Jacquemus presenteert catwalkshow Le Papier voor herfst van 2022

In een modewereld die gedomineerd wordt door een constante honger naar vernieuwing, snel opeenvolgende trends en een vaak uitgesproken drang naar opzichtigheid, voert het Franse modemerk Jacquemus een opmerkelijk tegengestelde koers. De herfstcollectie van 2022, genaamd Le Papier , getuigt van deze unieke benadering, waarbij de essentie en het minimalisme de boventoon voeren. Simon Porte Jacquemus, de oprichter en het creatieve brein achter het label, heeft zijn reputatie als verhalenverteller middels dit concept wederom waargemaakt.

De catwalkshow van Le Papier was meer dan een opeenvolging van outfits; het was een eerbetoon aan het minimalisme en aan de kunst van het weglaten. Het thema van de show - het papier - vond zijn weerslag niet alleen in de ontwerpen maar ook in de setting. De locatie van de presentatie, waar het merk voor koos, ondersteunde deze visie volledig. Bezoekers werden ondergedompeld in een soort levende kunstinstallatie, waar de grenzen tussen omgeving en mode vervaagden. Sculpturen van papier vormden het decor en tegelijkertijd dienden ze als de muse voor de collectie zelf.

De materialen die gebruikt werden waren een reflectie van de charme en de puurheid die papier belichaamt. Er werd gekozen voor natuurlijke vezels zoals wol, katoen en zijde, maar ook voor stoffen die de textuur van papier nabootsten, wat resulteerde in een fascinerend spel van texturen. De kleuren die Jacquemus selecteerde, versterkten het gevoel van herfst met hun aardse tinten, maar enkele stukken werden ook gekenmerkt door krachtige contrasterende kleuren als rood en blauw, wat zorgde voor een frisse en levendige touch.

In lijn met het concept waren de silhouetten oversized en de vormen gestructureerd, haast als een knipoog naar origami. Deze ingenieuze aanpak van proporties en volumes leidde tot interessante schaduw- en lijnenspelen, waardoor de kledingstukken bijna als architecturale werken leken. Op deze manier toonde Jacquemus hoe kleding ons lichaam kan transformeren tot een dynamisch kunstwerk.

Ook accessoires namen een prominente plaats in binnen de collectie. De minimalistische esthetiek werd consequent doorgetrokken naar schoenen en tassen, die hoewel ze complementair waren aan de outfits, nimmer de show stalen. De iconische Chiquito -tas, ondertussen bijna synoniem aan het merk Jacquemus, maakte zijn opwachting in nieuwe texturen en formaten. Hierdoor bleef het merk trouw aan zijn roots terwijl het bewees ook vernieuwend te kunnen zijn.

De ontvangst van Le Papier was overweldigend positief. Zowel modecritici als het grote publiek prezen de collectie, waarmee Jacquemus opnieuw aantoonde dat het label meer is dan slechts een merknaam; het staat voor een concept, voor een filosofie, voor een nieuwe definitie van wat mode kan zijn. In Jacquemus visie is mode een kunstvorm, een expressiemiddel, een onlosmakelijk deel van onze identiteit.

Naarmate de herfst van 2022 dichterbij komt, zal de invloed van Le Papier ongetwijfeld merkbaar worden in allerlei modesegmenten, van haute couture tot de alledaagse straatmode. Jacquemus blijft verbazen en inspireren met zijn designbenadering en vermogen om door middel van mode een betekenisvol verhaal te vertellen.

Met Le Papier stuurt Jacquemus een duidelijke boodschap uit: in een wereld waarin we soms overdonderd worden door lawaai en snelheid, is er nog steeds behoefte aan stilte, aan eenvoud, aan mode die zichzelf uitspreekt met minder woorden. Het is deze filosofie die maakt dat Jacquemus blijft resoneren bij een publiek dat échte authenticiteit en diepgang zoekt, verder kijkend dan de vergankelijkheid van de trend van het moment. Jacquemus’ Le Papier is dus veel meer dan een collectie; het is een manifest voor subtiliteit in een wereld die vaak te verzadigd lijkt te zijn.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Ontdek de Schoonheid en Inspiratie bij Art Center Horus In de kijker

Art Center Horus, onder de bezielende leiding van Niña Van den Bosch en haar toegewijde team, heeft zich ontwikkeld tot een vooraanstaande galerij...