De luxe en innovatie van de Land Rover Range Rover 2023

De Land Rover Range Rover 2023 blijft trouw aan zijn zelfdragende structuur met vier onafhankelijk opgehangen wielen, maar de innovaties zijn duidelijk zichtbaar. Het chassis en de carrosserie zijn volledig van aluminium gemaakt, waardoor het voertuig zowel stevig als licht is. Het interieur biedt een luxueuze rijervaring, met zachte stoelen en dikke tapijten die een typisch Britse sfeer uitstralen. De Range Rover kan bovendien worden uitgerust met de nieuwste technologische snufjes, waardoor het een moderne draai geeft aan de traditionele luxe.

Het model is royaal uitgerust met ruimte, vooral in de LWB-versie, die 14 centimeter langer is. Echter, de bagageruimte is relatief beperkt gezien de grootte van de auto. Ondanks dit kleine minpunt, heeft de grote Range Rover meer te bieden dan ooit tevoren.

Wat de motor betreft, heeft Land Rover verbeteringen aangebracht. De elektrificatie is verbeterd, wat leidt tot een toename in het vermogen. Een nieuwe elektromotor van 160 kW (218 pk) is beschikbaar voor de plug-inhybrides, waardoor ze worden aangeduid als de P460e en P550e. Deze modellen hebben een piekvermogen van respectievelijk 460 en 550 pk, beide op basis van een 3 liter-zescilinder-in-lijn op benzine.

Daarnaast is de nieuwe elektromotor efficiënter, waardoor het WLTP-rijbereik in de elektrische modus is gestegen tot 121 km. Land Rover zelf geeft echter aan dat een praktisch bereik van ongeveer 94 km realistischer is.

De krachtigste benzinevariant, de SV, wordt nu ondersteund door een milde hybride hulp. Dit resulteert in een piekvermogen van 615 pk en 750 Nm, dankzij zijn 4,4 liter-V8 van BMW-origine. Bovendien zou het brandstofverbruik enigszins lager moeten zijn.

De SV, evenals de Autobiography-uitvoering, kunnen nu profiteren van de SV Bespoke-behandeling. Dit betekent dat klanten nog meer mogelijkheden tot personalisatie hebben. Zij kunnen dit doen in de 'SV Bespoke Commissioning Suite' in het Verenigd Koninkrijk, bij hun lokale dealer of vanuit het comfort van hun eigen huis met een 'exclusieve virtuele dienst'. Deze afdeling biedt klanten verschillende voorbeeldcombinaties om hun ontwerp op te baseren, of ze kunnen kiezen uit 391 kleurencombinaties voor het interieur en 230 mogelijke carrosseriekleuren. Elk afgewerkt product krijgt een exclusieve badge op de achterklep en motorkap, die optioneel van 24-karaats goud kan zijn.

De Range Rover heeft ook een technologische update gekregen, met de nieuwste generatie van het Pivi Pro-infotainmentsysteem. Dit systeem bevat altijd aanwezige schuifknoppen voor het volume en de klimaatregeling. Bovendien kan de adaptieve cruise control van de Range Rover nu ook op binnenwegen en tijdens offroaden optimaal versnellen, vertragen en een constante snelheid aanhouden. Hierdoor kan de bestuurder zich volledig concentreren op het sturen.

Met zijn breedte van meer dan 2 meter kan de Range Rover enigszins intimiderend zijn in stadsverkeer. Echter, op de open weg en off-road blinkt hij uit. Zijn luchtgeveerde ophanging zorgt voor een uitzonderlijk soepele rit, terwijl de geluiddemping een stille en comfortabele rijervaring biedt. Qua motorkeuze zijn er zes opties, allemaal gekoppeld aan een achttrapsautomaat. Dieselrijders kunnen genieten van de drieliter-zes-in-lijn (met mildhybride technologie), beschikbaar met 300 of 350 pk. De twee benzinevarianten leveren 400 pk (zescilinder) of 525 pk (5.0-V8). Voor de eerste is de P400e plug-in hybride een goed alternatief, hoewel zijn fiscale voordeel beperkt is.

De Range Rover slaagt er opmerkelijk in om luxe en avontuur te combineren. Ondanks zijn hoogwaardige leer en interieur, behoudt het zijn robuuste charme en terreinvaardigheid. Helaas, zoals met de meeste luxe goederen, komt de Range Rover met een aanzienlijk prijskaartje.

Voor de Belgische markt beginnen de prijzen voor de benzinevarianten bij €131.000 voor de MHEV P400 400 pk SE met een 8-traps automaat en vierwielaandrijving. De topversie, de LWB P530 530 pk Autobiography met dezelfde transmissie en aandrijving, kost €166.900. Dieselvarianten beginnen bij €123.800 voor de MHEV D250 249 pk SE en stijgen tot €157.700 voor de MHEV LWB D350 350 pk Autobiography. Deze prijzen weerspiegelen de staat van de Range Rover als een auto die zowel luxe als avontuur in overvloed biedt.

Elk detail van de Range Rover straalt luxe en verfijning uit. De Range Rover maakt van elke reis een genot, ongeacht het landschap. Deze uitzonderlijke terreinwagen, verfijnd tot in de kleinste details, combineert aangename rijkwaliteiten op de weg met indrukwekkende off-road capaciteiten. Het interieur is een toonbeeld van Britse klasse en biedt een buitengewoon comfortabele rijervaring.

De kosten van een Range Rover kunnen aanzienlijk oplopen, afhankelijk van de gekozen opties. Dit is echter te verwachten van een voertuig dat zowel op als naast de weg uitblinkt. Er is een breed scala aan personalisatiemogelijkheden beschikbaar, zodat kopers hun Range Rover kunnen aanpassen aan hun persoonlijke voorkeuren. Dit kan variëren van de keuze van de kleur van de carrosserie en het interieur tot het kiezen van een exclusieve badge op de achterklep en de motorkap, die zelfs in 24-karaats goud kan worden uitgevoerd.

Met een startprijs is de Range Rover duidelijk een voertuig voor de meer vermogende autokoper. Toch, voor degenen die zich zo'n luxe kunnen veroorloven, biedt de Range Rover een ongeëvenaarde combinatie van comfort, luxe en off-road capaciteiten. Een ware icoon in zijn klasse.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

De Rolls-Royce Spectre - een nieuwe dimensie van luxe en elektrificatie In de kijker

De Rolls-Royce Spectre markeert een nieuw tijdperk voor het iconische Britse merk. Als eerste volledig elektrische auto van het bedrijf, belichaamt...