Banksy's iconische Love is in the Air schilderij verdeeld in 10.000 NFT's

Het iconische schilderij "Love is in the Air" van Banksy zal worden verdeeld in 10.000 NFT's. Het platform Particle, mede opgericht door voormalig Christie's naoorlogse en hedendaagse kunstvoorzitter Loïc Gouzer, zal het schilderij veilen. Het schilderij werd eerder dit jaar op een Sotheby's veiling gekocht door Particle voor €12,9 miljoen. Het zal worden onderverdeeld in 10.000 secties van 100 bij 100, waarbij elk stuk een uniek deel van het schilderij zal vertegenwoordigen.

De verkoop van Love is in the Air begint op 10 januari en loopt tot 14 januari op het platform van Particle. Verzamelaars kunnen een sector digitale kunst kopen voor ongeveer €1.500 per stuk. Na de veiling zal Particle de secundaire markten betreden op andere NFT-platforms waar de prijzen naar verwachting zullen stijgen als gevolg van de waarde van de stukken. Kopers kunnen hun deeltjes niet kiezen, omdat ze willekeurig worden toegewezen.

Gouzer merkte op dat Banksy de kunstwereld op zijn kop heeft gezet en beschouwd wordt als een van de meest iconische makers van de 21e eeuw. Hij weerspiegelt de missie van Particle, waardoor dit meesterwerk symbolisch is om het platform mee te lanceren. Na de veiling van Love is in the Air zal Particle Foundation, een non-profitorganisatie, het eigenlijke kunstwerk en 1% van de deeltjes ontvangen, zodat het een "beschermende scherf" kan zijn en ervoor kan zorgen dat niemand zich kan voorstellen bezit van het fysieke schilderij te claimen. De stichting verzekert dat ze het fysieke stuk nooit zullen verkopen omdat het hele punt van dit project is om de grootste collectie ter wereld te bouwen, digitaal eigendom van de gemeenschap en fysiek bewaard door de stichting.

Dit baanbrekende initiatief markeert een belangrijk moment voor de digitale kunstwereld en biedt verzamelaars de mogelijkheid om een deel van een van 's werelds meest iconische kunstwerken te bezitten en tegelijkertijd te profiteren van de groeiende markt van NFT's.

Meer over Banksy's 'Love is in the Air'

Banksy is een anonieme kunstenaar en activist die bekend staat om zijn unieke stijl en politieke boodschappen in zijn werk. Het schilderij "Love is in the Air" toont een protesteerder die een bos bloemen gooit in plaats van een molotovcocktail. Het is een iconisch voorbeeld van Banksy's kenmerkende stijl en boodschap van vrede en liefde in plaats van oorlog en geweld.

De opkomst van NFT's heeft een nieuwe dimensie toegevoegd aan de kunstwereld. NFT's zijn digitale activa die zijn opgeslagen op een blockchain, waardoor de authenticiteit en uniciteit van het kunstwerk kunnen worden gegarandeerd. Het verkopen van kunstwerken als NFT's maakt het mogelijk om een nieuw publiek aan te spreken en biedt kunstenaars en verzamelaars nieuwe mogelijkheden.

Het is ook vermeldenswaardig dat Particle Foundation, een non-profitorganisatie, het eigenlijke kunstwerk en 1% van de deeltjes zal ontvangen na de veiling. Dit zorgt ervoor dat het fysieke kunstwerk veilig is en niet in handen valt van een individuele eigenaar. In plaats daarvan kan het worden bewaard en onderhouden door de stichting en dienen als een beschermend erfgoed voor toekomstige generaties.

De veiling van Love is in the Air markeert een belangrijke ontwikkeling in de wereld van de kunst en de financiële markten. Het schilderij van Banksy is niet alleen een kunstwerk, maar ook een cultureel symbool dat de idealen en waarden van een generatie vertegenwoordigt. De verkoop ervan als NFT's onderstreept het groeiende belang van digitale activa en blockchain-technologie in de kunst- en financiële wereld.

Het is interessant om te zien hoe de wereldwijde kunstgemeenschap zal reageren op deze veiling en of het de weg zal effenen voor meer kunstwerken die worden verkocht als NFT's. Het zal ook interessant zijn om te zien hoeveel de prijzen zullen stijgen wanneer de deeltjes op de secundaire markten worden verhandeld.

Het feit dat een schilderij van Banksy nu wordt verdeeld in NFT's is een belangrijke stap in de digitale kunstwereld. Het biedt niet alleen de mogelijkheid om een deel van een iconisch kunstwerk te bezitten, maar ook om deel uit te maken van een grotere gemeenschap van kunstverzamelaars en investeerders. Het zal interessant zijn om te zien hoe deze veiling verloopt en welke impact het zal hebben op de toekomst van digitale kunst en NFT's.

Over Banksy

Banksy is een Britse kunstenaar en activist die bekend staat om zijn politieke en maatschappelijke kritiek in zijn kunstwerken. Zijn werken omvatten muurschilderingen, schilderijen, sculpturen en installaties. Wat hem onderscheidt van andere kunstenaars, is het feit dat zijn identiteit onbekend blijft, en hij heeft het publiek nooit toegestaan zijn gezicht te zien of zijn echte naam te kennen.

Banksy's werk bevat vaak humor en satire, maar ook maatschappijkritiek. Hij heeft vaak kritiek geuit op onderwerpen als oorlog, politieke corruptie, de consumptiemaatschappij en sociale ongelijkheid. Zijn stijl is herkenbaar aan zijn stenciltechniek, waarbij hij zijn kunstwerken maakt door sjablonen op de muren of andere oppervlakken te spuiten.

Zijn kunstwerken zijn wereldwijd te vinden, van de straten van Londen tot de muur tussen Israël en Palestina. Zijn werk heeft ook in verschillende musea en galerijen tentoongesteld, waaronder het British Museum en het Louvre.

Banksy's werk is populair geworden bij verzamelaars en heeft geleid tot hoge veilingprijzen en verzamelwaarde. Ondanks de hoge prijzen die zijn werken opbrengen, heeft hij altijd geprobeerd om zijn kunst voor iedereen toegankelijk te maken en heeft hij vaak kunstwerken gemaakt die toegankelijk zijn voor het grote publiek.

Banksy heeft de kunstwereld op zijn kop gezet met zijn kenmerkende stijl en controversiële boodschappen. Hij blijft een invloedrijk figuur in de kunstwereld en blijft de grenzen van wat kunst kan zijn en hoe het kan worden gepresenteerd uitdagen.

Hieronder vindt u een lijst van enkele van de meest iconische kunstwerken van Banksy:

 1. "Girl with Balloon" (2002) - een muurschildering van een meisje dat een rode ballon vasthoudt. Het kunstwerk werd in 2018 verkocht bij Sotheby's en werd live versnipperd nadat het werd verkocht.

 2. "Flower Thrower" (2003) - een muurschildering van een man die een boeket bloemen gooit in plaats van een molotovcocktail. Het werk werd oorspronkelijk gemaakt op de West Bank, maar is sindsdien op verschillende plaatsen opnieuw gemaakt.

 3. "Laugh Now" (2002) - een muurschildering van een aap die een bord vasthoudt met de tekst "Laugh now, but one day we'll be in charge." Het kunstwerk werd later verkocht voor $228.000 bij Sotheby's.

 4. "Kissing Coppers" (2004) - een muurschildering van twee politieagenten die elkaar kussen. Het kunstwerk werd later verwijderd van de muur waarop het was gemaakt en werd verkocht voor $575.000 bij Sotheby's.

 5. "One Nation Under CCTV" (2008) - een muurschildering van een kind dat een camera vasthoudt met de tekst "One Nation Under CCTV." Het werk werd later verwijderd van de muur waarop het was gemaakt en werd verkocht voor $310.000 bij Bonhams.

 6. "Pulp Fiction" (2004) - een stencilschilderij van John Travolta en Samuel L. Jackson uit de film "Pulp Fiction". Het werk werd verkocht voor $200.000 bij Christie's.

 7. "Rage, Flower Thrower" (2017) - een muurschildering van een protesteerder die een boeket bloemen gooit. Het werk werd gemaakt ter nagedachtenis aan de Arabische Lente en is te zien geweest in verschillende tentoonstellingen.

 8. "Love is in the Air" (2003) - een muurschildering van een protesterende man die een boeket bloemen gooit in plaats van een molotovcocktail. Het kunstwerk werd later verkocht voor $1,7 miljoen bij Sotheby's.

 9. "Napalm" (2004) - een stencilschilderij van een meisje dat wegrent van een napalm-bom. Het werk werd verkocht voor $735.000 bij Sotheby's.

 10. "The Mild Mild West" (1999) - een muurschildering van een politieagent die wordt weggeblazen door een verfbom. Het werk werd gemaakt ter ere van de festivals in Bristol en is sindsdien opnieuw gemaakt op verschillende locaties.

 11. "The Flower Girl" (2005) - een muurschildering van een klein meisje dat een mandje bloemen vasthoudt. Het werk bevindt zich in een steegje in East London en heeft een beschermende laag gekregen om vandalisme te voorkomen.

 12. "Balloon Debate" (2004) - een muurschildering van dieren in een heteluchtballon die opstijgen. Het werk bevindt zich in Bristol en was oorspronkelijk een stencilsjabloon voor een politiek evenement.

 13. "Exit Through the Gift Shop" (2010) - een documentaire film geregisseerd door Banksy over street art en de kunstwereld. De film won verschillende prijzen en ontving positieve recensies van critici.

 14. "Sirens of the Lambs" (2013) - een mobiele sculptuur van een slachthuiswagen vol knuffeldieren. Het werk werd tentoongesteld in New York City en Londen en was bedoeld om de wreedheid van de voedselindustrie aan te kaarten.

 15. "The Banality of the Banality of Evil" (2013) - een kunstwerk bestaande uit een ingelijst schilderij van een landschap met daarin een nazi-officier die op een bankje zit. Het werk werd gemaakt ter ere van de Holocaust-herdenking en was bedoeld om te reflecteren op de rol van kunst in het bewaren van herinnering.

 16. "Better Out Than In" (2013) - een maand-lange reeks muurschilderingen en installaties door Banksy in New York City. Het project werd aangekondigd via een website en Instagram-account en trok veel aandacht van de media en het publiek.

 


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Gallery Ysebaert is een exclusieve hedendaagse kunstgalerij in Sint-Martens-Latem In de kijker

Gallery Ysebaert is een exclusieve hedendaagse kunstgalerij in het pittoreske dorpje van Sint-Martens-Latem met een focus op moderne schilderijen, ...