Mad Dutch Bastards produceert werelds eerste elektrische auto op zonne-energie

Het is een vraag die we ons ongetwijfeld allemaal wel eens gesteld hebben: waarom niet gewoon zonnepanelen op een elektrische auto plaatsen? Nou, dat is precies wat een Nederlands bedrijf heeft gedaan. Hij heet de Lightyear 0 en heeft zojuist geschiedenis geschreven door 'swerelds eerste in productie genomen zonneauto te worden.

Ontworpen in Nederland en in productie in Finland door Valmet Automotive, die een zeer gerespecteerde voertuigcontractfabrikant die ook auto's maakt voor Mercedes-Benz en eerder Fiskers en Saabs heeft geproduceerd is, Strak en futuristisch, het is een grote fastback-sedan met een motorkap, dak en kofferbak bekleed met 5 m2 zonnecellen, met een recordweerstandscoëfficiënt van Cd=0,175.

De druppelvormige auto lijkt op geen enkele andere elektrische auto op de markt, hoewel hij er ook niet uitziet als een flinterdunne conceptcar. Het bedrijf is van plan één auto per week te produceren en de productie geleidelijk op te schalen in het eerste kwartaal van 2023.

Nogmaals, het is moeilijk om dit te overdrijven: dit is niet zomaar een droom voor een start-up. Dit is echt en het is al in productie. De toekomst is nu, mensen. Journalisten en klanten krijgen hieronder een eerste rit van de Lightyear 0 in Spanje. Dus tot het uiterste, hoe werkt de Lightyear 0? Afgezien van de zonnepanelen is het verder een vrij conventionele elektrische auto.
Het heeft een batterijpakket van 60 kWh dat op de gebruikelijke manier kan worden opgeladen, wat volgens Lightyear de 0 een behoorlijk indrukwekkend bereik van 625 km of een bereik op de snelweg (bij 110 km / u) van 560 km geeft. Handig als de zon niet schijnt.

De elektrische auto's met het grootste bereik die beschikbaar zijn in Australië Lightyear zegt echter dat de 782 zonnecellen in de carrosserie van de auto in de zomer 70 km actieradius per dag kunnen toevoegen, waarbij de Lightyear 0 in staat is tot een praktisch rijbereik van meer dan 1.000 km 'tussen twee oplaadmomenten” (gebaseerd op 50 km woon-werkverkeer in Amsterdam tijdens de zomer).

Ze claimen ook een 'jaarlijkse zonne-opbrengst' van maximaal 11.000 km (gebaseerd op wonen in Zuid-Spanje). In wezen zou je bij zonnig weer en met korte woon-werkafstanden in theorie weg kunnen komen zonder de auto nooit op te hoeven laden, of op zijn minst behoorlijk lange periodes te kunnen rijden zonder hem op te laden.

Je zou de auto nog steeds moeten opladen tijdens langere ritten, maar de zonnecellen zouden je bereik helpen vergroten tot ver buiten de meeste standaard EV s. En dan hebben we het nog niet eens over het gemak en de kostenbesparende factoren die een zelfopladende auto kan bieden. De auto heeft vierwielaandrijving, met vier elektrische naafmotoren in de wielen die hem een vermogen van 127 kW geven.

Lightyear zegt dat hij in 10 seconden van 0-100 km/u gaat en een topsnelheid van 160 km/u claimt – geen bijzonder verbazingwekkende cijfers, maar we denken dat je ergens een compromis moet sluiten. Het interieur van de auto is ook behoorlijk vooruitstrevend, omdat het is gemaakt van plantaardig leer, gerecyclede PET-flessenstoffen en duurzaam geherstructureerde rotanpalm. Net als een Tesla heeft hij een groot in het midden gemonteerd touchscreen, maar in tegenstelling tot een Tesla heeft hij een conventioneel instrumentenpaneel en een drukknoptransmissie onder het infotainmentscherm.

Hij beweert ook dat hij comfortabel plaats biedt aan vijf volwassenen en beschikt over 474 liter kofferruimte met de stoelen omhoog, waardoor hij een vrij praktische dagelijkse bestuurder is. Dit is geen onpraktische hypermiler zoals de BMW i8 of Volkswagen XL1: het is een vrij normale auto. Al met al lijkt het, ondanks zijn grote verwaandheid, eigenlijk een bij uitstek redelijke, volledig bestuurbare auto. Het wordt gemaakt door een gerenommeerde fabriek en het begint al zijn weg naar de consument te vinden.

Het team erachter is ook niet jouw typische skeezy start-up. Zowel het team als het zonnepaneelontwerp van de Lightyear 0 is voortgekomen uit Solar Team Eindhoven: een door studenten gerunde outfit die enkele van de meest succesvolle auto's van de World Solar Challenge heeft geproduceerd, 'swerelds bekendste autorace op zonne-energie die 3.000 deelnemers omvat kms door de Australische outback van Darwin naar Adelaide.

We kunnen inderdaad geen betere markt bedenken voor de Lightyear 0 dan Australië. Australië is een van de zonnigste landen ter wereld – en ook een waar het natuurlijk zeer aantrekkelijk is om een elektrische auto te hebben die lange afstanden kan afleggen zonder op te laden.

Echt, de enige vangst met de Lightyear 0 is de prijs. Het bedrijf is van plan slechts 150 Lightyear 0'ste bouwen en verkoopt ze voor €250.000 per stuk. Dat is duurder dan een Porsche Taycan Turbo S, ter referentie. Het bedrijf heeft echter een meer betaalbare auto in de pijplijn, de Lightyear 2, die een kleinere batterij en minder actieradius zal hebben voor de veel toegankelijkere prijs van €30.000. naar verluidt op de markt in 2025. Momenteel is de Lightyear 0 alleen te bestellen in de EU, Zwitserland, Noorwegen en het VK... Hoewel het feit dat ze het maken met het stuur rechts betekent dat het heel goed zijn weg zou kunnen vinden Down Under, waar de onderliggende technologie zit ologie is vervalst.

Ja, het is erg duur en nog steeds een beetje niche, maar het is verrassend hoe volledig gerealiseerd het is. We zijn verheugd om te zien waar Lightyear naartoe gaat met deze gedurfde nieuwe visie op autorijden.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

De Rolls-Royce Spectre - een nieuwe dimensie van luxe en elektrificatie In de kijker

De Rolls-Royce Spectre markeert een nieuw tijdperk voor het iconische Britse merk. Als eerste volledig elektrische auto van het bedrijf, belichaamt...