Christie verkoopt eerste kubistische sculptuur van Picasso

Christie'sveilinghuis speelt opnieuw een prominente rol in de kunstwereld met de verkoop van een bijzonder sculptuur: het eerste kubistische beeldhouwwerk van Pablo Picasso, genaamd Tête de femme (Fernande) . Dit historische kunstwerk staat op het punt om de markt te betreden met een verwachte waarde rond de 30 miljoen euro. Het is niet zomaar een willekeurige sculptuur; het vertegenwoordigt een baanbrekend moment in de kunstgeschiedenis en belichaamt het innovatieve genie van Picasso.

De schoonheid en complexiteit van Tête de femme (Fernande) is moeilijk onder woorden te brengen. De bronzen figuur beeldt het hoofd en gezicht uit van Picasso'sgeliefde muze Fernande Olivier. Met haar gebeeldhouwde trekken heeft deze sculptuur een blijvende indruk achtergelaten op de wereld van de moderne kunst. Het Metropolitan Museum of Art in New York City, waar het stuk tot nu toe behoort, heeft besloten het werk ter veiling aan te bieden bij Christie’s als onderdeel van hun avondverkoop van kunst uit de twintigste eeuw.

Het kunstwerk is gemaakt in 1909 en toont aan hoe Picasso het kubisme vormgaf door middel van beeldhouwkunst. Volgens Christie'sillustreert Tête de femme (Fernande) een cruciale fase in deze revolutionaire kunstbeweging. Max Carter, het hoofd van Christie'safdeling impressionistische en moderne kunst, beschrijft de sculptuur als een mijlpaal die net zo veel te maken heeft met de anatomische studies van Vesalius als met de architecturale bravoure van een Frank Gehry.

Deze sculptuur was oorspronkelijk een schenking aan The Met van Leonard A. Lauder, bekend als filantroop en kunstverzamelaar en als erfgenaam van het vermogen van Estée Lauder Companies. Voordat het stuk ter veiling zal gaan in mei in New York, reist het eerst naar Hong Kong en Londen voor speciale tentoonstellingen. Zo krijgen liefhebbers en verzamelaars wereldwijd de kans om dit unieke stuk te aanschouwen.

Er bestaan ongeveer twintig afgietsels van Tête de femme (Fernande) , waarvan er vele te vinden zijn in prominente openbare instelligen zoals The Art Institute of Chicago, het Musée National Picasso in Parijs en de National Gallery in Praag. Met de opbrengst van de verkoop wil The Met toekomstige acquisities financieren en daarmee hun collectie verrijken.

Pablo Picasso, de maker van dit imposante werk, staat bekend als een van de grootste kunstenaars van de twintigste eeuw. Oorspronkelijk afkomstig uit Spanje, heeft zijn artistieke invloed zich over de hele wereld verspreid. Picasso was een ware pionier in de moderne kunst, met name als mede-grondlegger van het kubisme, waarin hij de conventionele vormen van kunst uitdaagde en zich richtte op geometrische figuren en deconstructie.

Hoewel Picasso'swerk diep geworteld is in het kubisme, beperkte zijn talent zich niet tot één stijl. Hij verkende ook het surrealisme en bracht vernieuwingen aan in het kubistisch realisme. Zijn oeuvre is omvangrijk en divers, waaronder schilderijen, beeldhouwwerken, tekeningen en grafisch werk, die allen getuigen van zijn buitengewone vaardigheid en verbeeldingskracht.

Picasso heeft tijdens zijn leven niet alleen op artistiek vlak grenzen verlegd, maar ook als persoonlijkheid grote invloed uitgeoefend op de kunstscene. Tot op de dag van vandaag blijven zijn werken zeer gewild en worden ze tentoongesteld in prestigieuze musea overal ter wereld.

De verkoop van Tête de femme (Fernande) zal zonder twijfel aandacht trekken van over de hele wereld en benadrukt nogmaals hoe belangrijk Picasso'swerk is voor de kunstgeschiedenis. De gelukkige nieuwe eigenaar zal niet alleen een prachtig kunstwerk in huis halen, maar ook een stukje artistiek erfgoed dat de loop van de twintigste-eeuwse kunst onherroepelijk heeft vormgegeven.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Ontdek de Schoonheid en Inspiratie bij Art Center Horus In de kijker

Art Center Horus, onder de bezielende leiding van Niña Van den Bosch en haar toegewijde team, heeft zich ontwikkeld tot een vooraanstaande galerij...