Het verjongde Kasteel Holsbeek - eeuwenoude grandeur met een hedendaagse twist

Kasteel Holsbeek, beter bekend als Kasteel van Horst, is een prachtig 15e-eeuws kasteel gelegen in Holsbeek, een gemeente in de provincie Vlaams-Brabant, België. Het kasteel door de eeuwen heen verschillende eigenaren gekend en is het meerdere malen gerenoveerd en uitgebreid. Het kasteel is een uitstekend voorbeeld van de Brabantse gotische stijl met rode bakstenen muren, witte zandstenen raamkozijnen en imposante torens. Verschillende adellijke families, waaronder de families van Horst, van Bierbeek, van Croÿ, van Arenberg en van Merode, hebben hun stempel gedrukt op het kasteel en hebben bijgedragen aan een rijke geschiedenis en een unieke mix van architectonische stijlen.

Binnenhuisinrichtster Ilse De Meulemeester heeft na een recente restauratie van dit eeuwenoude kasteel een frisse wind laten waaien door het interieur, waardoor het aanvoelt als een warme thuis voor vandaag. De Meulemeester heeft in haar ontwerpen elementen uit de IDM-lijn opgenomen, zoals fauteuils met gebogen rug die een gevoel van omarming creëren. De kussens met verfijnde marabou-boord zijn een knipoog naar huiselijke gezelligheid.

De getalenteerde binnenhuisinrichtster heeft haar inspiratie voor het palet van het salon gehaald uit het prominent aanwezige schilderij uit de negentiende eeuw. Het interieur weerspiegelt een persoonlijk verhaal, met veel beeltenissen van olifanten die geluk zouden brengen. In de woonkamer is de stoffering met passementerie à la Ilse opvallend en zorgt voor een knusse sfeer. De geurkaarsen uit de collectie van Stéphanie Baychelier, exclusief verdeeld door Ilse De Meulemeester, geven de ruimte een aangenaam huisparfum.

Het interieur van Kasteel Holsbeek is een harmonieuze balans tussen historische elementen en hedendaagse accenten. De hoge plafonds, authentieke houten vloeren en prachtige wandtapijten getuigen van de rijke geschiedenis van het kasteel, terwijl moderne verlichting en comfortabele zitmeubelen zorgen voor een gezellige sfeer. De fauteuils met gebogen rug uit haar eigen IDM-lijn omarmen je als het ware, terwijl de kussens met verfijnde marabou-boord een hoge aaibaarheidsfactor hebben.

De traphal is een indrukwekkende ruimte met een majestueuze trap en natuursteen Gris des Ardennes. Charmante plisségordijntjes en chique stores met textuur zorgen voor een speelse toets in de aangrenzende ruimtes. Elektrisch bedienbare stores bieden extra comfort en gemak voor de bewoners.

In het salon liet Ilse zich inspireren door het prominent aanwezige schilderij uit de negentiende eeuw. Ze creëerde een interieur dat getuigt van een persoonlijk verhaal, met veel beeltenissen van olifanten die geluk zouden brengen. Gravures aan de muur worden toegeschreven aan leerlingen van oude meesters uit de Vlaamse schilderkunst. In de woonkamer zorgt de stoffering met passementerie à la Ilse voor een knusse en uitnodigende sfeer.

De keuken van het kasteel is een toonbeeld van smaakvol design en functionaliteit. De werkbladen zijn gemaakt van carrara statuario marmer, een licht geaderde marmersoort met een zacht karakter. Oude schildpadden, antieke verrekijkers en marmeren schalen vormen stijlvolle stillevens die de ruimte kruiden.

In de eetkamer vormen de met ottoman-stof beklede en gecapitonneerde stoelen een elegant geheel. Deze weelderige stoffering wordt aangevuld met een opvallende footstool die zowel klassiek als modern oogt. De ornamenten boven de deuren en het opmerkelijke flacon combineren voorbeeldig met de Louis XV-console, wat de grandeur van weleer nog meer benadrukt.

In de slaapkamer en aangrenzende badkamer en dressing heeft Ilse gedurfd gebruikgemaakt van rode accenten als 'fil rouge' in de raamdecoratie en stoffering. De slaapkamers zijn ingericht met een gedurfde rode accentkleur. Deze kleur met pit heeft een verfrissend en geslaagd effect op de ruimtes. Toch slaagt Ilse erin om deze kleur met pit op een geslaagde manier te integreren in de raamdecoratie en stoffering van de hoofdslaapkamer, de aangrenzende badkamer en de dressing.

Het kasteel wordt omringd door een idyllisch park en vijver, ideaal om te wandelen, picknicken of gewoon te genieten van de natuur.

De kasteelheer houdt zich bezig met het verder renoveren van de bijgebouwen op het domein en toont zijn liefde voor de natuur door honderd bijenkasten toe te staan in ruil voor wat honing en een witte uil in de watertoren te laten wonen. Deze elementen dragen bij aan de charme en het unieke karakter van Kasteel Holsbeek.

Met een combinatie van eeuwenoude grandeur en een hedendaagse twist, heeft Ilse De Meulemeester een harmonieus en tijdloos interieur gecreëerd dat zowel een ode aan het verleden is als een uitnodiging voor de toekomst. Kasteel Holsbeek is een plek om te koesteren en te bewonderen, een waar architectonisch pareltje in het hart van Vlaams-Brabant.

Ilse De Meulemeester heeft met haar gedrevenheid en out-of-the-box denken een uniek interieur gecreëerd dat de geldende stijltrends overstijgt. Ze streeft naar een bijzondere harmonie in elk project en zorgt ervoor dat het interieur van Kasteel Holsbeek een tijdloze plek is waar de bewoners zich mee kunnen identificeren. Het resultaat is een kasteelinterieur dat de grandeur en elegantie van het verleden combineert met de warmte en het comfort van het heden, waardoor Kasteel Holsbeek een unieke en inspirerende plek is voor zowel bezoekers als bewoners.

Over Ilse De Meulemeester

Ilse De Meulemeester, een gerenommeerde Belgische interieurontwerpster, staat bekend om haar unieke en verfijnde benadering van interieurontwerp. Ze combineert moeiteloos klassieke elementen met moderne accenten om elegante, tijdloze en warme ruimtes te creëren die haar klanten zich meteen thuis laten voelen.

De Meulemeester heeft een scherp oog voor detail en een passie voor textuur en stoffen. Ze werkt graag met luxueuze materialen zoals linnen, zijde, en passementerie om een gevoel van elegantie en comfort te creëren. Haar ontwerpen omvatten vaak op maat gemaakte meubels en opvallende stukken die een vleugje persoonlijkheid en karakter toevoegen aan een ruimte.

Ilse De Meulemeester is ook bekend om haar vermogen om de perfecte balans te vinden tussen esthetiek en functionaliteit. Ze besteedt veel aandacht aan de indeling en het gebruik van de ruimte en zorgt ervoor dat elk element in een kamer zowel praktisch als visueel aantrekkelijk is. Haar ontwerpen zijn vaak geïnspireerd door de natuur en het gebruik van natuurlijke materialen, kleuren en texturen.

In haar projecten combineert De Meulemeester vaak verschillende stijlen en invloeden om een unieke en persoonlijke sfeer te creëren. Ze is niet bang om out-of-the-box te denken en bestaande stijltrends te overstijgen, waardoor haar werk zich onderscheidt in de wereld van interieurontwerp. Met haar passie en toewijding aan haar vak streeft Ilse De Meulemeester ernaar om tijdloze en harmonieuze ruimtes te creëren waar haar klanten zich verbonden mee voelen.

Totaalinrichting Ilse De Meulemeester - Louizalaan 335 - 1050 Brussel - www.ilsedemeulemeester.be - info@ilsedemeulemeester.be


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.
Bezoek Website

Ontdek de Schoonheid en Inspiratie bij Art Center Horus In de kijker

Art Center Horus, onder de bezielende leiding van Niña Van den Bosch en haar toegewijde team, heeft zich ontwikkeld tot een vooraanstaande galerij...