Lamborghini viert 60-jarig jubileum: van tractorontwerper tot icoon van Italiaanse luxe

Zestig jaar geleden, precies op 7 mei 1963, werd "Automobili Ferruccio Lamborghini SAS" geregistreerd als bedrijf. Het was de start van een industrieel avontuur dat, beginnend vanaf nul, de automobielindustrie heeft gerevolutioneerd en stijliconen heeft gecreëerd. Vandaag de dag is het bedrijf wereldwijd bekend als "Automobili Lamborghini S.p.A." met meer dan 2000 werknemers en een indrukwekkende levering van 9233 auto's in 2022.

Ter ere van haar 60ste verjaardag heeft Automobili Lamborghini een reeks internationale evenementen gepland. Elk evenement heeft zijn eigen unieke karakter, maar ze delen allemaal de wens om klanten, Lamborghini-eigenaren, officiële Lamborghini-clubs, dealers en fans over de hele wereld te betrekken.

De vieringen begonnen in januari met de opening van het onlangs gerenoveerde Lamborghini Museum in Sant'Agata Bolognese en de tentoonstelling "De toekomst begon in 1963". Twee van de belangrijkste evenementen die volgden waren de "Lamborghini Dag Japan - 60e verjaardag" in Suzuka en de "Lamborghini Dag VK - 60e verjaardag", waarbij op 29 april meer dan 380 Lamborghini's samenkwamen op het circuit van Silverstone.

In mei 1963 zag in het kleine stadje Sant'Agata Bolognese in de vochtige vlaktes van Noord-Italië een auto het levenslicht. De opkomende monteur en ondernemer Ferruccio Lamborghini richtte zijn gelijknamige bedrijf op en bracht een tweezits, tweedeurs grande coupé uit, de 350 GT. De 47-jarige zakenman had een landelijke opvoeding genoten en had naam gemaakt met het ontwerpen van tractoren voor Italiaanse boeren. Binnen enkele jaren zou zijn achternaam echter synoniem worden voor onverholen weelde en Italiaanse glamour, en een rivaal worden voor het Italiaanse powerhouse, Ferrari.

Het verhaal gaat dat Ferruccio Lamborghini zo teleurgesteld was in zijn Ferrari dat hij besloot zijn eigen sportwagen te bouwen. Na enkele tekortkomingen in de koppelingen van Ferrari te hebben opgemerkt en na een afwijzend antwoord te hebben gekregen van de oprichter van het bedrijf, Enzo Ferrari, in de vroege jaren '60, besloot Ferruccio zijn eigen sportwagen te lanceren.

Ferruccio Lamborghini werd geboren op 28 april 1916 in Renazzo Cento, diep in de vruchtbare Povlakte van Emilia-Romagna, in een boerengezin van bescheiden middelen. Na zijn diensttijd in de Italiaanse luchtmacht tijdens de Tweede Wereldoorlog, richtte hij zich op het omvormen van schroot tot tractoren voor worstelende boeren. Hij kocht in 1958 een Ferrari 250 GT - de auto die naar verluidt de vete met Ferrari ontketende. In 1963 kwamen Ferruccio’s levenslange dromen uit toen hij zijn nieuwe sportwagenontwerp presenteerde op de Turin Motor Show.

Ferruccio's fascinatie voor het Spaanse stierenvechten bezegelde de deal toen hij de stier tot bedrijfslogo maakte - in contrast met Ferrari's iconische galopperende paard - en zijn eerste modellen de Miura en Islero noemde. Halverwege het decennium oogstten de Lamborghini's lof voor hun kracht en chique ontwerp. De ultieme goedkeuring kwam in 1968 toen de Miura tentoongesteld werd in het Museum of Modern Art (MoMA) in New York.

In 1974 verkocht Ferruccio al zijn aandelen in zijn merk, dat vervolgens door verschillende bedrijven werd overgenomen. Lamborghini ervoer wisselende golven van uitdagingen en succes, worstelde midden jaren '70 met de oliecrisis en faillissementen, maar bloeide in de jaren '80, om vervolgens weer een terugval te ervaren in de jaren '90.

Na de verkoop van zijn merk verschoof de carrière van de multimiljonair naar een lager tempo. Hij wijdde de rest van zijn leven aan landelijkere bezigheden: met name wijnmaken in de glooiende heuvels van Umbrië. Zijn pensionering uit de wereld van luxe auto's belemmerde zijn ondernemerschap echter niet, met zijn landgoed dat jaarlijks meer dan 800.000 wijnflessen produceerde.

Ferruccio stierf uiteindelijk op 20 februari 1993, slechts twee maanden voor zijn 77e verjaardag. De Lamborghini-wijnmakerij werd overgedragen aan zijn dochter, Patrizia, en twee jaar later opende zijn zoon Tonino het Centro Polifunzionale Ferruccio Lamborghini museum ter ere van zijn nalatenschap.

Lamborghini heeft zich een weg gebaand naar het zilveren scherm als een wereldwijd erkend statussymbool. In januari van dit jaar werd Ferruccio's eigen leven vereeuwigd in een Italiaanse productie, "The Man Behind the Legend". De recensies zijn helaas verre van bemoedigend geweest, met de film die slechts een 6% kritiekbeoordeling op Rotten Tomatoes behaalde.

De auto's van Ferruccio hebben echter een meer sterrenbehandeling in de cinema gekregen. Van de James Bond-klassieker The Spy Who Loved Me tot The Wolf of Wall Street of Marvel's Doctor Strange, het iconische merk is te zien geweest in een reeks Oscar-genomineerde kaskrakers.

Een van de meer memorabele voorbeelden is de spionnenactieblockbuster uit 2006, Mission: Impossible III. In een scène in Vaticaanstad moet Q - die geheim agent Zhen Lei speelt - de Lamborghini opblazen die door het personage van Tom Cruise, Ethan Hunt, wordt gebruikt. De aantrekkingskracht van het voertuig wordt niet over het hoofd gezien. "Het is zo'n mooie auto," betreurt Q's Lei, vlak voordat ze op de knop drukt die de strakke oranje Gallardo de lucht in stuurt.

Wat fans van Mission: Impossible misschien verrast te ontdekken is dat er daadwerkelijk Lamborghini's werden stukgeslagen tijdens de opnames van de film. In een recente podcast bekende Q dat ze een van de auto's had gecrasht na een kledingfout.

Hoewel het verhaal van Lamborghini wordt gekenmerkt door vele hoogte- en dieptepunten, blijft het merk een onbetwist symbool van Italiaanse luxe en prestige. Het vermogen om te blijven innoveren en evolueren heeft ervoor gezorgd dat Lamborghini blijft stralen in de schijnwerpers van de automobielindustrie. Het 60-jarige jubileum is dan ook een prachtige mijlpaal in de rijke geschiedenis van het merk, een geschiedenis die begon met de droom van één man om de perfecte auto te bouwen.

Vandaag de dag gaat Lamborghini door met het creëren van auto's die de grenzen van design en technologie verleggen. Met evenementen over de hele wereld en het blijven betrekken van klanten, dealers en fans, toont Lamborghini zijn toewijding aan het merk en aan de gemeenschap die het heeft helpen opbouwen. Het merk blijft zijn passie voor innovatie en superieure Italiaanse vakmanschap uitdragen, terwijl het zich blijft aanpassen aan de veranderende behoeften van de automobielindustrie.

Zoals Ferruccio Lamborghini zelf ooit zei: "Als je stopt met werken, begin je te sterven!" Met deze woorden in gedachten blijft Lamborghini de weg van vooruitgang en succes volgen, klaar voor de uitdagingen en mogelijkheden die de volgende 60 jaar zullen brengen.

Rolls Royce presenteert laatste V12 Coupé Black Badge Wraith Black Arrow In de kijker

Rolls Royce onthult de Black Badge Wraith Black Arrow, het laatste V12 coupé-model sinds de introductie van de Wraith in 2013. Deze unieke, op maa...