Château de Versailles creëert de Parfumerstuin dankzij de steun van Maison Francis Kurkdjian

Het wereldberoemde Château de Versailles, ooit het centrum van politieke macht in Frankrijk en nu een van de meest bezochte erfgoedsites ter wereld, heeft zijn historische schoonheid verder verrijkt met de aanleg van een nieuwe Parfumerstuin. Deze toevoeging, mogelijk gemaakt door de genereuze steun van Maison Francis Kurkdjian, is een eerbetoon aan de rijke geschiedenis van geuren die verbonden is met het paleis en de tuinen.

De Parfumerstuin van Versailles werd geopend als een viering van de historische band tussen de prachtige tuinen en de kunst van het parfumeren. In de 17e en 18e eeuw stond Versailles bekend om zijn weelderige tuinen, waar bloemen en kruiden niet alleen een esthetische rol speelden, maar ook werden gebruikt voor het maken van parfums. De hofcultuur van Versailles was geobsedeerd door geuren; van de linnenkamers tot de grandioze zalen was alles doordrenkt met de geur van bloemen en specerijen.

Maison Francis Kurkdjian, een vooraanstaand Frans parfumhuis opgericht door de gerenommeerde parfumeur Francis Kurkdjian, is nauw betrokken bij de creatie van deze nieuwe geurervaring. Als erkenning van het belang van de zintuiglijke geschiedenis van Versailles heeft het parfumhuis haar kennis en expertise ingezet om een authentieke geurervaring te realiseren die bezoekers terugvoert naar de tijd van Lodewijk XIV, de Zonnekoning.

De tuin, ontworpen door landschapsarchitecten en botanici, is beplant met een verscheidenheid aan aromatische planten en bloemen die in de 17e en 18e eeuw in de Versailles-tuinen voorkwamen. Bezoekers kunnen door de tuinpaden dwalen en hun zintuigen laten prikkelen door de natuurlijke aroma'svan lavendel, roos, jasmijn, oranjebloesem en vele andere geurende planten die zo kenmerkend zijn voor de Franse parfumerie.

De samenwerking tussen Château de Versailles en Maison Francis Kurkdjian gaat verder dan de fysieke creatie van de tuin. Educatieve programma'sen workshops over de kunst van het parfumeren worden in de tuin aangeboden, waardoor bezoekers kunnen leren over de traditionele methoden van parfumbereiding en -productie. Dit initiatief dient om het cultureel erfgoed te behouden en de oude tradities van Franse ambachten te bevorderen.

Ook wordt er samengewerkt aan speciale evenementen die passen bij de kalender van Versailles, zoals het jaarlijkse Fêtes Galantes bal, waarbij gasten zich verkleden in periodekostuums. Tijdens deze evenementen speelt de Parfumerstuin een centrale rol, waardoor gasten zich volledig kunnen onderdompelen in de historische sfeer van het paleis.

De bijdrage van Maison Francis Kurkdjian is niet alleen monetair; het parfumhuis heeft ook exclusieve geuren ontwikkeld geïnspireerd op Versailles. Deze geuren dienen als olfactorisch souvenir voor bezoekers, waardoor ze een stukje van de magie van Versailles mee naar huis kunnen nemen. De verkoop van deze parfums draagt bij aan de financiering van verdere restauratie- en onderhoudsprojecten van het paleis en de tuinen.

De Parfumerstuin van Versailles is niet alleen een lust voor het oog maar vooral een unieke geurbeleving die de historische allure van het beroemde paleis nieuw leven inblaast. Dankzij de samenwerking met Maison Francis Kurkdjian kunnen bezoekers van over de hele wereld een zintuiglijke reis maken door de tijd en de pracht van de Franse koninklijke geschiedenis ervaren. Het project benadrukt het belang van het behoud van cultureel erfgoed en demonstreert hoe traditionele ambachten en moderne innovatie samen kunnen komen om iets werkelijk bijzonders te creëren.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Ontdek de Schoonheid en Inspiratie bij Art Center Horus In de kijker

Art Center Horus, onder de bezielende leiding van Niña Van den Bosch en haar toegewijde team, heeft zich ontwikkeld tot een vooraanstaande galerij...