Exclusieve Tijdkunst - De Nixie Machine Clock door MB&F en Frank Buchwald

In de wereld van unieke en bijzondere kunstwerken is MB&F geen onbekende naam. Ditmaal presenteren ze opnieuw een opvallende creatie: De Nixie Machine Clock. Dit prachtstuk is ontworpen door Frank Buchwald en is onderdeel van de MB&F M.A.D. Gallery, een verzameling van intrigerende designobjecten.

Centraal in deze klok staan zes zorgvuldig bewaarde Nixie-buizen, elk daterend van meer dan een halve eeuw geleden. Maar wat is een Nixie-buis precies? Dit is een met neon gevulde glazen buis, waarbinnen een gaasvormig frame in de vorm van cijfers of andere symbolen is geplaatst. In de jaren vijftig werd deze techniek gebruikt om informatie weer te geven door middel van een gloeiende ontlading. Hoewel het gebruik van Nixie-buizen tegen het einde van de twintigste eeuw afnam, zien we nu een soort renaissance onder liefhebbers van nostalgie en vintage elektronica. Voor hen is deze nieuwe klok van MB&F het perfecte verzamelobject.

Elk van de zes gloeiende cijfers van de Nixie Machine Clock wordt weergegeven door een originele Z568M Nixie-buis, vervaardigd in Oost-Duitsland in de jaren zestig en met een hoogte van 90 mm. De buizen zijn in drie paren gerangschikt om uren, minuten en seconden, of dag, maand en jaar weer te geven.

Het vakmanschap dat nodig is om een dergelijk uurwerk te creëren is bijzonder intensief. Buchwald's Nixie machineklokken worden volledig met de hand gemaakt, een proces dat veel tijd en aandacht voor detail vergt. Daarom worden er slechts ongeveer zes per jaar geproduceerd. De exclusiviteit wordt nog verder verhoogd door de beperkte oplage van slechts 12 eenheden, elk individueel ondertekend door de maker zelf. De prijs voor zo'n uniek stukje tijdkunst? Dat ligt rond de €32.875, een bedrag dat de exclusiviteit van deze unieke klok onderstreept.

In termen van ontwerp is de Nixie Machine Clock een opmerkelijke mix van futuristisch en retro. De organische en toch mechanische vormgeving van Frank Buchwald gaat moeiteloos samen met de neon verlichte, zorgvuldig bewaarde Nixie-buizen uit het verleden. De behuizing van de klok, eveneens ontworpen door Buchwald, draagt bij aan het unieke karakter van dit kunstwerk.

Wat deze klok echt bijzonder maakt, is niet alleen het esthetische aspect, maar ook de technologische innovatie die nodig is om een dergelijk stuk tot leven te brengen. Ondanks hun leeftijd werken de Nixie-buizen perfect, een getuigenis van de duurzaamheid en kwaliteit van de technologie uit het verleden. Bovendien zijn deze buizen niet alleen functioneel, maar ook milieuvriendelijk, aangezien ze geen schadelijke stoffen bevatten.

Deze klok is niet alleen een functioneel object, maar ook een expressief kunstwerk dat de kijker meeneemt op een nostalgische reis door de tijd. De Nixie Machine Clock is een eerbetoon aan zowel het verleden als het heden, een combinatie van vakmanschap, technologische innovatie en artistieke visie. Elk exemplaar is een zeldzaam verzamelobject dat zowel door kenners als door liefhebbers van unieke kunstobjecten wordt gewaardeerd.

Als je het geluk hebt een van de twaalf gelimiteerde exemplaren te bemachtigen, zal je niet alleen eigenaar zijn van een exclusief stuk technologische kunst, maar ook van een stukje geschiedenis. Deze klok is immers een brug tussen de hoogdagen van de Nixie-technologie in de jaren vijftig en de hernieuwde belangstelling voor deze nostalgische technologie in de hedendaagse tijd. Deze zeldzame en unieke Nixie Machine Clock van MB&F en Frank Buchwald is dus veel meer dan alleen een manier om de tijd te meten, het is een tijdloos kunstwerk dat de tand des tijds heeft doorstaan.

Over Frank Buchwald

Frank Buchwald is een gerenommeerd Duits ontwerper en kunstenaar, bekend om zijn opvallende, vaak futuristisch ogende creaties. Zijn werk overstijgt vaak de grenzen van traditionele ontwerpdisciplines en combineert invloeden uit industrieel ontwerp, beeldende kunst en ambachtelijk vakmanschap.

Buchwald studeerde aanvankelijk schilderkunst en beeldhouwkunst aan de Kunsthochschule Berlin-Weißensee in Berlijn, maar ontwikkelde geleidelijk aan een diepe interesse in industriële objecten en machines. Deze passie is duidelijk zichtbaar in zijn latere werk, waarin hij vaak speelt met thema's van machine-esthetiek en de interactie tussen mens en technologie.

Een van zijn meest iconische creaties is de Machine Lights-serie, een verzameling handgemaakte lampen die eruitzien alsof ze rechtstreeks uit een sciencefictionverhaal komen. Deze objecten, gemaakt van staal en messing, stralen een unieke charme uit die zowel industrieel als organisch aanvoelt.

De Nixie Machine Clock, gecreëerd in samenwerking met het Zwitserse bedrijf MB&F, is een ander hoogtepunt in Buchwalds carrière. Deze bijzondere klok combineert zijn fascinatie voor machines en vintage technologie met zijn artistieke visie en vakmanschap. De zorgvuldige handmatige constructie en de gelimiteerde productie van deze klok onderstrepen zijn toewijding aan detail en kwaliteit.

Frank Buchwalds unieke benadering van ontwerp en zijn vermogen om uiteenlopende materialen en thema's te combineren, maken hem tot een bijzondere figuur in de hedendaagse designwereld. Zijn werk blijft bewonderaars en verzamelaars fascineren en inspireert een nieuwe generatie ontwerpers om buiten de gebaande paden te denken.

Over MB&F

MB&F (Maximilian Büsser and Friends) is een in Genève gevestigd horloge- en kunstcreatiebedrijf dat in 2005 werd opgericht door Maximilian Büsser. Deze unieke onderneming onderscheidt zich in de horloge- en designwereld door zijn radicale benadering van horlogedesign en zijn samenwerkingsfilosofie.

MB&F is niet zozeer een horlogemerk in de traditionele zin, maar eerder een kunst- en creatiehuis. Het bedrijf definieert zichzelf als een horizontale onderneming, waarbij Büsser fungeert als het creatieve brein en samenwerkt met verschillende ambachtslieden, kunstenaars en horlogeontwerpers - zijn 'Friends' - om elk nieuw project tot leven te brengen. Deze creatieve partners variëren van onafhankelijke horlogemakers en juweliers tot kunstenaars en mechanische experts.

De producten van MB&F worden gekenmerkt door hun avant-garde esthetiek en complexe mechanica. Ze creëren niet alleen traditionele horloges, maar ook 'horologische machines' - complexe, sculpturale stukken die de grenzen van het horlogeontwerp verleggen. Een bekend voorbeeld hiervan is hun 'Legacy Machine' serie, waarbij traditionele horlogetechnieken worden gecombineerd met futuristisch design.

Naast horloges heeft MB&F ook de 'M.A.D. Gallery' (Mechanical Art Devices) gelanceerd. Dit is een ruimte gewijd aan mechanische en kinetische kunst, waar ze naast hun eigen creaties ook het werk van andere innovatieve kunstenaars en ontwerpers tentoonstellen.

De samenwerking met Frank Buchwald voor de Nixie Machine Clock past perfect binnen de filosofie van MB&F. Het project combineert het vakmanschap en de mechanische expertise van Buchwald met de visionaire creatieve leiding van Büsser, wat resulteert in een werkelijk unieke en opvallende creatie. Het is een uitstekend voorbeeld van de manier waarop MB&F de traditionele grenzen van horloge- en kunstontwerp doorbreekt.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Gallery Ysebaert is een exclusieve hedendaagse kunstgalerij in Sint-Martens-Latem In de kijker

Gallery Ysebaert is een exclusieve hedendaagse kunstgalerij in het pittoreske dorpje van Sint-Martens-Latem met een focus op moderne schilderijen, ...