Arc de Triomphe verpakt - een meesterwerk door Christo en Jeanne-Claude dankzij Guy Pieters

Vanaf zaterdag zal de imposante Arc de Triomphe in Parijs, met een hoogte van 164 meter, volledig aan het zicht onttrokken zijn. Het monument wordt omhuld door bijna 270.000 vierkante meter glanzende, aluminium gecoate blauwe polypropyleenstof en bijeengehouden door bijna drie kilometer rood polypropyleen touw. Dit indrukwekkende kunstwerk is de 24e voltooide monumentale buiteninstallatie van het overleden echtgenoten-duo Christo en Jeanne-Claude, zes decennia na het ontstaan van het idee.

Tussen 1962 en 1963 creëerde Christo een fotomontage waarin hij de Arc de Triomphe verving door een van zijn iconische verpakte pakketten, gezien vanaf Avenue Foch. Als staatloze vluchteling had hij waarschijnlijk nooit gedacht dat zijn visie werkelijkheid zou worden. Dit monumentale project is bijzonder omdat het het eerste postume werk van Christo en Jeanne-Claude is. De kunstenaars stonden erop dat hun lopende kunstprojecten na hun dood zouden worden voortgezet.

Sinds 1984 wordt Christo vertegenwoordigd door galerie Guy Pieters, met vestigingen in Knokke, St. Tropez, Saint Paul de Vence en Parijs. In 1989 organiseerde de galerie de eerste grote tentoonstelling met Christo, waarin werken uit de 'Umbrellas'-serie te koop werden aangeboden voor maar liefst €110.000 per stuk. Eind jaren '90 verkocht de galerie een grootschalig werk van 'The Gates' voor €220.000, en recentelijk werd een tekening van 'L'Arc de Triomphe, Wrapped' verkocht voor een recordbedrag van €1,5 miljoen.

De klantenkring van de galerie voor werken van Christo bestaat voornamelijk uit Belgen, Duitsers en Fransen, doorgaans tussen de 35 en 65 jaar oud, die bereid zijn om tussen de €60.000 en €1,2 miljoen uit te geven aan een kunstwerk. Volgens Guy Pieters nam de vraag naar werken van Christo en Jeanne-Claude aanzienlijk toe vanaf de jaren '80 en begonnen de prijzen halverwege de jaren '90 te stijgen. De internationale belangstelling groeide en er ontstonden grote privécollecties van hun werk. In de afgelopen 10 jaar zijn ook de veilingresultaten voor hun kunstwerken gestegen.

Het verpakken van de Arc de Triomphe is niet alleen een eerbetoon aan het artistieke nalatenschap van Christo en Jeanne-Claude, maar benadrukt ook de relevantie van hun werk in de hedendaagse kunstwereld. De installatie onderstreept het belang van publieke kunst en de impact die het kan hebben op het dagelijkse leven en de stedelijke omgeving.

De nalatenschap van Christo en Jeanne-Claude omvat ook andere iconische monumentale projecten zoals het inpakken van de Reichstag in Berlijn en de Pont Neuf in Parijs, evenals het creëren van de 'Floating Piers' op het Iseomeer in Italië. Deze werken hebben niet alleen het landschap getransformeerd, maar ook de manier waarop mensen de publieke ruimte ervaren en met kunst omgaan.

De postume voltooiing van het project 'L'Arc de Triomphe, Wrapped' benadrukt ook de kracht van samenwerking en doorzettingsvermogen in de kunstwereld. Hoewel Christo en Jeanne-Claude niet meer in leven zijn, hebben hun ideeën en visie overleefd dankzij de toewijding van hun team en de steun van kunstliefhebbers wereldwijd.

Terwijl de vraag naar werken van Christo en Jeanne-Claude blijft groeien, neemt ook de interesse in hun persoonlijke verhaal toe. Documentaires, biografieën en tentoonstellingen die hun levenswerk en bijdrage aan de kunstgeschiedenis belichten, worden steeds populairder. Hun invloed strekt zich uit tot jongere generaties kunstenaars, die geïnspireerd worden door hun unieke aanpak van het vermengen van kunst met de publieke ruimte.

In een tijd waarin de wereld steeds meer verbonden en digitaal wordt, herinnert het werk van Christo en Jeanne-Claude ons aan het belang van fysieke ervaringen en de kracht van kunst om mensen samen te brengen en de wereld om ons heen te transformeren. De verpakte Arc de Triomphe is een treffend voorbeeld van hoe hun nalatenschap zal voortleven en blijven inspireren, zowel nu als in de toekomst.

Over galerie Guy Pieters

Galerie Guy Pieters, opgericht door Guy Pieters, is een vooraanstaande kunstgalerie met vestigingen op vier schilderachtige locaties. De galerie is gespecialiseerd in hedendaagse kunst en vertegenwoordigt een breed scala aan gerenommeerde internationale kunstenaars, waaronder Christo en Jeanne-Claude.

Galerie Guy Pieters, opgericht door Guy Pieters, is een vooraanstaande kunstgalerie met vestigingen op vier schilderachtige locaties. De galerie is gespecialiseerd in hedendaagse kunst en vertegenwoordigt een breed scala aan gerenommeerde internationale kunstenaars, waaronder Christo en Jeanne-Claude.

Galerie Guy Pieters heeft in de loop der jaren een sterke reputatie opgebouwd in de kunstwereld en wordt geroemd om zijn zorgvuldig samengestelde collecties en tentoonstellingen. De galerie trekt een breed publiek van kunstliefhebbers, verzamelaars en toeristen die op zoek zijn naar inspirerende hedendaagse kunstwerken.

Naast het vertegenwoordigen van gevestigde kunstenaars zoals Christo en Jeanne-Claude, biedt Galerie Guy Pieters ook een platform voor opkomende talenten. Door hun werk tentoon te stellen en te verkopen, helpt de galerie jonge kunstenaars om hun carrière te bevorderen en hun werk onder de aandacht te brengen bij een internationaal publiek.

Galerie Guy Pieters organiseert regelmatig evenementen, zoals openingen van tentoonstellingen, artist talks en signeersessies. Deze evenementen bieden een unieke gelegenheid voor bezoekers om meer te weten te komen over de kunstenaars en hun werk, en om deel te nemen aan boeiende gesprekken over hedendaagse kunst.

De galerie is actief betrokken bij de internationale kunstwereld en neemt deel aan prestigieuze kunstbeurzen, zoals Art Basel, Frieze Art Fair en TEFAF. Hierdoor kan Galerie Guy Pieters zijn netwerk uitbreiden en nieuwe markten verkennen, en tegelijkertijd bijdragen aan de zichtbaarheid en erkenning van de vertegenwoordigde kunstenaars.

Bij Galerie Guy Pieters staat de kwaliteit en authenticiteit van de aangeboden kunstwerken voorop. Het ervaren team van de galerie biedt professioneel advies aan verzamelaars bij het selecteren en aanschaffen van kunstwerken, en zorgt voor een uitstekende klantenservice.

Elke vestiging van Galerie Guy Pieters biedt een unieke selectie van kunstwerken en tentoonstellingen, afgestemd op de lokale smaak en markt. De galerie staat bekend om zijn toewijding aan de promotie en verkoop van hoogwaardige hedendaagse kunst en het onderhouden van langdurige relaties met zowel kunstenaars als verzamelaars.

Als u een bezoek wilt brengen aan een van de vestigingen van Galerie Guy Pieters, kunt u de respectievelijke websites raadplegen voor actuele tentoonstellingen en openingstijden. Laat u inspireren door de indrukwekkende collecties en ervaar de passie die Guy Pieters en zijn team hebben voor hedendaagse kunst.

  • Knokke: Kustlaan 279, 8300 Knokke - België
    Telefoon: +32 50 60 18 07 - www.guypietersgallery.com/knokke
  • St. Tropez: 1 Place des Lices, 83990 Saint-Tropez, Frankrijk
    Telefoon: +33 4 94 97 59 02 - www.guypietersgallery.com/st-tropez
  • Saint Paul de Vence: 10 Rue Grande, 06570 Saint-Paul-de-Vence, Frankrijk
    Telefoon: +33 4 93 32 90 95 - www.guypietersgallery.com/saint-paul-de-vence
  • Parijs: 6 Rue des Sablons, 75116 Parijs, Frankrijk
    Telefoon: +33 1 47 04 88 34 - www.guypietersgallery.com/paris


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Ontdek de Schoonheid en Inspiratie bij Art Center Horus In de kijker

Art Center Horus, onder de bezielende leiding van Niña Van den Bosch en haar toegewijde team, heeft zich ontwikkeld tot een vooraanstaande galerij...