Gigantische blauwe safiersteen die vorige week werd ontdekt herdoopt naar Queen of Asia

Een blauwe saffier van 683 pond werd in september gevonden in een edelsteenput in dezelfde stad, maar werd pas afgelopen zondag 12 december onthuld door de eigenaren. De massieve edelsteen werd hernoemt naar Queen of Asia of koningin van Azië.

De National Gem and Jewellery Authority van Sri Lanka voerde een reeks tests uit op vijf monsters uit de rots en concludeerde dat het een van de zeldzaamste edelstenen ter wereld is. Shanka Ruwanditha, een directeur van het Gemological Institute of Ratnapura, dat momenteel eigenaar is van de massieve steen, vertelde dat het instituut van plan is binnenkort een edelsteenwaardeer te werven om de prijs van de rots te bepalen.

Vlak voor deze ontdekking werd'swerelds grootste saffiercluster verborgen gevonden in de achtertuin van een man in Ratnapura en experts zeggen dat het 100 miljoen waard zou kunnen zijn. Het zeldzame exemplaar weegt ongeveer 510 kilogram of 2,5 miljoen karaat en wordt ook de 'Serendipity Sapphire' genoemd. De gelukkige heer die dit cluster tegenkwam, vertelde dat een van de arbeiders die een put groef hem waarschuwde voor enkele zeldzame stenen. Gamage, de trotse eigenaar van de edelsteen, is een juweelhandelaar van de derde generatie.

De locatie van Ratnapura, wat in het Singalees 'Stad van Edelstenen' betekent, staat algemeen bekend als de edelsteenhoofdstad van Sri Lanka. Meer dan een jaar werd uitgetrokken om de edelsteencluster van modder en andere onzuiverheden grondig te verwijderen voordat het kon worden beoordeeld. Dr. Gamini Zoysa, een gerenommeerde gemmoloog, merkte op: 'Ik heb nog nooit zo'n groot exemplaar gezien.

Dit is waarschijnlijk ongeveer 400 miljoen jaar geleden gevormd.' Terwijl de steen op certificering wacht, hebben experts in het veld bedenkingen bij de kwaliteit van alle edelstenen binnen het cluster. Sommige van de fallouts werden beoordeeld als stersaffieren van hoge kwaliteit, hetzelfde kan niet gezegd worden voor de gigantische cluster van een halve ton - maar insiders zijn hoopvol. Sri Lanka is altijd de koploper geweest in het leveren van kostbare edelstenen en vanwege de huidige pandemie zijn de inkomsten uit het exporteren van deze edelstenen gedaald.

De nieuwe ontdekking hoopt de belangen van particuliere verzamelaars en musea over de hele wereld nieuw leven in te blazen. De sieradenindustrie als geheel heeft te maken gehad met een verzwakte verkoop als gevolg van verschuivende prioriteiten naar essentiële uitgaven. De bezuiniging van het besteedbaar inkomen zorgde ervoor dat veel merken vorig jaar een zwakke groei rapporteerden. Echter, het opgraven van de op twee na grootste diamant eerder dit jaar en deze grootste saffier van vorige week maken de weg vrij voor een verandering in traject voor de industrie.

Consumenten beginnen terug te keren en dit wordt gedurende het halfjaar door verschillende luxegroepen zoals Kering en LVMH geregistreerd. Beide hebben de verwachtingen overtroffen, waarbij Kering een groei van 54,1 procent verklaarde in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar en 8,4 procent in 2019; terwijl LVMH 53 procent groeide in vergelijking met 2020 en 11 procent in 2019.

Meer over blauwe saffier

Blauwe saffier is een edelsteen die wordt gewaardeerd om zijn heldere, diepe blauwe kleur en zijn hardheid en duurzaamheid. Het is een variant van het mineraal korund en wordt gevonden in verschillende delen van de wereld, waaronder Sri Lanka, Myanmar, Thailand, Australië en Afrika.

De blauwe kleur van saffieren wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van sporen van titanium en ijzer in het mineraal. De intensiteit van de blauwe kleur kan variëren van lichtblauw tot diepblauw, afhankelijk van de concentratie van deze sporenelementen.

Naast hun esthetische waarde hebben blauwe saffieren ook een symbolische betekenis. In de astrologie worden saffieren geassocieerd met de planeet Saturnus en worden ze vaak gebruikt als een talisman om geluk en succes aan te trekken.

Blauwe saffieren worden vaak gebruikt in sieraden, waaronder ringen, armbanden, kettingen en oorbellen. Ze zijn ook populair als cadeau voor speciale gelegenheden, zoals verlovingen en jubilea.

Als een edelsteen van hoge kwaliteit kan een blauwe saffier een aanzienlijke waarde hebben op de markt voor edelstenen. De waarde wordt bepaald door verschillende factoren, waaronder de grootte, kwaliteit, helderheid en kleur van de steen.

Het is belangrijk om te weten dat blauwe saffieren soms worden behandeld om hun kleur of helderheid te verbeteren. Deze behandelingen kunnen de waarde van de steen beïnvloeden, dus het is belangrijk om de herkomst en behandeling van een saffier te kennen voordat je tot aankoop overgaat.

In het algemeen zijn blauwe saffieren een populaire en gewaardeerde edelsteen vanwege hun schoonheid, duurzaamheid en symbolische betekenis. Of je nu op zoek bent naar een bijzonder sieraad of een uniek cadeau, een blauwe saffier kan een uitstekende keuze zijn.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Ontdek de Schoonheid en Inspiratie bij Art Center Horus In de kijker

Art Center Horus, onder de bezielende leiding van Niña Van den Bosch en haar toegewijde team, heeft zich ontwikkeld tot een vooraanstaande galerij...