Château de Versailles creëert de Parfumerstuin dankzij de steun van Maison Francis Kurkdjian

Château de Versailles creëert de Parfumerstuin dankzij de steun van Maison Francis Kurkdjian

Maison Francis Kurkdjian is beschermheer geworden van het Château de Versailles en ondersteunt de oprichting van de Parfumerstuin. Gelegen in de Châteauneuf Orangerie-tuin in het hart van het landgoed Trianon, zal deze tuin honderden verschillende planten herbergen die worden gebruikt bij het maken van parfums. Het opent in het voorjaar van 2023. De Parfumer's Garden is het resultaat van een uitzonderlijke samenwerking tussen de tuinders van Trianon en Francis Kurkdjian en toont honderden geurige soorten, geïnspireerd op de geest van de 17e-eeuwse Trianon-tuinen.

Deze uitzonderlijke tuin zal traditionele soorten zoals rozen en jasmijn bevatten, evenals planten met verrassende geuren, variërend van chocolade tot appel. Er zullen ook onwelriekende planten en zogenaamde „stomme” planten zijn zoals hyacint, pioen en violet, waarvan de geur synthetisch moet worden gereproduceerd voor geuren.

Bezoekers kunnen ook de rijke geschiedenis van parfums ontdekken aan het hof van Versailles. In de 17e eeuw, toen Lodewijk XIV opdracht gaf tot werken aan het Trianon de Porcelaine, dat later het Grand Trianon werd, werden bloemen buitengewoon in de mode en stonden de Trianon-tuinen vol bedwelmende geurige soorten. Tegelijkertijd ontstond er een rage voor parfums aan het hof van Versailles, waardoor het paleis vanaf het einde van de 17e eeuw de bakermat werd van het parfummakerij. © Château de Versailles/M. Daviau Francis Kurkdjian heeft vanaf het begin van zijn carrière een intieme affiniteit met het Château de Versailles.

Slechts een paar jaar na zijn afstuderen aan de parfumerieschool van Versailles, herschept hij Marie-Antoinette's geur Sillage de la Reine, werkend op basis van archiefdocumenten. In 2006 creëerden Marc Chaya - mede-oprichter van Maison Francis Kurkdjian - en Francis Kurkdjian samen de olfactorische installatie „Soleil de Minuit” voor het festival Versailles Off. En tijdens de nachtelijke fonteinenshows van Grandes Eaux Nocturnes in 2007 en 2008 creëerde de parfumeur een olfactorische ervaring in het hart van de tuinen van Château de Versailles.

Met de Parfumer's Garden krijgen bezoekers de kans om Versailles te ontdekken vanuit een fris landelijk perspectief te midden van een boeiende tuin die voorheen gesloten was voor het publiek.