Gallery Ysebaert is een exclusieve hedendaagse kunstgalerij in Sint-Martens-Latem

Gallery Ysebaert is een exclusieve hedendaagse kunstgalerij in het pittoreske dorpje van Sint-Martens-Latem met een focus op moderne schilderijen, sculpturen en beeldhouwwerken.

Annelies Ysebaert, de charismatische eigenares en connoisseuse van de galerij organiseert regelmatig nieuwe tentoonstellingen met een gebalanceerde mix tussen Belgische en internationale artiesten.

Strategisch gelegen in de Maenhoutstraat van Sint-Martens-Latem valt de galerij onmiddellijk op door haar briljante felle kleurige kunstwerken in de etalage waarvan de meest recente te danken zijn aan Nick Ervinck, de gerenommeerde Roeselaarse kunstenaar.

Het is 18u s’avonds en ik kom iets vroeger toe dan afgesproken. Terwijl Annelies nog volop bezig is met de mensen die de catering organiseren sprint ze spontaan over om hallo te zeggen.

Annelies is eigenlijk architecte van opleiding, maar haar passie en ambitie lag  altijd in de wereld van de moderne kunst. In haar eigen bewoording stelt ze dat kunst je inzicht geeft in het leven en zelfs tot oplossingen kan leiden. Toegegeven, de galerij ziet er harmonieus en uitnodigend uit.

De kunstwerken in de zaal zijn flashy geel, maar mooi gedetailleerd. Het soort kunstwerk waar je eigenlijk uren zou naar kunnen kijken en jezelf vragen begint te stellen. Ik had me al een beetje geïnformeerd over de tentoonstelling via de website van Ysebaert en de kunstwerken spraken mezelf ook echt aan om eens van dichtbij de bekijken.

Met volle aandacht bewonder ik de elegante bochten vanuit mijn grote ronde bril. De dynamische vormen of gladde flow zoals ik het zou noemen geven een futuristisch gevoel. Dit is kunst…, maar kunst die gesmaakt en nog meer zal geapprecieerd worden in de verre toekomst. Ik kan de visie van deze kunstenaar best volgen.

Terugkomend op de vorm van de kunstwerken, men zou het kunnen omschrijven alsof water in de tijd kronkelend in een vacuüm bochten heeft gezocht zonder dat er eigenlijk sprake is van enige vorm van zwaartekracht, om dan plots het hele scenario te bevriezen in zijn vaste vorm. Pas later vernam ik van de kunstenaar dat het eigenlijk het omgekeerde concept is. In de kunstwereld spreekt men dan over iets genaamd “negative spaces” of negatieve ruimte.

Dat zijn de werken van Nick Ervinck, hij is onze gast en top kunstenaar die ik graag deze avond wil voorstellen” fluistert Annelies stilletjes maar enthousiast toe. “Er is een volledige lezing voorzien en daarna een walking diner zo dat je rechtstreeks ook met de kunstenaar kan spreken”.

Ik heb een vermoeden dat het een heel speciale avond gaat worden” zei ik. De galerij is namelijk volledig ingericht met gele futuristische gele sculpturen die elegant gepositioneerd zijn. Vooral het kunstwerk in het midden valt op, groot, krachtig en onmiddellijk een impact op de eerste gast die binnenstapt in de galerij.

Toegegeven, de sculpturen vallen in de smaak, terwijl de ene na de andere gast binnenkomt om de lezing rond 20h bij te wonen of ondertussen van de lekkere hapjes te genieten, valt me onmiddellijk op dat Annelies een gedreven bezige sociale maar charismatische duizendpoot is.

Sommige genodigden zijn al reeds klant bij de galerij en hebben al werken gekocht van Nick Ervinck. Duidelijk fans en why not? De werken zien er dan ook spectaculair uit. Het gevoel dat je krijgt wanneer een fan of klant de galerij of de kunstenaar aanprijst is toch iets uniek.

Weet u, ik ben met deze galerij begonnen in 2018 en ik tracht om de 2 maanden een nieuwe tentoonstelling te organiseren. De laatste was in Februari waarbij ik een groepstentoonstelling georganiseerd heb met werken van Andy Warhol, Cristo en Keith Harring.  Maar ik heb echt een voorliefde voor driedimensionale werken. Vooral beeldhouwwerken spreken mij persoonlijk aan en ik tracht de galerij ultieme focus te geven op hedendaagse moderne kunst. Voor mij is Nick Erving echt heel opvallend mooie kunst.” verteld Annelies.

Ondertussen zie ik de kunstenaar zelf binnenstappen in de galerij met oog op een laatste inspectie ronde alvorens de show begint.

Hoe is voor jou de Corona periode verlopen?” vraag ik Annelies.

Goh, Corona periode was eigenlijk best okay, wel hebben we 3 maanden moeten sluiten, maar toen we weer open mochten kon ik wel met de mensen 1 op 1 afspreken en zo verkopen realiseren. Dat viel eigenlijk dus best wel mee. Je gaat bovendien ook zelf op zoek naar nieuwe manieren om zonder persoonlijk contact de kunstwerken kenbaar te maken. Zo heb ik zelf tijdens de lockdown de visie en uitbouw van de website en sociale media verder gecoördineerd”, aldus Annelies

Mag ik je trouwens iets leuk vertellen over Nick tijdens de corona periode? Die heeft zelf zijn eigen museum gemaakt, volledig in 3D! Allemaal in de virtuele wereld met zijn eigen kunstwerken en voorbeelden van zijn idolen die hem inspiratie geven. Zeker de moeite waard om even naar te kijken online.

Terwijl ik een sip neem van mijn fruitsap en de camera monteer waag ik mijn kans om even kort met de man van de yellow art rechtstreeks te spreken en enkele vragen te stellen.

Excuseer Meneer Ervinck? Vandaag alles in geel?” vraag ik beleeft.

Nick kan je omschrijven als een echte easy going, bescheiden, super aangename persoon waarmee je gewoon weg over alles kan praten, maar echt alles. Metaverse, animatiefilms, genetica, toekomstige ontwikkelingen, geschiedenis, cyborgs, enfin noem maar op. Één ding bleef echter wel duidelijk, Nick is namelijk gefascineerd door zogenaamde “negatieve ruimtes”.

Negatieve ruimte of negatiefruimte is heel eenvoudig de ruimte tussen twee voorwerpen. Door pareidolie kan in de tussenruimte een herkenbare vorm ontwaard worden. Zulke verrassende optische illusies worden soms in kunstwerken verwerkt en daar is Nick een echte meester in.

ja, geel is mijn handel signatuur van de laatste 20 jaar en typisch voor mijn werken.” Legt Nick glimlachend uit.

Ondertussen komt Annelies even kort bij ons staan en vraag ik of ze even willen samen poseren tussen de 2 mooie kunstwerken voor de camera en flap ik spontaan men 2de vraag uit.

Annelies, Nick, kunnen jullie even kort toelichten over het kunstwerk waarover jullie nu gebogen staan? Wat kunnen jullie me hierover vertellen?

Enthousiast zoals beiden zijn, spreken ze tegelijk over het kunstwerk en schieten in een lach, waarbij Nick kort onderbreekt en voorstelt om eerst even het woord te nemen.

Wat ik u kan vertellen over dit werk? Wel, ik ben begonnen in 2009 met een doortocht door Azië, toekomend tot Shanghai. Ik was onder de indruk van de prachtige tempeltuinen die je daar kan zien. De rotsen, het water die de materie heeft uitgehold, de perforatie in de rotsen, kortom gaten bleven mij vooral bij. Ik zocht daarnaast ook een vorm van connectie tussen Oost en West, hoe kan ik deze culturen combineren? Hoe kan ik met mijn achtergrond deze culturen gaan benaderen en samenbrengen? Zo ben ik uiteindelijk terecht gekomen bij de founding fathers van de abstracte beeldhouwkunst en negatieve ruimtes - Hendrik Moore en Barbara Hepworth”, aldus Nick.

Nick is eigenlijk zo begonnen met zijn eerste futuristische rotsen, sommige wel 15 meter hoog.

Wat u hier ziet is eigenlijk een maquette die ik in kleinere vorm voorstel. Om even terug te komen op het typische geel, geel is voor mij de kleur die van kleins af fascineert. Het is een kleur die ook werkt.

Annelies kijkt even naar Nick waarop hij verduidelijkt:

Rood is bloederig, te tentakellig... Blauw werkt niet goed voor buitenwerken tegenover de hemel, groen gaat men al snel associëren met natuur en dat zou niet kloppen tegenover het groene gazon in de tuin. Dus ja, geel is mijn kleur! Maar ik durf me soms nog wel laten verleiden om met andere kleuren te gebruiken zoals het werk dat achter u staat.” - Nick Ervinck.

Terwijl Nick nog uren zou kunnen praten over zijn kunstwerken, springt Annelies even in.

Ik werk graag met kunstenaars waarvan ik de werken zelf heel mooi vind maar waar ik ook een klik mee heb als persoon met de kunstenaar. Je wilt je klanten zo goed als mogelijk informeren vanuit het standpunt van het bezitten van de kunst die ook wij graag zien, terwijl de kunstenaar een echte meerwaarde geeft op gebied van de betekenis en authenticiteit”, aldus Annelies.

Annelies is een niet te onderschatte ondernemende dame. Met een master van architectuur op zak van de Sint-Lukas School of Arts in Brussel en studies in Economie Wiskunde weet ze de in’s en out’s van hoe ze een galerij moet runnen. Die ervaring heeft ze van een vorige galerij in Gent 4 jaar geleden.

Terwijl Nick enthousiast is over zijn werk en hoe de sculptuur met passie en devotie tot stand is gekomen, is het Annelies die de plus punten van de kunstwerken op gebied van investering, de betekenis van het bezitten van een kunstwerk of heel eenvoudig de connectie die je kan hebben naar boven brengt.

Ongeacht het gedreven ondernemerschap van beide talenten, deze dame heeft smaak en weet duidelijk welke kunst aanspreekt. Het valt bijkomend op dat beide een heel goed team vormen, iets wat Annelies ook duidelijk maakt in haar visie.

Je moet dat exciting gevoel hebben, affiniteit met het kunstwerk en de genre. Ik moet zelf eerst achter het werk staan en daarmee begint het. Voor mij althans. Door een samenloop van omstandigheden, een fijne klik is het contact met Nick op meerdere punten gegroeid.  Bovendien volg ik hem al jaren en ben ik al geruime tijd fan van zijn werk. Het was dus een ideaal moment om te starten.” aldus Annelies.

Terwijl Nick, easy & cool going zoals hij is met zijn stijlvolle gele sneakers graag wil verder praten over het grote kunstwerk, dit voor hij aan zijn lezing begint, vraag ik in een twist voor een terugblik op zijn werken die reeds op internationaal gebied zijn tentoongesteld en naar zijn persoonlijk ervaring.

Ik ben niet de typische Belgische kunstenaar die ons aan naar de zwartmoedige kunst brengt maar eerder de zon van Zuid Frankrijk wil naar binnen brengen” aldus Nick.

In 2019 kreeg hij op verzoek van de gemeenteraad van St. Petersburg, de opdracht om een openbare sculptuur in brons te maken, OLNETOPIA noemde dat. Daarna in 2020 werd hij door de Chinese overheid gevraagd om ALUNIK te creëren voor het Shenzhen World Conventions & Exhibition Centre in Shanghai en zo zijn er nog een paar die we kunnen opnoemen.

Het zijn prachtige exposities en het is een eer om iets moois te maken voor mijn klanten en fans, maar wat me altijd bij blijft is dat het soms een logistieke uitdaging is om de kunstwerken vanuit mijn atelier tot bij de bestemming te brengen. Dat is niet altijd evident. Sommige van mijn werken zijn echt kolossaal en ik kan die alleen verplaatsen met behulp van kranen”.

Terwijl we gezellig verder praten stappen we langzaam richting de ruimte achteraan in de galerij waar enkele mooie kunstwerkjes geëtaleerd staan van de kinderen van de Vrije Basisschool Simonnet in Sint-Martens-Latem. De school ligt pal naast de galerij en Annelies en de directeur hadden er niets beter op gevonden om de kinderen ook in contact te brengen met de wereld van kunst.

Mijn inziens een prachtig concept gezien veel kinderen ook creatief talent bezitten. Dit geeft hun de mogelijkheid om zich op een andere manier te uiten, te tonen wat hun inspiratie is en wat de verbeelding creatief tot stand kan brengen. Iedereen is heel trots en in de 2de zaal staan dan ook bijzonder mooie werken rekening houdend met de leeftijd van de kleine kunstenaars. Hier zit duidelijk toekomstig talent laat Annelies weten.

 “Ik weet niet of je het ook weet maar achter de galerij ligt ook nog een unieke beeldentuin”, fluistert Annelies me toe.

Ondertussen stromen de gasten verder binnen voor de lezing die op het punt staat te beginnen en begin ik mijn interview stilletjes af te ronden.

En? zijn er nog toekomstplannen? Wat is de volgende stap voor Galerij Ysebaert vraag ik beleefd?

We plannen nog enkele exclusieve abstracte tententoonstellingen van Yaacov Agam, die gefascineerd is met de wereld van geometrische abstracties, ook wel agamografen genoemd in Mei. Daarna volgt Energy van de Nederlandse kunstenaar Ronald Westerhuis, die zal je snel herkennen door zijn geometrische objecten gebruikelijk in blinkend gestaald kleur gepresenteerd, en last but not least Joyce Overheul die vooral krachtige boodschappen tracht over te brengen in vorm van kunst. Die mag je rond September, Oktober verwachten” vervolledigt Annelies.

Terwijl beide hosts voorstellen om aanwezig te blijven voor de walking dinner en late avond diner, bedank ik beide voor de zeer aangename sfeer, vooral de warme ontvangst, en de uitgebreide uitleg die ik kreeg bij de voorstelling van de kunstwerken en de galerij zelf.

Mocht je toch nog tijd hebben, er is deze zomer ook een leuke tentoonstelling van Sylvain Louis-Seize, met kleine geometrische beeldhouwwerken van blauwe hardsteen. Hij is de grondlegger van Kinetische kunst en je kan hem persoonlijke ontmoeten tijdens de Beeldenroute die ik organiseer in Damme / Brugge. Trek wel goede schoenen aan want het is een 5 kilometer lange wandeling met verschillende sculpturen. Echt een mooi project voor verschillende monumentale kunstwerken en kunstenaars te ontmoeten, allemaal voorgedragen en gepromoot door de stad zelf.” licht Annelies me trots toe.

In concludeer dat Galerij Ysebaert echt voor kunstliefhebbers een must is om te bezoeken, je kan het perfect combineren met één van de opkomende exposities of gewoon spontaan binnenstappen om de galerij in een mooi verlichte sfeer te ontdekken.

De werken van Nick Erving verdienen een artikel op zich, de bescheiden maar internationaal gerenommeerde  kunstenaar heeft immers zoveel te bieden, zoveel te vertellen. De werken spreken boekdelen en zijn fascinerend gedetailleerd. Planten, maskers, archeologie, anatomie, dieren en cyborgs vallen er te ontdekken.  Hier zijn ongetwijfeld nog veel boeiende verhalen te ontdekken.

Vooral zijn monumentale kolossale werken bestemd voor buiten gebruik geven een imposante indruk. Mysterie, Verbeelding en Power, zo voelen deze werken mij althans persoonlijk aan en je moet ze gezien hebben om er over mee te kunnen praten.

Sprekend over buitenwerken, die beeldentuin achteraan de galerij, die mag ik ook niet vergeten om eens te komen ontdekken. Spannend!

Praktisch & Opkomende Exposities:

Nick Ervinck
10.03.23 - 30.04.23

Buitenaards, kleurrijk en driedimensionaal: dat zijn de sculpturen van Nick Ervinck. De expo is een samenwerking met Simonnet Primary School en wordt geopend door gastspreker Freddy Decreus met een vernissage op 10 maart 2023. De kunstwerken blijven daarna te zien tot en met 30 april 2023.

Beweging & Tijd
03.05.23 - 2.06.23

Bekend om zijn pionierswerk in kinetische kunst, fascineerde de Israëlische kunstenaar Yaacov Agam de wereld met zijn geometrische abstractie. Zijn driedimensionale schilderijen, sculpturen en lenticulaire prenten, ook wel agamografen genoemd, kenden veel succes.

Energie
3.07.23 - 31.08.23​

Metershoge stalen objecten in verschillende geometrische vormen: de Nederlandse kunstenaar Ronald A. Westerhuis weet indruk te maken. Zijn thuisbasis Zwolle is waar alle magie gebeurt. Hier creëert hij samen met het team van RAW 'een wereld van reflecties'.

Joyce Overheul
1.09.23 - 31.10.23

 De Nederlandse kunstenaar Joyce Overheul is een vrouw met krachtige beelden. Activisme, feminisme, emancipatie en vrouwenrechten liggen haar nauw aan het hart en dit weerspiegelt ze in haar kunst. Ze bekritiseert het onrecht in de wereld en deelt haar eigen ervaringen. Elk werk brengt een sterke boodschap over aan de kijker: bevraag en bespreek alles.

Galerij YSEBAERT
Maenhoutstraat 60
9830 Sint-Martens-Latem
België

Annelies Ysebaert
+32 499 97 61 48
info@galleryysebaert.be

Openingsuren
woensdag - zondag: 13u tot 18u


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Ontdek de Schoonheid en Inspiratie bij Art Center Horus In de kijker

Art Center Horus, onder de bezielende leiding van Niña Van den Bosch en haar toegewijde team, heeft zich ontwikkeld tot een vooraanstaande galerij...