2024 Porsche Panamera - luxe - kracht en geavanceerde technologie

De Porsche Panamera van 2024 markeert zijn debuut met een reeks indrukwekkende vernieuwingen. Dit model, dat nu krachtiger is en een vernieuwd ontwerp heeft, beschikt ook over verbeteringen in het interieur en op het gebied van entertainment- en veiligheidstechnologieën. De basisversies van de Panamera zijn uitgerust met een 348 pk sterke turbo V-6 motor, terwijl de krachtigere 670 pk Turbo E-Hybrid een twin-turbo V-8, een sterkere elektromotor en een grotere batterij heeft.

Een interessante optie voor de Turbo E-Hybrid is een actieve ophanging die in bochten kan leunen en het voertuig kan verhogen voor gemakkelijker in- en uitstappen. Na een reeks teasers heeft Porsche eindelijk de eerste modellen van de herontworpen Panamera-lijn van 2024 onthuld, waaronder de standaard Panamera sedan en de Panamera 4 met vierwielaandrijving, plus het voorlopige topmodel Turbo E-Hybrid. Hoewel de Sport Turismo wagon-variant is geschrapt vanwege trage verkopen, biedt de derde generatie nog steeds veel om enthousiast over te zijn.

De nieuwe Panamera is zowel van binnen als van buiten verfijnd. Het model heeft meer technologie, meer hybride capaciteit, meer luxe en meer prestaties. Het design is een evolutie van het tweede generatie model, met strakkere lijnen en gespierdere voorschermen die boven de motorkap uitstijgen, vergelijkbaar met die van een 911. Grotere luchtinlaten sieren een robuustere neus, terwijl een doorlopende lichtbalk de herziene achterkant accentueert.

Nieuwe wielontwerpen, waaronder de eerste montage van centraal vergrendelende wielen op een vierdeurs Porsche, zijn ook beschikbaar. De Turbo E-Hybrid-modellen krijgen een nieuw donkergekleurd Turbonite afwerkingspakket voor zowel het interieur als het exterieur.

Het interieur van de nieuwe Panamera, geïnspireerd door de Taycan EV, omvat een versnellingspook op het dashboard en tot drie digitale displays: een 12,6-inch voor het instrumentenpaneel en twee 10,9-inch touchscreens voor het midden en de passagierszijde, waarbij de laatste optioneel is.

Porsche heeft de comfort van de Panamera'sstoelen verbeterd met nieuwe schuimvulling en biedt bekledingsopties buiten leder. De bedieningselementen voor de rijmodi en het instrumentenpaneel bevinden zich nu op het stuurwiel, en een geüpdatet infotainmentsysteem verbetert de functionaliteit van de MyPorsche-app bij verbinding met Android Auto of Apple CarPlay.

De adaptieve cruisecontrol en andere rijhulpsystemen van de Panamera zijn ook bijgewerkt, en de auto kan nu in bepaalde situaties op afstand worden geparkeerd via de smartphone van de bestuurder.

De aandrijflijnen van de Panamera volgen nauw die van de bijgewerkte Cayenne SUV. De standaard achter- en vierwielaangedreven modellen worden aangedreven door een herziene turbo 2,9-liter V-6 die 348 pk en 368 lb-ft koppel levert, een toename van respectievelijk 23 pk en 37 lb-ft ten opzichte van de vorige versie. Een achttraps PDK-dubbelkoppelingsautomaat blijft de enige transmissiekeuze.

Het paradepaardje is de Turbo E-Hybrid met vierwielaandrijving, de eerste van vier Panamera E-Hybrid-modellen die uiteindelijk zullen worden aangeboden. Hoewel Porsche nog geen volledige specificaties heeft vrijgegeven, draait de nieuwe opstelling rond een herziene twin-turbo 4,0-liter V-8, die overstapt van twin-scroll naar single-scroll turbo s, en een herziene achttraps PDK-dubbelkoppelingsautomaat die nu een krachtigere 187 pk elektromotor integreert. Het gecombineerde vermogen is een indrukwekkende 670 pk en 685 lb-ft koppel.

Andere elementen van het 370-volt elektrische systeem van de E-Hybrid omvatten een 21,8-kWh batterijpakket, dat volgens Porsche in iets meer dan twee uur kan worden opgeladen via een sterkere 11,0-kWh boordlader. We schatten een EPA-geclassificeerde elektrische actieradius van bijna 30 mijl, en Porsche claimt een (ook zeker conservatieve) 0-60 mph tijd van 3,0 seconden en een topsnelheid van 313 km/h.

Alle derde generatie Panamera'srijden standaard op nieuwe tweekamer luchtveren en adaptieve dempers en kunnen worden uitgerust met achterasbesturing voor meer stabiliteit en wendbaarheid. E-Hybrid-modellen gaan echter een stap verder door Porsche'snieuwe optionele Active Ride-systeem aan te nemen, dat enkelkamer luchtveren en hydraulisch gekoppelde cilinders bij elk wiel combineert om anti-rolstangen volledig overbodig te maken.

Onze korte ritten met prototypes in Duitsland onthulden dat het Active Ride-systeem centraal staat in het verhoogde karakter van de nieuwe Panamera, met zowel meer carrosseriecontrole in de sportievere rijmodi als verbeterd comfort in de rustigere instellingen. In de standaard Hybrid-modus kan het systeem worden geconfigureerd om zachtjes in bochten te leunen zoals een motorfiets en om het lichaam voor en achter te kantelen om acceleratie- en remkrachten tegen te gaan. Active Ride kan ook dynamisch het lichaam met 1,2 inch verhogen en verlagen om de algehele bodemvrijheid te behouden. Open de deuren en het systeem kan de auto automatisch met 2,2 inch verhogen om het in- en uitstappen te vergemakkelijken, waarna het weer omlaag gaat zodra de deuren sluiten.

De prijzen voor de nieuwe Panamera beginnen bij €101.550 voor het basismodel en €108.550 voor de Panamera 4, met bestellingen die nu open zijn voor leveringen in het voorjaar van 2024. De Turbo E-Hybrid zal waarschijnlijk volgen en de vraagprijs van €197.850 van de uitgaande Turbo S E-hybrid sedan overtreffen, maar Porsche belooft meer details dichter bij de verkoopdatum.

Een vroege blik op het interieur van de zwaar herziene derde generatie Porsche Panamera luxe prestatiesedan onthult dat het Turbo E-Hybrid trimmodel een geheel nieuw stickerpakket krijgt, dat binnenkort zal worden uitgebreid naar alle Turbo-trim prestatievoertuigen van Porsche. Nu zijn eindelijk de volledige details van de auto onthuld, met de 2024 Panamera die sterk inzet op hybride met twee beschikbare luchtveringsopstellingen en een verhoogde startprijs die de auto exclusief in de zescijferige prijsklasse plaatst.

Het ontwerp van de Panamera van 2024 is bijgewerkt. Het nieuwe uiterlijk neemt een brede onderste grille-opening en een herontworpen gezicht aan, met een nieuwe luchtopeningssleuf boven het kentekenplaathouder, wat de auto een iets agressievere uitstraling geeft.

De flankerende 'vleugels' van de motorkaplijn boven elk voorwiel zijn verticaal uitgerekt voor een gespierdere houding, en er zullen nieuwe centraal vergrendelende 21-inch wielontwerpen beschikbaar zijn bij de lancering (maar niet standaard). Aan de achterkant heeft de achterklep nu een raamloos raamontwerp, zoals de Porsche Taycan EV-sedan. De achterlichtbalk verliest zijn kenmerkende 718-stijl vormgeving voor een enkele rechte blad, ook meer zoals de Taycan.

Binnenin groeit het instrumentencluster van de bestuurder naar een 12,6-inch eenheid, met een opnieuw ontworpen tuimelschakelaar gemonteerd op het dashboard naast het stuurwiel. De luchtroosters zijn verplaatst, evenals het klimaatcontrolepaneel. Voor de passagier is er nu een optioneel 10,9-inch multimediatouchscreen met toegang tot de op Android gebaseerde systeemtoepassingen van de auto (zoals YouTube en TikTok), evenals een gekoppelde verbinding voor een telefoon of ander apparaat om zijn mediadisplay over te zetten. Het scherm is ontworpen om niet zichtbaar te zijn vanuit het perspectief van de bestuurder om afleiding tijdens het rijden te voorkomen. Voor meer informatie over het interieur van de derde generatie Panamera, bekijk onze gedetailleerde eerste blik hier.

De nieuwste Panamera Turbo E-Hybrid, en alle toekomstige Porsche 'Turbo'-modellen, worden aangeboden met de keuze van een nieuw 'Turbonite' trimdetailpakket, dat een nieuw monotoon grijs en zwart merkembleem op de motorkap en wielen (en binnenin) omvat, met satijngrijze afwerkingsstukken aan de buitenkant, waaronder aeroblades, raamlijsten en achterbadges. Er zijn ook unieke wielontwerpen, interieurcontraststiksels, unieke veiligheidsgordels en meer.

Porsche belooft dat de nieuwe Panamera zal worden aangeboden met (ten minste) vier bijgewerkte hybride aandrijflijnen, maar heeft tot nu toe alleen het Turbo E-Hybrid-lanceringsmodel gedetailleerd, dus we hebben nog drie hybride aandrijflijnconfiguraties van een bepaald type om naar uit te kijken, evenals twee meer traditionele gasmodellen die worden bijgewerkt.

De lanceringsreeks omvat drie trims om te beginnen, met meer die later worden geïntroduceerd: de 2024 Panamera (basis), Panamera 4 (vierwielaandrijving) en Panamera Turbo E-Hybrid (vierwielaandrijving). De Panamera en Panamera 4 krijgen een bijgewerkte 2,9-liter turbo V-6 benzinemotor met een toename van 23 pk en 37 lb-ft koppel ten opzichte van de auto van de tweede generatie, nu 348 pk en 368 lb-ft bereikend. De geschatte achterwielaangedreven 0-60 acceleratietijd verbetert naar een geschatte 5 seconden, met een vierwielaangedreven 0-60 tijd van 4,7 seconden, en een topsnelheid van 272 km/h (of 1,6 km/h lager voor Panamera 4-modellen).

Het Turbo E-Hybrid-model van de Porsche Panamera 2024 wordt aangedreven door een 4,0-liter twin-turbo V-8, gekoppeld aan een 140-kW (187 pk) oliegekoelde elektromotor. Deze motor is volledig geïntegreerd in de 8-traps dubbelkoppelings PDK automatische transmissie. Het geheel wordt gevoed door een 25,9 kWh batterijpakket, wat resulteert in een gecombineerd vermogen van 670 pk en een koppel van 685 lb-ft (ongeveer 929 Nm). Deze configuratie verbetert de acceleratietijd van de Panamera Turbo E-Hybrid van 0 naar 96 km/u tot slechts 3,0 seconden, met een indrukwekkende topsnelheid van ongeveer 314 km/u.

Het is interessant om te vermelden dat toekomstige modellen van de Panamera, die Porsche nog moet introduceren, mogelijk nog betere prestaties zullen leveren. Dit maakt de verwachtingen rond de nieuwe generatie Turbo E-Hybrid zeer spannend. De nieuwe derde generatie Turbo E-Hybrid komt dicht in de buurt van de prestaties van de tweede generatie Turbo S E-Hybrid. Hoewel de totale output van de nieuwe Turbo 20 pk minder is dan die van de uitgaande Panamera Turbo S E-Hybrid, biedt het met 43 lb-ft (ongeveer 58 Nm) meer koppel. Bovendien beschikt de derde generatie Turbo nu over een iets krachtigere elektromotor en een grotere batterij, wat hetzelfde geclaimde acceleratievermogen behoudt. Het volledig elektrische rijbereik zou moeten verbeteren tot ongeveer 80 km, hoewel er nog geen officiële cijfers zijn vrijgegeven.

Deze ontwikkelingen in de Porsche Panamera 2024 beloven een spannende toekomst voor liefhebbers van luxe en prestaties, waarbij de grenzen van hybride technologie steeds verder worden verlegd.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

De Rolls-Royce Spectre - een nieuwe dimensie van luxe en elektrificatie In de kijker

De Rolls-Royce Spectre markeert een nieuw tijdperk voor het iconische Britse merk. Als eerste volledig elektrische auto van het bedrijf, belichaamt...