Christie verkoopt eerste kubistische sculptuur van Picasso

Het Metropolitan Museum of Art in New York City verkoopt officieel Pablo Picasso's Tête de femme (Fernande). Het stuk, het eerste kubistische beeldhouwwerk van de kunstenaar, zal naar verwachting worden geprijsd in de regio van €30 miljoen dollar. Het beeld wordt verkocht als onderdeel van Christie's 20e-eeuwse kunstavondverkoop die in mei in New York wordt aangeboden. Het werd gemaakt in mei 1909, de bronzen figuur toont het hoofd en het gezicht van Picasso's muze Fernande Olivier.

olgens Christie's markeert de sculptuur een cruciaal moment in het kubisme. In een persbericht zei Max Carter, hoofd van Christie's impressionistische en moderne kunstafdeling: Tête de femme (Fernande) is de definitieve vroege sculptuur van het kubisme. De revolutionaire architectonische faceting, die Picasso sneed en geslepen na het modelleren in klei, suggereert Vesalius net zo goed als Frank Gehry. Tête de femme (Fernande) werd oorspronkelijk geschonken aan The Met in 2013 van Leonard A. Lauder, een filantroop en kunstcollectie, evenals de erfgenaam van het cosmetica-fortuin van Estée Lauder Companies.

Er zijn ongeveer 20 bekende afgietsels van Picasso's Tête de femme (Fernande), waarvan de meeste te zien zijn in openbare instellingen, waaronder The Art Institute of Chicago, Musée National Picasso in Parijs en National Gallery in Praag. De opbrengst van de verkoop van Tête de femme (Fernande) gaat naar de ondersteuning van toekomstige overnames voor The Met. Voorafgaand aan de verkoop in New York met Christie's reist het stuk naar Hong Kong en Londen voor tentoonstellingen.

Pablo Picasso

Pablo Picasso (1881-1973) was een van de bekendste en invloedrijkste kunstenaars van de 20e eeuw. Hij was een Spaanse kunstenaar en wordt beschouwd als een van de belangrijkste grondleggers van de moderne kunst. Picasso was actief als schilder, beeldhouwer, grafisch ontwerper, keramist en theaterontwerper.

Picasso's oeuvre wordt gekenmerkt door een ongekende creativiteit en productiviteit, waarbij hij voortdurend experimenteerde met verschillende stijlen en technieken. Zijn vroege werk werd beïnvloed door het impressionisme en het postimpressionisme, maar hij ontwikkelde later zijn eigen stijl, die bekend staat als het kubisme. Hij wordt beschouwd als de grondlegger van het kubisme, een stijl die de traditionele vormen en perspectieven van de kunst uitdaagde en de nadruk legde op geometrische vormen en deconstructie van het beeld.

Picasso was ook een belangrijke figuur in de ontwikkeling van het surrealisme en het kubistisch realisme. Hij creëerde een enorm oeuvre van schilderijen, beeldhouwwerken, tekeningen en grafisch werk, waarvan sommige tot de meest iconische kunstwerken van de 20e eeuw behoren.

Naast zijn artistieke prestaties was Picasso ook een invloedrijk figuur in de wereld van de kunst, met een enorme invloed op de moderne kunst en het postmodernisme. Zijn kunstwerken blijven nog steeds zeer gewaardeerd en worden tentoongesteld in belangrijke kunstmusea over de hele wereld.

 


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Gallery Ysebaert is een exclusieve hedendaagse kunstgalerij in Sint-Martens-Latem In de kijker

Gallery Ysebaert is een exclusieve hedendaagse kunstgalerij in het pittoreske dorpje van Sint-Martens-Latem met een focus op moderne schilderijen, ...