Kunstmagnaat lijdt verlies op Modigliani schilderijverkoop

Ontdek de details achter deze ongebruikelijke kunsttransactie.

De Chinese miljardair en kunstverzamelaar Liu Yiqian heeft onlangs een kunstwerk van Amadeo Modigliani verkocht met een aanzienlijk financieel verlies. Dit is een opvallende gebeurtenis in de kunstwereld waar grote winsten vaak de norm zijn. Liu, die bekend staat om zijn omvangrijke en waardevolle collectie, had het schilderij 'Nu couché (sur le côté gauche)' in 2015 gekocht voor een bedrag van $170,4 miljoen inclusief kosten tijdens een veiling bij Christie's in New York.

Deze aankoop vestigde destijds een nieuw record voor een werk van Modigliani en was tevens één van de hoogste prijzen ooit betaald voor een kunstwerk op een veiling. Liu financierde deze aankoop met behulp van zijn American Express-kaart, waarmee hij naar verluidt genoeg punten verzamelde om meerdere gratis vliegreizen te kunnen maken.

Echter, in een recente privé verkooptransactie heeft Liu hetzelfde Modigliani schilderij verkocht voor een bedrag van slechts $157,2 miljoen. Het ondervindt een netto-verlies van ongeveer $13,2 miljoen, alvorens eventuele verzekeringskosten, opslagkosten of andere gerelateerde uitgaven in aanmerking te nemen. Deze verkoopprijs is zelfs nog lager dan de oorspronkelijke geschatte waarde van het kunstwerk in 2015, wat aangeeft dat Liu een significant verlies heeft genomen.

Liu Yiqian is geen onbekende in de kunstwereld. Samen met zijn vrouw, Wang Wei, heeft hij twee kunstmusea in Shanghai opgericht en gevuld met werken variërend van traditionele Chinese kunst tot hedendaagse stukken. Hun collectie bestaat uit duizenden stukken, waarvan vele zijn aangekocht tegen topdollar op internationale veilingen. Door de jaren heen hebben Liu en Wang hun verzameling opgebouwd tot een van de meest benijdenswaardige particuliere collecties ter wereld.

De verkoop van het Modigliani schilderij roept vragen op over de motieven van Liu en de huidige toestand van de kunstmarkt. Veilingactiviteiten en privéverkopen van hoogwaardige kunst zijn vaak indicatoren van economische trends en consumentenvertrouwen. Het feit dat Liu ervoor koos om dit schilderij met verlies te verkopen, zou kunnen wijzen op een sterkere behoefte aan liquiditeit of een voorspelling van een dalende markt.

De kunstmarkt kan volatiel zijn en wordt beïnvloed door verschillende factoren zoals economische cycli, trends in verzamelen, en de financiële situatie van kopers en verkopers. Een mogelijke verklaring voor Liu's beslissing om te verkopen tegen een lagere prijs is de wens om zijn collectie te diversifiëren of om geld vrij te maken voor andere investeringen of aankopen.

Een andere factor die een rol kan spelen, is dat de waarde van kunstwerken van bepaalde kunstenaars of periodes kan fluctueren. Hoewel Modigliani bekend staat als een belangrijke figuur in de moderne kunst en zijn werken zeer gewild zijn, is de markt voor zijn schilderijen niet immuun voor dalingen in vraag of waardering.

De verkoop van het Modigliani schilderij door Liu Yiqian is een voorbeeld van hoe zelfs de meest prominente verzamelaars niet immuun zijn voor de risico's die gepaard gaan met het investeren in kunst. Het illustreert ook hoe de persoonlijke financiële strategieën van verzamelaars hun beslissingen om kunstwerken te kopen en te verkopen kunnen beïnvloeden.

Ondanks het verlies op dit specifieke kunstwerk, blijft Liu Yiqian een belangrijke speler in de internationale kunstwereld. Zijn invloed en zijn vermogen om de markt te beïnvloeden door middel van zijn aankopen en verkopen blijven van kracht. De dynamiek van de kunstmarkt zal altijd complex en onvoorspelbaar zijn, een realiteit die ook de ervaren verzamelaars zoals Liu soms moeten accepteren.

De kunstmarkt is vaak een weerspiegeling van de bredere economische en sociale tendensen, en Liu Yiqian's verrassende verkoop van Amadeo Modigliani's 'Nu couché (sur le côté gauche)' roept interessante vragen op over de huidige stand van zaken. Terwijl sommige kunstwerken astronomische prijzen blijven behalen, laat deze transactie zien dat zelfs iconische stukken niet gegarandeerd in waarde stijgen.

Het is belangrijk om te onderstrepen dat de waarde van kunst subjectief is en sterk afhankelijk van individuele smaak, mode en de culturele context. Wat op het ene moment als een essentieel stuk wordt beschouwd, kan op een ander moment minder gewild raken. Dit betekent niet per se dat de intrinsieke artistieke waarde van het werk is verminderd, maar dat de marktvoorwaarden zijn veranderd.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Ontdek de Schoonheid en Inspiratie bij Art Center Horus In de kijker

Art Center Horus, onder de bezielende leiding van Niña Van den Bosch en haar toegewijde team, heeft zich ontwikkeld tot een vooraanstaande galerij...