Hispano Suiza onthult retro-futuristische elektrische superauto met 1.019 pk vermogen

Hispano Suiza, het legendarische Spaanse autobedrijf, heeft onlangs enkele foto'svrijgegeven van zijn aankomende elektrische superauto genaamd Carmen. De auto is geïnspireerd op de Dubonnet Xenia uit de jaren 1930 en heeft een retro-futuristische uitstraling met een vermogen van maar liefst 1.019 pk.

De officiële première van Carmen vond plaats op de Autosalon van Genève en de eerste wegmodellen worden volgend jaar verwacht. De elektrische supercar is ontworpen als een moderne versie van zijn voorganger uit de jaren 1930, met schuifdeuren, een omhullende voorruit en futuristische designlijnen. De ultralichte monocoque van koolstofvezel en carrosseriepanelen zorgen voor een gewicht van minder dan 1.690 kg.

De achterkant van de auto is voorzien van twee rode ronde lichten en de wielen zijn prachtig verborgen onder geklonken panelen, waardoor alleen de onderste treden zichtbaar zijn. Het bereik van deze mooie Spaanse superauto zou een behoorlijke 400 km (250 mijl) kunnen bereiken. Carmen gebruikt interessante splitters, diffusers en andere aero-componenten die het een zeer lage luchtweerstandscoëfficiënt geven.

De 1.019 pk wordt verkregen door dubbele elektromotoren die in elk van de achterwielen zijn ingekapseld, en de prestaties zijn niet minder indrukwekkend: deze EV kan 62 km/u bereiken in minder dan 3 seconden, met een topsnelheid van 250 km/u elektronisch beperkt. Hoewel de auto nog niet klaar is voor verzending, neemt Hispano Suiza al pre-orders aan.

De prijs van deze Spaanse supercar is verbijsterend, met een prijskaartje van €1,7 miljoen. Het zal worden geproduceerd in een gelimiteerde editie van slechts 19 modellen, die tussen 2019 en 2021 zullen worden geproduceerd. De officiële lancering van het road going model vindt plaats in juni 2020. Hispanso Suiza heeft inmiddels een belangrijk deel van de elektrische auto-markt veroverd en we kijken er naar uit wat ze nog meer in petto hebben voor de toekomst.

Modellen Hispano Suiza

  • Carmen Boulogne - De krachtigste versie van de Carmen, met een vermogen van 1.114 pk en een topsnelheid van 290 km/u (180 mph). Voorzien van geavanceerde aerodynamische componenten voor maximale prestaties en stabiliteit.

  • Carmen Birkigt - Vernoemd naar Marc Birkigt, de oprichter van Hispano Suiza. Een meer luxueuze versie van de Carmen, met een handgemaakt interieur en extra opties voor personalisatie.

  • Carmen Echeverría - Vernoemd naar Damián Mateu Echeverría, een van de oprichters van Hispano Suiza. Deze versie heeft een opvallend ontwerp met rode en zwarte accenten op de carrosserie en een sportiever interieur.

  • Carmen Mateu - Vernoemd naar Miguel Mateu, de laatste eigenaar van Hispano Suiza voordat het bedrijf in 1968 werd verkocht. Deze versie heeft een meer klassieke uitstraling met crème en groene kleuren en een handgemaakt interieur.

  • Carmen Salamanca - Vernoemd naar Luis de Salamanca, een van de oprichters van Hispano Suiza. Deze versie heeft een sportiever ontwerp met zwarte en zilveren accenten op de carrosserie en een interieur met carbon details.

  • Carmen Otero - Vernoemd naar Carmen Otero, de vrouw van Damián Mateu Echeverría. Deze versie heeft een meer vrouwelijke uitstraling met roze en goudkleurige accenten op de carrosserie en een interieur met handgeborduurde bloemmotieven.

Elk van deze modellen zal worden geproduceerd met de hoogste kwaliteit materialen en aandacht voor detail, waardoor ze stuk voor stuk unieke exemplaren zijn.

Over Hispano Suiza

Hispano Suiza is een historisch Spaans automerk dat in 1904 werd opgericht door de Zwitserse ingenieur Marc Birkigt en de Spaanse ondernemer Damián Mateu. Het bedrijf was gevestigd in Barcelona en begon met de productie van vliegtuigmotoren. In 1911 bouwde Hispano Suiza zijn eerste auto, de Alfonso XIII, vernoemd naar de toenmalige koning van Spanje. Het was een luxueuze en geavanceerde auto voor die tijd.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog leverde Hispano Suiza meer dan 50.000 vliegtuigmotoren aan de geallieerde strijdkrachten. Na de oorlog richtte het bedrijf zich op de productie van auto's en introduceerde verschillende modellen met innovatieve technologieën, zoals hydraulische remmen en een onafhankelijke wielophanging. In de jaren 20 en 30 was Hispano Suiza een van de meest prestigieuze automerken ter wereld, en veel beroemdheden en royalty'sreden in de auto's van het merk.

Tijdens de Spaanse Burgeroorlog werd het bedrijf genationaliseerd en begon het met de productie van vrachtwagens en militaire voertuigen. Na de oorlog keerde het terug naar de productie van auto's, maar kon niet dezelfde positie als voorheen bereiken. In 1968 werd Hispano Suiza overgenomen door het Spaanse bedrijf ENASA en richtte het zich voornamelijk op de productie van bussen.

In 2010 werd het merk Hispano Suiza nieuw leven ingeblazen door de Spaanse zakenman Miguel Suqué Mateu, een nazaat van de mede-oprichter van het bedrijf. Het bedrijf richt zich nu op de productie van high-end elektrische auto's en heeft als doel om de glamour en technologische innovatie van het oorspronkelijke merk te evenaren.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.
Bezoek Website

De Rolls-Royce Spectre - een nieuwe dimensie van luxe en elektrificatie In de kijker

De Rolls-Royce Spectre markeert een nieuw tijdperk voor het iconische Britse merk. Als eerste volledig elektrische auto van het bedrijf, belichaamt...