Audi onthult dat V6 dieselmodellen op hernieuwbare brandstof draaien

Audi heeft onlangs aangekondigd dat het zijn nieuwe V6-dieselmodellen kan laten rijden op hernieuwbare brandstoffen. De Duitse autofabrikant heeft een aantal van zijn V6- en viercilinder dieselmotoren goedgekeurd voor gebruik met hydrobehandelde plantaardige olie (HVO). Deze brandstof is afgeleid van afvalmaterialen en residuen uit de landbouw- en voedingsindustrie en wordt beschouwd als een duurzamer alternatief voor fossiele brandstoffen.

Audi beweert dat het gebruik van duurzame brandstof kan leiden tot een vermindering van de uitstoot van koolstofdioxide met tussen 70% en 95%. HVO heeft ook een veel hogere cetaanwaarde, wat zorgt voor een schonere verbranding in vergelijking met conventionele dieselbrandstoffen. Dit leidt tot verbeterde prestaties en vermindering van uitlaatemissies, vooral bij koud weer.

Matthias Schober, hoofd ontwikkeling van aandrijflijn bij Audi, legde uit dat de hogere cetaanwaarde van HVO de brandbaarheid van de motoren verbetert en de prestaties verhoogt. Voordat de goedkeuring werd gegeven, heeft Audi de effecten van HVO getest op verschillende componenten, de prestaties en uitlaatemissies in specifieke validatieruns.

HVO is niet compatibel met oudere V6-modellen, maar veel huidige modellen van Audi, waaronder de A4, A5, A6, A7, A8, Q7 en Q8, kunnen HVO gebruiken. Andere dieselmodellen zoals de A3, Q2 en Q3 zijn ook gebouwd om HVO te accepteren.

Hoewel HVO nog steeds een nieuw concept is, is Audi van plan om dit te bevorderen als een stap in de richting van duurzamere mobiliteit. Het bedrijf heeft opgemerkt dat slechts een handvol stations in heel Duitsland momenteel HVO aanbieden, aangezien het voornamelijk beschikbaar is in Scandinavische landen en zijn weg nog niet heeft gevonden naar de rest van Europa. Sinds medio 2021 kunnen de A4, A5, A6, A7 en Q5 modellen in Italië, Zweden en Denemarken HVO gebruiken.

Audi blijft zich inzetten voor het verkrijgen van inzichten over hoe duurzame brandstoffen worden geproduceerd en is op zoek naar verdere inspanningen om de mobiliteit in de toekomst nog duurzamer te maken.

Hydrobehandelde plantaardige olie (HVO)

Hydrobehandelde plantaardige olie (HVO) is een hernieuwbare en duurzame brandstof die wordt geproduceerd door de verwerking van afval- en residuen van de landbouw- en voedingsindustrie. Het wordt geproduceerd door middel van een chemisch proces genaamd hydrogenering, waarbij de koolwaterstoffen in de plantaardige olie worden omgezet in koolwaterstoffen die vergelijkbaar zijn met die in fossiele brandstoffen zoals diesel.

HVO heeft verschillende voordelen ten opzichte van conventionele dieselbrandstoffen. Ten eerste is het een hernieuwbare en duurzame brandstof die helpt om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen. HVO wordt ook beschouwd als een "drop-in" brandstof, wat betekent dat het kan worden gebruikt als een directe vervanger van fossiele dieselbrandstof zonder dat er wijzigingen aan de motor nodig zijn.

Een ander voordeel van HVO is dat het een hogere cetaanwaarde heeft dan conventionele dieselbrandstoffen, wat betekent dat het gemakkelijker ontvlambaar is en een schonere verbranding heeft. Dit resulteert in minder uitstoot van schadelijke stoffen zoals stikstofoxiden en fijnstof.

HVO is nog niet wijdverspreid beschikbaar en wordt momenteel voornamelijk aangeboden in Scandinavische landen en sommige delen van Europa. Het wordt echter steeds populairder als hernieuwbare brandstof en wordt gezien als een belangrijke stap in de richting van duurzaamheid in de transportsector. Audi is een van de eerste autofabrikanten die HVO goedkeurt voor gebruik in zijn voertuigen en zal naar verwachting in de toekomst meer modellen aanbieden die geschikt zijn voor het gebruik van HVO.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

De Rolls-Royce Spectre - een nieuwe dimensie van luxe en elektrificatie In de kijker

De Rolls-Royce Spectre markeert een nieuw tijdperk voor het iconische Britse merk. Als eerste volledig elektrische auto van het bedrijf, belichaamt...