Belgian Shoes werkt samen met kunstenaar Boyarde Messenger

Belgian Shoes werkt samen met kunstenaar Boyarde Messenger

Belgian Shoes zou het laatste merk zijn dat je ooit zou beschuldigen van het springen op een trend. Behalve voor een renovatie van zijn eenzame winkel in Midtown Manhattan begin 2020, is er sinds 1955 bijna niets veranderd aan het bedrijf of de met de hand genaaide loafers. Dus, in een tijd waarin kruisbestuiving tussen modelabels zijn hoogtepunt is, voelt het belangrijk dat Belgian Shoes nu pas zijn allereerste danspartner heeft gekregen in de vorm van de Londense kunstenaar Boyarde Messenger, oprichter en creatief directeur van Boyarde Art House.

Door dit nieuw gelanceerde partnerschap kunnen klanten schoenen in de winkel kopen en deze vervolgens rechtstreeks naar Messenger laten sturen, die de klant zal raadplegen om te leren hoe ze willen dat hun schoenen met de hand worden geverfd in haar kenmerkende, Pop Art-stijl.

Hier zijn 12 van onze favoriete stukken. Jacquemus en Nike werkten samen voor een website-crashende sneaker-samenwerking Sarah Vanacker, die samen met haar zussen Barbara en Vanessa Belgian Shoes heeft gehad sinds het hen werd nagelaten door hun vader Georges Vanacker, geeft toe dat het een grote stap is voor het bedrijf, die veel vrijers heeft afgewezen het verleden. We houden niet echt van mensen die ons product verstoren, vertelt Vanacker.

Maar ze was onder de indruk van het werk van Messenger, zozeer zelfs dat ze aangepaste kunstwerken in surrealistische stijl opdracht gaf om te schilderen op de twee meest herkenbare stijlen van het merk: de Mr. Casual loafer voor mannen en de Midinette loafer voor dames. De beginfase van Boyardes werk aan de suède Midinette van Belgian Shoes.

In het geval van de Mr. Casual werd een zwart kalfsleer model met de hand beschilderd met beelden die verwijzen naar het dubbele erfgoed van het merk, waaronder de figuur van de Belgische kunstenaar René Magritte's „The Son of Man” en het Chrysler-gebouw. De Midinette had ondertussen zijn bruine suède bovenwerk versierd met Magritte-achtige wolken en bolhoeden en Belgische malinoises. Beide paren zijn te zien bij Belgian Shoes, waar ze vrij kunnen worden gedolven voor inspiratie. Klanten zijn echter welkom om hun eigen ontwerpen aan Messenger voor te stellen nadat ze hun schoenen in de winkel hebben gekocht.

Na een consultatieperiode die enkele weken kan duren en communicatie tussen de klant en Messenger vereist, wordt een definitief ontwerp bevestigd. Daarna kunnen klanten verwachten hun unieke, handgeschilderde loafers binnen enkele maanden te ontvangen (dit lijkt misschien een eon voor de gemiddelde consument, maar niet Belgian Shoes, die klanten beroemd vraagt om hun loafers met leren zolen na een paar weken dragen terug te sturen om een stevigere rubberen slip op de onderkant). Zoals Vanacker het ziet, bindt de onwil van de kunstenaar om perfectie te haasten haar rug aan het product. „Ze doet het allemaal met de hand. Niets is gedrukt, niets is digitaal en zo maken we schoenen, dus we dachten dat ze een goede match waren”, zegt Vanacker.

Boyarde schildert met de hand het kalfsleer Mr. Casual loafer. Belgian Shoes In dit geval is het gevoel wederzijds. „Het onberispelijke vakmanschap van Belgian Shoes was een enorme trekpleister voor mij en om de kans te krijgen om kunst te maken met een merk dat zo lang gevestigd is, trots op details en traditioneel vakmanschap, was te onweerstaanbaar”, zegt Messenger.

Volgens de kunstenaar duurde het schilderen van elk paar ongeveer 80 uur en omvatte 14 of meer verflagen om hun levensduur te garanderen. Deze stukken zijn draagbare kunst. Ze zijn niet alleen geschilderd om naar te kijken, bewonderd en ongetwijfeld fantastisch te zijn”, zegt ze. „Die kwaliteit moet er zijn om ervoor te zorgen dat de klant ze mee kan nemen op die reis met hen. Terwijl potentiële klanten hun ongeverfde loafers bij Belgian Shoes zullen kopen, betalen ze Boyarde Art House voor de diensten van Messenger. Er zijn geen vaste prijzen beschikbaar, omdat de uiteindelijke illustratie gebaseerd is op de voorkeuren van de klant.