Deze Porsche 550 Spyder uit 1955 is net verkocht voor een zot bedrag

Bonhams heeft zojuist aangekondigd dat zijn zeldzame Porsche 550 Spyder uit 1955 met koetswerk van Wendler zojuist heeft verkocht voor een indrukwekkende 4.185.000 dollar op Amelia Island. Deze iconische klassieke auto met chassis nr. 550-0036 is misschien wel een van de belangrijkste modellen van Porsches ooit ontwikkeld en blijft met zijn beperkte productie en leeftijd in prijs stijgen met elke veilingverschijning. De 550 Spyder was het eerste echte racewagenontwerp van Porsche. Maar toen het model werd gelanceerd op de Parijse Salon van 1953, had het veel meer in zich dan alleen een strijder op het circuit van wapenkwaliteit.

Zoals een Road & Track-artikel van juni 1971 benadrukte, De 550 had een volledige weguitrusting, met lichten enzovoort, en een top, en voldoende uithoudingsvermogen en bodemvrijheid om deel te nemen aan rally's wat het deed. De carrosserie en weeruitrusting kwalificeerden de 550 voor internationale sportwagenraces - en Hans Herrmann werd eerste in de klasse en zesde overall in de eerste race van de 550, de Mille Miglia van 1954.

Herrmann werd derde overall in de Carrera PanAmericana van dat jaar. Er waren 75 auto's met grotere motoren in die race, en Herrmann versloeg er 73! In de VS kwalificeerde de 550 Spyder zich niet als een productie-sportwagen, zelfs niet met zijn top- en weguitrusting. Er waren er niet genoeg om een ​​echte wegauto te zijn, volgens de regerende SCCA. Officieus , zouden dezelfde regelmakers vrolijk bekennen dat ze de Porsche 550 buiten hielden om andere merken een kans te geven. Hoewel de vroege reputatie van Porsche was gebaseerd op coupé-ontwerpen met een kleine capaciteit, gebaseerd op Volkswagen-technologie – zoals ontstaan ​​in de jaren dertig voor de auto van het volk onder leiding van prof. Dr. Ferdinand Porsche, was er vrijwel een speciale bouwer voor nodig om de weg te wijzen in de richting van wat de fabriek zou introduceren als de 550 Rennsport Spyder.

In 1950 werkte de Frankfurtse Volkswagen-dealer Walter Glockler samen met de plaatselijke ingenieur Hermann Ramelow om een ​​speciaal op Porsche gebaseerde special te assembleren, puur voor sportwagencompetities. Hij gebruikte een gelast buizenchassis waarin hij een 1.086cc luchtgekoelde Porsche 4-cilindermotor monteerde, vlak voor de achteras. Deze Glockler Spyder bracht de weegschaal op amper 450 kg – 992 lbs – wat hem een ​​veelbelovende vermogen-gewichtsverhouding gaf. Glockler verbeterde het basisidee met een tweede special, dit keer aangedreven door een 1,5-liter Porsche-motor en hij brak prompt het klasserecord op de grote bergbeklimming van Freiburg-Schauinsland. Eind 1951 verkocht Glockler de auto aan de hedendaagse Porsche en BMW-importeur voor de Verenigde Staten, Max Hoffman, in wiens handen het een zeer bekende mededinger werd in vroege SCCA-evenementen daar.

Dit specifieke voorbeeld was al meer dan 50 jaar eigendom van een toegewijde Porsche-verzamelaar, waar het een vorig leven van race-uitstapjes zag op Nürburgring, AVUS en Hockenheim. De meest recente eigenaar kocht de auto in 1972, waar deze grotendeels compleet was min de motor. Dit werd snel aangepakt waar een correcte Type 547 viernokkenmotor en werd gekocht, herbouwd door de legendarische viercammotorbouwer Billy Doyle, en gemonteerd op de 550.

Terwijl een restauratie plaatsvond in de jaren 80 op deze 550-0036, vond pas in 1998 een uitgebreidere restauratie plaats. Deze nauwgezette klus besloeg zich van 1998 tot 2003, waar elk detail van de restauratie werd gedocumenteerd en bewaard in twee grote bindmiddelen. Het hele lichaam is uitgekleed en gerepareerd door de Porsche-experts van Willison Werkstatt uit Lake Park, Florida. Vanuit prestatieoogpunt produceert deze lichtgewicht Porsche 550 Spyder 135 pk bij 7.200 tpm met twee Weber 40 DCM-carburateurs, gekoppeld aan een handgeschakelde transaxle met vier versnellingen.

Over de Porsche 550 Spyder 1955

De Porsche 550 Spyder uit 1955 is een van de meest iconische sportwagens ooit geproduceerd. Het is een lichtgewicht raceauto die oorspronkelijk werd ontwikkeld voor de autosport, met name voor langeafstandsraces. De auto is ontworpen door Ferdinand Porsche's kleinzoon, Ferry Porsche, en beschikt over een slank en gestroomlijnd ontwerp met een open cockpit. De 550 Spyder is uitgerust met een 1,5-liter viercilindermotor die tot 110 pk kan produceren.

Ondanks de bescheiden vermogensoutput is de 550 Spyder in staat om indrukwekkende prestaties te leveren vanwege het lage gewicht en de uitstekende aerodynamica. De auto werd beroemd gemaakt door zijn deelname aan de Carrera Panamericana in Mexico in 1954, waarin hij de overwinning behaalde in de klasse voor auto's tot 1500 cc. De 550 Spyder is ook bekend vanwege de tragische dood van de Hollywood-ster James Dean, die in 1955 omkwam bij een auto-ongeluk terwijl hij in zijn eigen Porsche 550 Spyder reed.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.
Bezoek Website

De Rolls-Royce Spectre - een nieuwe dimensie van luxe en elektrificatie In de kijker

De Rolls-Royce Spectre markeert een nieuw tijdperk voor het iconische Britse merk. Als eerste volledig elektrische auto van het bedrijf, belichaamt...