Bugatti W16 Mistral - laatste & snelste Roadster met 1600 pk

De Bugatti W16 Mistral is waarschijnlijk de laatste auto ooit met meer dan 12 cilinders en tevens de laatste Bugatti met een W16-motor. In een tijd waarin elektrificatie en downsizing de trend zijn, blijft het prestigieuze merk Bugatti, een project van Volkswagen, voortbestaan.

De Chiron en al zijn afgeleiden zijn inmiddels uitverkocht, maar Bugatti wil de W16-motor een waardig afscheid geven. Daarom presenteren ze de W16 Mistral, een cabrio-versie van de Chiron. Met een open dakconstructie en geen stoffen dakje voor noodgevallen is deze cabrio in de meest basale vorm ontworpen. Ondanks de open constructie is de structurele stijfheid behouden dankzij de koolstofvezel monocoque.

De W16 Mistral is uitgerust met de krachtigste versie van de 8.0-liter zestiencilinder motor, die 1600 pk levert, hetzelfde vermogen als de Chiron Super Sport 300+. Hiermee heeft de Mistral het potentieel om de snelste roadster ter wereld te worden. Bugatti vermeldt terloops een snelheid van 420 km/u, wat binnenkort bevestigd kan worden met een officieel snelheidsrecord.

Slechts 99 exemplaren van de W16 Mistral zullen worden geproduceerd, en alle zijn al gereserveerd. De verkoopprijs bedraagt €5 miljoen exclusief belastingen. Leveringen zullen beginnen in 2024.

Onder het nieuwe bewind van Rimac zullen toekomstige Bugatti-modellen waarschijnlijk geen W16-motor meer hebben en mogelijk volledig elektrisch zijn. Met de W16 Mistral komt er een einde aan het tijdperk van de 8.0-liter W16-motor met vier turbo'sen een enorme hoeveelheid pk s.

De Mistral, ook wel bekend als de Bugatti W16 Mistral, is een tweezits sportauto met een motor in het midden, gefabriceerd in Molsheim, Frankrijk, door de Franse autofabrikant Bugatti Automobiles S.A.S. De auto werd onthuld op 19 augustus 2022 en wordt gepresenteerd als de snelste roadster ter wereld.

Dit model is niet simpelweg een cabrioletversie van de Bugatti Chiron, maar een uniek roadster model dat het laatste voertuig markeert dat gebruikmaakt van de W16-motor die in 2005 werd geïntroduceerd met de Bugatti Veyron. De buitendesign is uniek voor de Mistral en is niet gebaseerd op de Chiron of de nieuwste Bugatti-modellen. Het is zeer aerodynamisch en sportief maar ook luxueus, de voorste koplampen zijn uniek ontworpen met vier diagonale verlichtingsstrips, de achterlichten zijn ontworpen als twee pijlen die wijzen naar het Bugatti-symbool dat ook deel uitmaakt van de verlichting.

De passagierscabine is gebaseerd op de Chiron, behalve voor het ontwerp van de versnellingspook waarin de sculptuur van de 'dansende olifant' is ingebed in amber. Deze is ontworpen door beeldhouwer Rembrandt Bugatti, de broer van Ettore Bugatti, de oprichter van Bugatti.

De Bugatti Mistral heeft als doel om de snelste roadster ter wereld te zijn. Toen Bugatti'slaatste roadster, de Veyron 16.4 Grand Sport Vitesse, in 2013 het wereldsnelheidsrecord van 408,84 km/u behaalde met een W16 van 1.200 pk, zal de Mistral Roadster, met de 1.600 pk W16 uit de Chiron Super Sport 300+, waarschijnlijk dit record verbreken.

Hoewel de productie van de W16 Mistral beperkt is tot 99 exemplaren, zijn alle modellen al gereserveerd. Leveringen zullen beginnen in 2024.

Ondanks zijn snelheidsrecord en exclusiviteit, zal de W16 Mistral moeten concurreren met modellen zoals de Hennessey Venom F5 Roadster en mogelijke toekomstige modellen van Koenigsegg. Dit markeert echter het einde van een tijdperk voor Bugatti, aangezien de opvolger van de Chiron geen W16-motor meer zal hebben. Onder de nieuwe leiding van Rimac zal Bugatti waarschijnlijk volledig elektrische modellen introduceren.

De Bugatti W16 Mistral, in essentie een dakloze Chiron, is een meesterwerk van technische innovatie en design. Met X-vormige achterlichten die herinneren aan de Bolide, en talrijke overeenkomsten met de Divo, is de Mistral een eerbetoon aan Bugatti'srijke erfgoed. De meest opvallende kenmerk is echter het ontbreken van een dak, waardoor de inzittenden een ongeëvenaarde openlucht rijervaring kunnen genieten.

De vorm van de monocoque moest worden aangepast om de cabriovariant mogelijk te maken, een technische uitdaging die Bugatti op briljante wijze heeft weten te overwinnen. Deze cabrio is geen conventionele cabriolet, want hij heeft geen noodkap voor onvoorziene weersomstandigheden. Dit is een duidelijke keuze voor een pure, onvervalste openlucht rijervaring, die vooral tot zijn recht komt in regio'sals Dubai en Monaco, waar het zelden regent.

De W16 Mistral is uitgerust met de krachtigste variant van Bugatti'siconische W16-motor. Deze levert maar liefst 1600 pk, 100 pk meer dan de Chiron en Divo. Hiermee is de Mistral een van de krachtigste productieauto's ooit gemaakt. Bugatti suggereert dat de topsnelheid van de Mistral rond de 420 km/u ligt, waardoor het mogelijk de snelste cabrio ter wereld is.

Het interieur van de Mistral is luxueus en sportief. Het is gebaseerd op dat van de Chiron, met als opmerkelijk verschil dat de versnellingspook een ingebedde 'dansende olifant' sculptuur heeft, ontworpen door Rembrandt Bugatti, de broer van Bugatti-oprichter Ettore Bugatti.

Ondanks zijn fenomenale kracht en snelheid, is de W16 Mistral waarschijnlijk de laatste van zijn soort. Onder het nieuwe management van Rimac zal Bugatti naar verwachting de overgang maken naar volledig elektrische voertuigen. Dit markeert het einde van een tijdperk voor de W16-motor, die al sinds de introductie van de Veyron in 2005 de krachtbron is van Bugatti'ssupercars. Toch eindigt het tijdperk van de W16 met een waardige laatste hulde - de adembenemende Bugatti W16 Mistral.

Over Rimac Automobili

Rimac Automobili is een Kroatisch bedrijf dat zich specialiseert in de productie van elektrische supercars, aandrijfsystemen en batterijsystemen. Het bedrijf is opgericht in 2009 door Mate Rimac en is gevestigd in Sveta Nedelja, nabij Zagreb, Kroatië.

Rimac is bekend om zijn ongelooflijk krachtige en innovatieve elektrische auto's, zoals de Rimac C_Two, een volledig elektrische hypercar die bij zijn lancering in 2018 de titel van 'swerelds krachtigste elektrische productieauto claimde. De C_Two heeft vier elektromotoren, een per wiel, met een gecombineerde output van 1.914 pk en een topsnelheid van 412 km/u.

In juni 2021 werd bekend dat Porsche en Rimac een joint venture hadden opgericht, genaamd Bugatti-Rimac. Deze samenwerking markeert het begin van een nieuw tijdperk voor Bugatti, aangezien het merk naar verwachting de overstap naar volledig elektrische voertuigen zal maken onder het nieuwe management. Dit betekent ook dat de W16-motor, die al sinds 2005 de krachtbron is voor Bugatti'ssupercars, waarschijnlijk zal worden vervangen door elektrische aandrijvingen.

Mate Rimac, de oprichter en CEO van Rimac Automobili, is nu ook de CEO van Bugatti-Rimac. Onder zijn leiding zal het bedrijf naar verwachting blijven innoveren en de grenzen van elektrische voertuigtechnologie blijven verleggen.

Het is de moeite waard om op te merken dat Rimac niet alleen bekend staat om hun hypercars, maar ook om hun technologie en oplossingen die ze aan andere autofabrikanten leveren. Ze hebben samengewerkt met verschillende grote namen in de auto-industrie, zoals Aston Martin, Koenigsegg en Pininfarina, om slechts enkele te noemen.

Hun technologie wordt vooral gewaardeerd in de sector van elektrische en hybride voertuigen. Zo leverde Rimac bijvoorbeeld het batterijsysteem voor de Aston Martin Valkyrie en de Koenigsegg Regera. Bovendien heeft Pininfarina de Rimac-technologie gebruikt voor hun eerste elektrische hypercar, de Battista.

In termen van het bedrijf zelf, heeft Rimac in de afgelopen jaren aanzienlijke investeringen ontvangen van zowel Porsche als Hyundai, wat hun potentieel en de groeiende invloed in de auto-industrie onderstreept.

Rimac'ssamenwerking met Bugatti, onder de naam Bugatti-Rimac, biedt een spannend vooruitzicht voor de toekomst van beide merken. Rimac'sexpertise in elektrische technologie in combinatie met Bugatti'serfgoed en reputatie voor het creëren van enkele van de meest luxueuze en krachtige auto's ter wereld, belooft interessante ontwikkelingen voor de toekomst van high-performance, luxe elektrische voertuigen.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

De Rolls-Royce Spectre - een nieuwe dimensie van luxe en elektrificatie In de kijker

De Rolls-Royce Spectre markeert een nieuw tijdperk voor het iconische Britse merk. Als eerste volledig elektrische auto van het bedrijf, belichaamt...