Milano Paraventi de evolutie van vouwschermen door de eeuwen heen

In het hart van Milaan, bij de Fondazione Prada, is een nieuwe tentoonstelling geopend die de fascinerende geschiedenis van de 'paravents' onthult. Deze vouwschermen, die oorspronkelijk uit China komen en dateren uit de 17e eeuw, hebben door de eeuwen heen kunstenaars, ontwerpers en architecten geïnspireerd, van Pablo Picasso tot Man Ray.

De oorsprong van de paravents ligt in China in de 17e eeuw. Van daaruit verspreidden ze zich snel naar Japan. De term 'paravent', of 'paraventi' in het Italiaans, verwijst naar een van hun vroegste functies: bescherming bieden tegen de wind. Ze werden populair in Europa nadat de Portugezen ze hadden geïmporteerd. Deze geschiedenis wordt vertegenwoordigd door het 18e-eeuwse Kuraofune, het "Zwarte Schip" scherm, een naam die de Japanners in Kyushu gaven aan de schepen toen de Portugezen handelsroutes vestigden van oost naar west.

De tentoonstelling stelt een intrigerende vraag: zijn deze schermen architectonisch, zoals het gebogen stalen en geperforeerde aluminium paneel van Jean Prouvé uit 1955? Of zijn het designstukken, zoals het Brick Screen meesterwerk van Eileen Gray uit 1925, gemaakt van gelakt hout verbonden met staal en messing? Of zijn het kunstwerken, zoals de 15 nieuwe werken die in opdracht van de Fondazione zijn gemaakt? Of zijn het louter decoratieve stukken, zoals het geschilderde scherm van Francis Bacon uit 1929, gemaakt in de vroege jaren van zijn carrière toen hij nog interieurontwerper was?

De waarheid is dat ze al deze dingen zijn. De vage grenzen tussen architectuur, design, kunst en decoratie komen voort uit de verschillende functies die een scherm kan hebben: ruimte verdelen of afbakenen, items verbergen, of bescheidenheid bieden. Dit laatste thema wordt onderzocht in Anthea Hamilton's 2023 Shame Paravent.

De expositie is opgedeeld in twee delen. In het eerste deel worden 31 werken tentoongesteld binnen een doolhof van gebogen Plexiglas partities en gordijnen, een scenografie gecreëerd door architecten van Sanaa, een architectenbureau uit Tokio. Op de bovenverdieping worden 39 schermen chronologisch tentoongesteld, beginnend met zes taferelen uit het verhaal van Prins Genji uit de vroege 17e eeuw.

Het is in dit gedeelte dat enkele van de grootste artiesten van de 20e eeuw worden vertegenwoordigd, waaronder Pablo Picasso, René Magritte, Man Ray, Yves Klein, Sol LeWitt en Cy Twombly. Ook zijn er werken van architecten en ontwerpers zoals Jean Prouvé, Alvar Aalto, Charles en Ray Eames, Le Corbusier en Pierre Jeanneret. Dit gedeelte illustreert dat de hoogste functie van een paravent is als canvas voor kunstenaars.

"Paraventi: Folding Screens from the 17th to 21st Centuries" is te zien in de Fondazione Prada in Milaan tot 22 februari 2024. Mis deze unieke kans niet om een diepe duik te nemen in de rijke geschiedenis en evolutie van vouwschermen door de eeuwen heen.

De magie van Milano Paraventi: invloeden en inspiraties

Naarmate bezoekers dieper in de tentoonstelling van de Fondazione Prada duiken, wordt het duidelijk dat de 'paravents' niet zomaar functionele objecten zijn. Ze zijn een spiegel van de culturen, tijden en plaatsen waarin ze zijn gemaakt. Ze vertellen verhalen van handel, kunst, design en menselijke interactie.

De invloed van de Oost-Aziatische cultuur op de Europese kunst en design is onmiskenbaar. De fijne details, de sierlijke patronen en de rijke kleuren van de schermen uit China en Japan hebben Europese kunstenaars en ontwerpers geïnspireerd om hun eigen interpretaties en stijlen te creëren. Dit is duidelijk te zien in de werken van kunstenaars als Pablo Picasso en Man Ray, die beide werden beïnvloed door de esthetiek van de Oost-Aziatische kunst.

Maar de invloed gaat verder dan alleen de visuele aspecten. De functionaliteit van de paravents, hun vermogen om ruimtes te transformeren en te herdefiniëren, heeft architecten en interieurontwerpers geïnspireerd. Jean Prouvé's gebogen stalen en geperforeerde aluminium paneel, of Eileen Gray's Brick Screen, zijn beide voorbeelden van hoe de functionaliteit van de traditionele paravents is geïntegreerd in modern design.

Bovendien hebben de schermen door de eeuwen heen gediend als canvas voor sociale en politieke commentaren. Ze hebben verhalen verteld over oorlogen, liefde, verlies en hoop. Ze hebben de veranderende normen en waarden van samenlevingen weerspiegeld en hebben gediend als stille getuigen van de evolutie van de menselijke cultuur.

Een ander opvallend aspect van de tentoonstelling is de manier waarop de schermen zijn tentoongesteld. De doolhofachtige opstelling, gecreëerd door de architecten van Sanaa, nodigt bezoekers uit om zich te verliezen in de verhalen en de geschiedenis van de paravents. Het is een ervaring die zowel intiem als groots is, waardoor bezoekers de kans krijgen om de schermen van dichtbij te bekijken en tegelijkertijd het grotere geheel te zien.

Terwijl de tentoonstelling in de Fondazione Prada een einddatum heeft, is het duidelijk dat de invloed en inspiratie van de 'paravents' tijdloos is. Ze zullen blijven inspireren, provoceren en fascineren, en hun verhalen zullen blijven resoneren bij generaties lang nadat de tentoonstelling is afgelopen.

 

Fondazione Prada, gelegen aan Largo Isarco in Milaan, is een must-visit voor kunst- en cultuurliefhebbers die de stad bezoeken. Met een rijke geschiedenis van het tentoonstellen van baanbrekende kunst en design, blijft het een centraal punt voor creatieve expressie in de stad. Voor degenen die van plan zijn een bezoek te brengen, is het gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer, met de metrohalte "Lodi T.I.B.B." op korte loopafstand. Terwijl de tentoonstellingen en evenementen regelmatig veranderen, biedt de Fondazione altijd een unieke kijk op de wereld van kunst en design. Voordat u gaat, is het raadzaam om hun officiële website te raadplegen voor de meest actuele informatie over openingstijden, toegangsprijzen en lopende tentoonstellingen. Een bezoek aan Fondazione Prada is niet alleen een kans om enkele van de beste kunstwerken te zien, maar ook om deel te nemen aan een rijke traditie van culturele uitwisseling en innovatie.

Fondazione Prada, een vooraanstaand kunst- en cultuurcentrum in Milaan, is gevestigd aan Largo Isarco 2, 20139 Milano MI, Italië. Voor vragen of meer informatie kunt u telefonisch contact opnemen via +39 02 5666 2611 of per e-mail op info@fondazioneprada.org. Als u van plan bent een bezoek te brengen, is het raadzaam om vooraf hun officiële website www.fondazioneprada.org te raadplegen voor de meest actuele openingstijden, aangezien deze kunnen variëren afhankelijk van het seizoen en speciale evenementen. De locatie is gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer, met de metrohalte "Lodi T.I.B.B." op korte loopafstand. Naast de tentoonstellingen biedt Fondazione Prada ook diverse workshops, lezingen en andere evenementen, dus het is de moeite waard om hun evenementenkalender te bekijken voordat u gaat.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Gallery Ysebaert is een exclusieve hedendaagse kunstgalerij in Sint-Martens-Latem In de kijker

Gallery Ysebaert is een exclusieve hedendaagse kunstgalerij in het pittoreske dorpje van Sint-Martens-Latem met een focus op moderne schilderijen, ...