzamelmarkt zijn geworden en dat sommige stukken net zo waardevol zijn als traditionele kunstwerken op canvas. Dit is niet alleen goed nieuws voor stripboekverzamelaars en -fans, maar ook voor de erkenning van stripkunst als een belangrijk onderdeel van onze culturele geschiedenis.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Gallery Ysebaert is een exclusieve hedendaagse kunstgalerij in Sint-Martens-Latem In de kijker

Gallery Ysebaert is een exclusieve hedendaagse kunstgalerij in het pittoreske dorpje van Sint-Martens-Latem met een focus op moderne schilderijen, ...