Perrotin onthult een monografische tentoonstelling over Yves Laloy

In de wereld van hedendaagse kunst speelt de galerie Perrotin een sleutelrol in het belichten van kunstenaars wiens werk voor velen onbekend blijft. Eén van dergelijke kunstenaars is Yves Laloy, een Fransman wiens schilderijen zich aan de rand van het surrealisme bevinden en toch weerstand bieden tegen elke poging tot categorisatie. Laloy’s overtuiging dat labels zoals surrealisme een onnodige beperking van zijn artistieke vrijheid vormden, maakt zijn oeuvre bijzonder intrigerend. Het is daarom met gepaste trots dat Perrotin een monografische expositie heeft onthuld die exclusief gewijd is aan het werk van deze eigenzinnige meester.

De tentoonstelling met de naam "Vision" is een waar eerbetoon aan de bijna 50 illustere werken van Laloy en een kans om binnen te treden in zijn betoverende wereld. Verdeeld over twee prestigieuze locaties in Parijs – Avenue Matignon en Rue de Turenne – biedt "Vision" een reeks van schilderijen die elk als een portaal fungeren naar het onbegrensde domein van Laloy'sverbeelding.

Wanneer we zijn werk beschouwen, zien we hoe de achtergrond van Laloy als architect doorschijnt in de wiskundige precisie van sommige composities. Anderzijds nodigen zijn werken uit tot een bevrijding van deze rigide structuren, waardoor een analoge esthetiek ontstaat die verwant is aan de inheemse kunstwerken van culturen zoals de Navajo-natie. Dit weerspiegelt de kracht van Laloy om verschillende artistieke stijlen en invloeden moeiteloos in zijn schilderkunst te integreren.

Yves Laloy zelf zag zijn werk als een ontdekkingsreis door de "draad van het denken," een metaforisch labyrint waarin hij kon ronddwalen en toch uiteindelijk altijd de weg naar buiten vond. Zijn artistieke praktijk kan worden gezien als het afbeelden van een gesloten circuit – een cyclus die geen herkenbaar start- of eindpunt heeft. Het is deze cyclische natuur die de kijker uitnodigt om in het moment te zijn en nergens anders naartoe te reizen dan naar het hart van de kunst zelf.

De zee, zo dierbaar voor Laloy vanwege zijn Bretonse achtergrond, vormt een terugkerend thema in zijn oeuvre. De manier waarop hij licht op de golven en het leven onder het wateroppervlak neerzet, is echter verrassend en vol magie – een frisse blik op het alledaagse die ons herinnert aan de wonderen van onze levende wereld.

Het monumentale werk van Laloy is niet enkel visueel verbluffend, maar ook doordrenkt met complexe en intrigerende concepten. De tentoonstelling "Vision" daagt bezoekers uit om dieper in te gaan op wat er achter de esthetische facade ligt en ervaringen op te doen die hun perceptie kunnen veranderen.

Perrotin, de curator van de tentoonstelling, heeft naast zijn galerie in Parijs vestigingen over de hele wereld en houdt zich bezig met het promoten van contemporaine kunst door exposities die toegankelijk zijn voor een breed publiek. Het brengt kunstenaars van allerlei pluimage samen, van gevestigde namen tot nieuwe, opkomende talenten.

De tentoonstelling "Vision" is een unieke gelegenheid om uzelf te verliezen in de fascinerende wereld van Yves Laloy. Een wereld waar wiskunde en magie samenkomen, waar architectuur en inheemse kunsten elkaar vinden, en waar de zee voortdurend nieuwe geheimen lijkt te onthullen. Het is dan ook een warme aanbeveling voor liefhebbers van hedendaagse kunst en zij die geïnteresseerd zijn in het verkennen van het onconventionele. "Vision" is te bewonderen tot en met 12 maart 2022 en is een ervaring die bijblijft lang nadat je de galerij verlaten hebt.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.
Bezoek Website

Ontdek de Schoonheid en Inspiratie bij Art Center Horus In de kijker

Art Center Horus, onder de bezielende leiding van Niña Van den Bosch en haar toegewijde team, heeft zich ontwikkeld tot een vooraanstaande galerij...