Jean-Michel Othoniel presenteert zijn kosmische sculpturen in Perrotin

Jean-Michel Othoniel is een Franse kunstenaar die bekend staat om zijn sieraden-achtige sculpturen die een complexe schoonheid uitstralen. Hij werkt al bijna drie decennia samen met enkele van de beste glasblazers ter wereld om sculpturen te creëren die de dualiteiten tussen kwetsbaarheid en kracht verkennen en onze perceptie van de werkelijkheid uitbreiden.

Momenteel presenteert Perrotin, een kunstgalerij in Hong Kong, zijn tweede solotentoonstelling. De tentoonstelling toont verschillende kosmische sculpturen, vervaardigd door Indiase glasblazers uit de buurt van de oude hoofdstad Agra en ambachtslieden van het Italiaanse eiland Murano, die sinds de 13e eeuw enkele van de beste glaswerk produceren. De sculpturen zijn bedoeld om onze verbeelding te stimuleren en nieuwe rijken van wonderen te openen.

Een van de hoogtepunten van de tentoonstelling is Wild Knot (2021), een sculptuur die een constellatie van witte en rode kralen in het midden van de ruimte plaatst. De kralen zijn gerangschikt in een vorm die verwijst naar een 'Borromeïsche knoop', een symbool dat wordt gebruikt door de Franse psychoanalyticus Jacques Lacan om het verband tussen het denkbeeldige, het symbolische en het echte te beschrijven.

Jean-Michel Othoniel is een kunstenaar die bekend staat om zijn unieke en opmerkelijke kunstwerken die zijn gemaakt met behulp van diverse materialen zoals glas, parels, kristal, marmer en brons. Othoniel werkt al bijna drie decennia samen met enkele van de beste glasblazers ter wereld om sculpturen te creëren die de dualiteiten tussen kwetsbaarheid en kracht verkennen en onze perceptie van de werkelijkheid uitbreiden.

Othoniel is vooral bekend om zijn sieraden-achtige sculpturen die een complexe schoonheid uitstralen. Zijn werk wordt vaak omschreven als "mysterieus" en "meditatief". Zijn sculpturen zijn te vinden in verschillende musea over de hele wereld, waaronder het Centre Pompidou in Parijs, het Metropolitan Museum of Art in New York en het Musée d'Art Moderne et d'Art Contemporain in Nice.

De kunstenaar heeft ook samengewerkt met verschillende architecten en ontwerpers, zoals Jean Nouvel en Christian Lacroix, om openbare kunstwerken te creëren die zijn geïnspireerd op zijn sculpturen. Othoniel is geïnspireerd door verschillende culturen en heeft zich laten inspireren door reizen naar verschillende delen van de wereld, zoals India, Mexico en Japan.

Othoniel's werk is een verfijnde mix van traditie en moderniteit. Zijn sculpturen zijn vaak geïnspireerd door oude technieken, zoals de techniek van het maken van Murano-glas in Italië, maar zijn ook op innovatieve wijze aangepast aan moderne vormen en technologieën. Zijn werk is een prachtig voorbeeld van hoe oude technieken en materialen kunnen worden geherinterpreteerd en aangepast aan de hedendaagse kunstwereld.

Jean-Michel Othoniel is een kunstenaar die in 1964 in Saint-Etienne, Frankrijk, is geboren. Hij studeerde aan de École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs in Parijs en de Villa Medici in Rome voordat hij begon met het maken van kunstwerken.

Othoniel's kunstwerken zijn bekend om hun poëtische en dromerige uitstraling. Ze zijn vaak geïnspireerd door de natuur, de geschiedenis en de culturele tradities en mythologieën van verschillende landen. Othoniel werkt met verschillende materialen zoals glas, parels, kristal, marmer en brons en combineert deze materialen op een unieke manier om zijn sculpturen te creëren.

Een van de meest bekende werken van Othoniel is "Le Kiosque des Noctambules", een sculptuur in de vorm van een kiosk die zich bevindt aan de ingang van het metrostation Palais Royal - Musée du Louvre in Parijs. Het werk is gemaakt van glazen ballen die op een stalen frame zijn gemonteerd en weerspiegelt het licht op een unieke manier, waardoor het lijkt alsof het werk van binnenuit verlicht wordt. Het werk is een van de iconische werken van de kunstenaar en heeft internationale erkenning gekregen.

Naast zijn sculpturen heeft Othoniel ook verschillende schilderijen gemaakt die zich richten op het gebruik van kleur en textuur om de emoties van de kijker te beïnvloeden. Zijn werk is te zien geweest in verschillende tentoonstellingen in prestigieuze musea over de hele wereld, waaronder het Centre Pompidou in Parijs, het Metropolitan Museum of Art in New York en het Museum of Contemporary Art in Tokyo.

Jean-Michel Othoniel gebruikt verschillende materialen en technieken in zijn werk. Een van de meest opvallende materialen die hij gebruikt, is glas. Hij werkt vaak samen met enkele van de beste glasblazers ter wereld om sculpturen te creëren die een complexe schoonheid uitstralen. Hij combineert glas vaak met andere materialen, zoals brons en marmer, om werken te maken die zowel elegant als krachtig zijn.

Othoniel gebruikt verschillende technieken om zijn sculpturen te maken, afhankelijk van het materiaal dat hij gebruikt. Bij het werken met glas maakt hij bijvoorbeeld gebruik van traditionele glasblazers-technieken die al eeuwenlang worden gebruikt op het Italiaanse eiland Murano. Door het glas te verhitten en te blazen, kan hij sculpturen maken die een prachtige transparantie en vloeiende lijnen hebben.

Naast het werken met glas maakt Othoniel ook gebruik van andere technieken, zoals het werken met parels om elegante sieraden-achtige sculpturen te creëren. Hij maakt ook gebruik van traditionele beeldhouwtechnieken, zoals het hakken van marmer en brons, om werken te maken die kracht en robuustheid uitstralen.

Over het algemeen werkt Othoniel op een ambachtelijke manier en besteedt hij veel aandacht aan de details van zijn werken. Hij werkt vaak samen met andere ambachtslieden en kunstenaars om zijn visie te realiseren en om werken te creëren die zowel elegant als indrukwekkend zijn.

Jean-Michel Othoniel is tot 26 februari 2022 te zien in Perrotin Hong Kong.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Gallery Ysebaert is een exclusieve hedendaagse kunstgalerij in Sint-Martens-Latem In de kijker

Gallery Ysebaert is een exclusieve hedendaagse kunstgalerij in het pittoreske dorpje van Sint-Martens-Latem met een focus op moderne schilderijen, ...