De vernieuwde Porsche Cayenne 2023 - een technologische evolutie in luxe-SUV s

De nieuwe Porsche Cayenne 2023 is een schitterende evolutie binnen de luxe SUV-markt, dankzij zijn voortdurende ontwikkeling en sterke digitalisering. Dit model is een pronkstuk van Porsche, met nieuwe chassis- en innovatieve technologiekenmerken, waardoor het een van de meest uitgebreide productupdates in de geschiedenis van het merk is. De Cayenne straalt met zijn verfijnde ontwerp en krachtigere motoren, en laat daarmee zien dat het de sportwagen van zijn segment is.

De Cayenne is al sinds 2017 op de markt en ondanks de verwachtingen van een volledig nieuwe versie, heeft Porsche ervoor gekozen om een grondige facelift uit te voeren. Dit komt omdat er achter de schermen gewerkt wordt aan een volledig elektrische opvolger, die naar verwachting in 2026 zal debuteren. In afwachting van deze ontwikkeling, heeft Porsche besloten de huidige generatie Cayenne te verfijnen met een reeks verbeteringen en updates.

Het ontwerp is aangescherpt met nieuwe bumpers, een andere motorkap en standaard matrix-ledkoplampen. De achterkant lijkt nu meer op die van de Cayenne Coupé. Klanten hebben ook de keuze uit een aantal nieuwe lakkleuren en velgen. Het interieur heeft een digitale transformatie ondergaan, met een 12,6-inch digitaal instrumentenpaneel en een 12,3-inch infotainmentscherm in het midden. Optioneel kan er ook een 10,9-inch scherm voor de passagier worden toegevoegd.

De motorlijn van de Cayenne heeft ook een upgrade gekregen. De basis Cayenne behoudt zijn 3.0 liter V6-benzinemotor, maar krijgt er 13 pk en 50 Nm bij, waardoor het vermogen nu 353 pk is en het koppel 500 Nm. Het verrassende nieuws is echter dat de Cayenne S zijn V6 motor inruilt voor een V8, die een indrukwekkende 474 pk en 600 Nm koppel levert. De Cayenne Turbo keert echter niet meer terug in het gamma. De plug-in hybride E-Hybrid blijft wel beschikbaar, en krijgt een krachtigere elektromotor waardoor het systeemvermogen toeneemt tot 470 pk.

Porsche heeft ook aangekondigd dat het vanaf 2025 twee verschillende Cayenne-modellen zal aanbieden die technisch niets met elkaar te maken hebben: een volledig elektrische versie en de huidige generatie. Terwijl de volledig elektrische versie wordt ontwikkeld, is de huidige generatie van de Cayenne, inclusief de zogenaamde Coupé-versie, grondig opgeknapt. Het resultaat is een facelift met grotere wielen, een verfijnder onderstel en een kleiner aanbod van plug-in hybride modellen.

De prijs van de Porsche Cayenne blijft zoals altijd aan de hoge kant, met de goedkoopste versie, de E-Hybrid, die begint vanaf €110.000. Als je geïnteresseerd bent in de Coupé-variant van deze versie, moet je wat dieper in de buidel tasten; deze is geprijsd op €113.000. Het model met de 3.0-liter V6 benzinemotor is verkrijgbaar vanaf €146.200, terwijl de Coupé-variant hiervan verkrijgbaar is voor €151.000. Tot slot is er de meest luxueuze versie tot nu toe, de Cayenne S, die je op zijn minst €182.600 zal kosten. Als je echter de voorkeur geeft aan de Coupé-versie van deze, dan moet je rekening houden met een prijs van €189.100.

Het is belangrijk op te merken dat deze prijzen waarschijnlijk zullen stijgen naarmate je meer functies en aanpassingen toevoegt, een gebruikelijke praktijk bij luxe autofabrikanten zoals Porsche. Denk hierbij aan verbeterde interieurafwerkingen, geavanceerde technologiepakketten, prestatie-upgrades en exclusieve kleuropties.

De Cayenne, die in Slowakije wordt geproduceerd, is in België wellicht een van de minst gekochte modellen van Porsche. Wereldwijd is het echter de meest populaire in de line-up, goed voor een derde van de jaarlijkse verkopen van het merk.

Het is duidelijk dat Porsche serieuze plannen heeft met betrekking tot de elektrificatie van zijn SUV-lijn. In 2024 wordt de nieuwe en volledig elektrische Macan verwacht, gevolgd door de eveneens volledig elektrische Cayenne in 2025. Beide SUV'szullen op het nieuwe PPE-platform staan. Ondertussen werkt de Duitse sportwagenbouwer aan een SUV-model met zeven zitplaatsen dat een hogere positionering zal hebben dan de Porsche Cayenne.

Binnenin de Cayenne zijn de veranderingen direct zichtbaar. Zo is er aan de passagierskant een 10,9' display, in het midden een moderner 12,3' PCM infotainmentsysteem en achter het stuur een 12,6' digitaal dashboard. Dit is vrij herkenbaar voor wie al eens in een Taycan heeft gezeten. Een intelligent luchtkwaliteitssysteem zuivert de aanwezige binnenlucht indien nodig, ideaal voor mensen die aan allergieën lijden, zoals hooikoorts.

De nieuwe Porsche Cayenne is in Europa verkrijgbaar in drie verschillende motorversies. De instapmodel is de reguliere Cayenne met 3.0-liter V6 benzinemotor, die nu 13 pk en 50 Nm krachtiger is. De Cayenne S ruilt zijn V6 in voor een 4.0-liter V8 die 474 pk / 600 Nm levert. Hiermee kun je in 4,7 seconden van 0 naar 100 km/u accelereren en de topsnelheid is 273 km/u.

De populaire Porsche Cayenne E-Hybrid plug-in hybride combineert een 3.0-liter V6 benzinemotor met een elektromotor, waardoor een indrukwekkend gecombineerd vermogen van 455 pk en 700 Nm koppel wordt geleverd. De 17.9 kWh accu geeft deze versie een groter elektrisch bereik, waardoor hij meer dan 50 kilometer kan afleggen op enkel elektrische energie, afhankelijk van de rijomstandigheden.

Porsche heeft ook aangekondigd dat ze werken aan een Cayenne Turbo S E-Hybrid. Dit model zal naar verwachting de krachtigste versie zijn in de Cayenne-reeks, met een 4.0-liter V8 gecombineerd met een elektromotor, wat resulteert in een gecombineerd vermogen van meer dan 670 pk. De prijs en de exacte prestatiegegevens voor dit model zijn echter nog niet bekendgemaakt op het moment van schrijven.

Wat betreft rijhulpsystemen, de Cayenne is uitgerust met diverse actieve en passieve veiligheidsfuncties. Deze omvatten onder andere adaptieve cruise control, lane keeping assist, en een geavanceerd parkeerhulpsysteem. Optioneel kunnen klanten ook kiezen voor functies zoals nachtzichtassistent en een head-up display.

In termen van comfort en luxe, biedt de Cayenne een ruim en luxueus interieur, met hoogwaardige materialen en een uitgebreide lijst aan personalisatie-opties. Daarnaast biedt de SUV voldoende ruimte voor vijf volwassenen en hun bagage, waardoor hij even praktisch als comfortabel is.

Samenvattend, de nieuwe Porsche Cayenne biedt een breed scala aan opties voor potentiële kopers, variërend van de milieuvriendelijke E-Hybrid tot de krachtige Cayenne S. Elk model heeft zijn eigen unieke eigenschappen en prijskaartje, waardoor er voor elk wat wils is in de Cayenne-reeks.

Porsche Cayenne-productlijn


Porsche Cayenne E-Hybrid:

  • Prijs: € 110.000
  • Aandrijflijn: Plug-in hybride, bestaande uit een 3.0-liter V6 benzinemotor en een elektromotor
  • Gecombineerd vermogen: 455 pk
  • Koppel: 700 Nm
  • Batterij: 17.9 kWh, biedt een elektrisch bereik van meer dan 50 km, afhankelijk van de rijomstandigheden
  • Transmissie: 8-traps Tiptronic S
  • Vierwielaandrijving
  • Kenmerken: Adaptieve luchtvering, Porsche Active Suspension Management, LED-koplampen, Panoramadak, Achteruitrijcamera


Porsche Cayenne E-Hybrid Coupé:

  • Prijs: € 113.000
  • Identieke specificaties en kenmerken als de reguliere E-Hybrid, maar met een sportiever, coupé-achtig ontwerp


Porsche Cayenne 3.0-liter V6:

  • Prijs: € 146.200
  • Motor: 3.0-liter V6
  • Vermogen: 335 pk
  • Koppel: 450 Nm
  • Transmissie: 8-traps Tiptronic S
  • Vierwielaandrijving
  • Kenmerken: Adaptieve luchtvering, Porsche Active Suspension Management, LED-koplampen, Panoramadak, Achteruitrijcamera


Porsche Cayenne 3.0-liter V6 Coupé:

  • Prijs: € 151.000
  • Identieke specificaties en kenmerken als de reguliere 3.0-liter V6, maar met een sportiever, coupé-achtig ontwerp


Porsche Cayenne S:

  • Prijs: € 182.600
  • Motor: 2.9-liter V6 biturbo
  • Vermogen: 434 pk
  • Koppel: 550 Nm
  • Transmissie: 8-traps Tiptronic S
  • Vierwielaandrijving
  • Kenmerken: Adaptieve luchtvering met Porsche Active Suspension Management, Porsche Dynamic Light System, Bose® Surround Sound System, Adaptieve sportstoelen, Panoramadak


Porsche Cayenne S Coupé:

  • Prijs: € 189.100
  • Identieke specificaties en kenmerken als de reguliere Cayenne S, maar met een sportiever, coupé-achtig ontwerp


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

De Rolls-Royce Spectre - een nieuwe dimensie van luxe en elektrificatie In de kijker

De Rolls-Royce Spectre markeert een nieuw tijdperk voor het iconische Britse merk. Als eerste volledig elektrische auto van het bedrijf, belichaamt...