Alibaba brengt zijn eigen luxe EV uit

In een wereld waar elektrisch rijden steeds meer de norm wordt, zijn het niet alleen gevestigde automerken die de markt willen veroveren. Zo heeft het Chinese Alibaba, dat voornamelijk bekend staat als online handelsplatform, onlangs de stap naar de automotive industrie gezet. Het heeft dit gedaan door een partnerschap aan te gaan met IM Motors en SAIC, een van China'sgrootste autofabrikanten, om hun eigen luxe elektrische auto te ontwikkelen: de IM L7 Sedan. Dit is een duidelijke uitdaging aan het adres van Tesla, dat tot nu toe een dominante speler in het luxe EV-segment is.

De IM L7 werd voor het eerst gepresenteerd tijdens de Auto Shanghai-autoshow in het begin van 2021 en maakte daar direct een verpletterende indruk. Het model toonde een gedurfd en futuristisch ontwerp met een interieur dat de nieuwste technologieën herbergt. Onder andere viel het enorme 39-inch breedbeelddashboard op, welke een prominente plaats inneemt in het voertuig en bijna zo breed is als het dashboard zelf. De prestaties leken ook veelbelovend, met een acceleratie van 0 naar 60 mijl per uur die kan wedijveren met de concurrentie. Afhankelijk van de gekozen uitvoering zou de IM L7 een bereik hebben van meer dan 500 kilometer op één lading.

Na succesvolle tests en het verstrekken van bètamodellen aan een selecte groep gebruikers, is Alibaba nu zover om de IM L7 in massaproductie te nemen. De SAIC-fabriek in Shanghai is al volop bezig met de productie en sinds 29 maart is de auto te koop, met leveringen die reeds in april aanvangen.

Wat de pricing betreft, lijkt Alibaba zich scherp in de markt te positioneren. De IM L7 heeft een beginprijs van ongeveer 60.000 euro, wat aanzienlijk minder is dan de Tesla Model S, die voor ongeveer 80.000 euro over de toonbank gaat. Deze prijs geeft de koper een elektrische auto met een moderne vormgeving, de nieuwste technologische features en genoeg kracht om de meeste autoliefhebbers tevreden te stellen.

Onder de motorkap vind je een dual motor opstelling die samen goed is voor zo n 536 pk, waarmee de IM L7 binnen 3,9 seconden de 60 mijl per uur bereikt. Hoewel dit niet helemaal overeenkomt met de snelheid van de Tesla Model S Plaid, is het nog altijd zeer respectabel. De auto is uitgerust met een 93 kWh batterijpakket dat een actieradius belooft van 382 kilometer per lading. Er is sprake van dat er in de toekomst een grotere batterij beschikbaar zal zijn die zelfs meer dan 500 kilometer zou kunnen halen op een enkele lading.

Als we kijken naar de uitrusting van de IM L7, valt op dat Alibaba niet heeft bezuinigd op luxe en technologie. Zo beschikt de auto over een 22-luidsprekers tellend, 1120 W geluidssysteem, twaalf zeer nauwkeurige camera’s voor de veiligheidsfuncties, semi-autonoom rijden zowel op de snelweg als in de stad, en een zelfparkerend systeem. Het is duidelijk dat Alibaba hoge ogen gooit om een serieuze speler op de EV-markt te worden.

Voorlopig is de IM L7 alleen nog beschikbaar in China, maar als de vraag stijgt en Alibaba de productiecapaciteit uitbreidt, dan zou het zomaar kunnen dat deze luxe EV ook op de Europese wegen zijn intrede doet.

In afwachting van bredere internationale beschikbaarheid en eventuele verschijning op Alibaba'seigen e-commerce platformen, is het zeker dat de luxe elektrische automarkt een interessante nieuwkomer rijker is. De strijd om de elektrische klant lijkt intensiever te worden, waarbij de IM L7 een nieuw front opent in de concurrentiestrijd met Tesla en andere EV-fabrikanten. Het zal spannend zijn om te zien hoe deze auto zich zal meten met de gevestigde orde en of men bereid is het Chinese luxe EV-merk te omarmen.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

De Rolls-Royce Spectre - een nieuwe dimensie van luxe en elektrificatie In de kijker

De Rolls-Royce Spectre markeert een nieuw tijdperk voor het iconische Britse merk. Als eerste volledig elektrische auto van het bedrijf, belichaamt...