2024 Porsche 718 Spyder RS - kracht en elegantie in de puurste vorm

Porsche heeft het doek getrokken van de 718 Spyder RS, het meest agressieve Boxster-model tot nu toe. Dit model van 2024 is uitgerust met een indrukwekkende 4.0-liter zescilinder afkomstig uit de 911 GT3 en 718 Cayman GT4 RS, waarmee de Spyder RS een krachtige, natuurlijk ademende machine is die 493 pk en 448 Nm koppel produceert.

Met een prijskaartje vanaf €139,743 zal de Spyder RS beschikbaar zijn bij dealers vanaf het voorjaar van 2024. De auto'straalt kracht en klasse uit, waardoor je je oordopjes wel kunt wegdoen. De Spyder RS maakt gebruik van dezelfde zescilinder motor die tot 9000 tpm toeren kan maken en biedt een vermogensvoordeel van 79 pk ten opzichte van de al krachtige 718 Spyder.

De Spyder RS zal exclusief worden uitgerust met Porsche'szeventraps PDK automatische transmissie. Net als in de Cayman zijn de versnellingsverhoudingen verkort om de acceleratie te verbeteren. Volgens Porsche zal de nieuwe RS de Cayman evenaren met een tijd van 3,2 seconden om 60 mph (ongeveer 96,6 km/u) te bereiken. Dit lijken conservatieve schattingen en wij geloven dat de nieuwe RS dichter bij de 2,8 seconde tijd zal zitten die we eerder hebben opgemeten tijdens tests van de GT4 RS.

Het chassis van de nieuwe RS is een mix tussen de Cayman GT4 RS en de 718 Spyder. De auto is standaard uitgerust met Porsche Active Suspension Management, sportcalibratie en is verlaagd met 3 cm. Verder beschikt hij over een mechanisch sperdifferentieel achteraan en een kogelgewrichtophanging, en 20-inch gesmede lichtmetalen wielen met centrale vergrendeling.

Aan de voorkant is de nieuwe RS ontworpen om bijna identiek te zijn aan de voorkant van de GT4 RS, met een iets kortere splitter van met koolstofvezel versterkte kunststof om rekening te houden met het ontbreken van een vleugel aan de achterzijde. In plaats daarvan helpt een vergrote en hervormde ducktail-spoiler met de downforce aan de achterkant.

De Porsche 718 Spyder is al een indrukwekkend voertuig, maar de RS-behandeling brengt 493 pk en 448 Nm koppel uit de 4.0-liter flat-six motor. De prestaties springen naar een 3,2-seconden sprint van 0-60 mph en een topsnelheid van 307 km/u. De versnellingsplichten worden uitgevoerd door een zeventraps dual-clutch PDK-transmissie, en het ontwerp van de voorkant komt rechtstreeks van de Cayman GT4 RS.

Bovendien kun je met de optionele Weissach-pakket nog meer gewicht besparen. De voorkap, deur spiegelkappen, boven- en onderzijde luchtinlaten en de Gurney klep op de duckbill worden allemaal vervangen door koolstofvezel onderdelen. Alles bij elkaar genomen weegt de hele auto'slechts rond de 18 kg, wat 7 kg minder is dan het gewicht van de standaard Spyder.

Het is belangrijk om te onthouden dat de Spyder RS een bijzonder speciale auto is. Met de hoogtoerige 4.0-liter flat-six motor van de Cayman GT4 RS, brengt het 493 pk naar deze middenmotor roadster. Bovendien is hij lichter, heeft hij een verlaagde ophanging en zal hij de laatste door een verbrandingsmotor aangedreven 718 zijn. Al deze factoren dragen bij aan de beginprijs van €139,906.

De 718 Spyder RS beschikt over een minimalistisch interieur om gewicht te besparen, met koolstofvezel kuipstoelen en lederen bekleding. De auto is bijna 27 kg lichter dan de standaard Spyder, maar kopers kunnen kiezen voor het Weissach-pakket dat nog meer gewichtsvermindering biedt door toevoeging van koolstofvezel onderdelen.

Bij mooi weer kunnen bestuurders optimaal genieten van hun Spyder RS door het handmatig verlagen van de soft top. Bij slecht weer betekent dit echter dat ze uit de auto moeten stappen en heen en weer moeten rennen om deze weer op zijn plaats te krijgen. De hele bovenkant weegt slechts iets meer dan 18 kg, wat 7 kg minder is dan het gewicht van de standaard Spyder.

Porsche is altijd uitgebreid geweest in het aanbieden van allerlei opties voor hun voertuigen. Het is dan ook geen verrassing dat deze opties aanzienlijk kunnen bijdragen aan de uiteindelijke prijs. De nieuwe 718 Spyder RS is hierop geen uitzondering. Met de online configurator kun je precies zien hoe hoog de prijs kan oplopen, en dat kan een behoorlijke schok zijn.

De 2024 Porsche 718 Spyder RS belichaamt kracht, elegantie en puur rijplezier. Met zijn indrukwekkende motor, verfijnde transmissie en gestroomlijnd ontwerp is het geen wonder dat deze auto de autowereld op zijn kop zet. Als je een fan bent van krachtige, sportieve auto's met een vleugje luxe, dan is de nieuwe Spyder RS zeker iets om naar uit te kijken in het voorjaar van 2024.

2024 Porsche 718 Spyder RS

  • Motor: De auto wordt aangedreven door een 4.0-liter zescilinder motor afkomstig uit de 911 GT3 en 718 Cayman GT4 RS. Deze motor is in staat om een indrukwekkende 493 pk en 448 Nm koppel te leveren.

  • Transmissie: De Spyder RS is uitgerust met Porsche'szeventraps PDK automatische transmissie. De versnellingsverhoudingen zijn verkort om de acceleratie te verbeteren.

  • Prestaties: De auto kan in slechts 3,2 seconden van 0 naar 96,6 km/u sprinten. Deze prestatie kan zelfs verbeteren naar een tijd van 2,8 seconden, zoals eerder getest met de GT4 RS.

  • Chassis: Het chassis van de nieuwe RS is een mix tussen de Cayman GT4 RS en de 718 Spyder. Dit biedt een perfecte balans tussen sportieve prestaties en comfort.

  • Ophanging: De auto is standaard uitgerust met Porsche Active Suspension Management en sportcalibratie. De ophanging is ook met 3 cm verlaagd voor betere wegligging en rijgedrag.

  • Differentieel: Aan de achterzijde is er een mechanisch sperdifferentieel dat bijdraagt aan de stabiliteit en tractie van de auto, vooral bij hoge snelheden.

  • Wielen: De Spyder RS is uitgerust met 20-inch gesmede lichtmetalen wielen met centrale vergrendeling.

  • Ontwerp: Het voorste ontwerp van de nieuwe RS is bijna identiek aan dat van de GT4 RS, met een iets kortere splitter van met koolstofvezel versterkte kunststof. Aan de achterkant helpt een vergrote en hervormde ducktail-spoiler met de downforce.

  • Interieur: Het interieur is minimalistisch en licht, met koolstofvezel kuipstoelen en lederen bekleding.

  • Gewicht: De auto is bijna 27 kg lichter dan de standaard Spyder, maar met het Weissach-pakket kan er nog meer gewicht worden bespaard door de toevoeging van koolstofvezel onderdelen.

  • Soft Top: De Spyder RS is uitgerust met een handbediende soft top, die slechts iets meer dan 18 kg weegt.

  • Prijs: De nieuwe Spyder RS heeft een startprijs van €139,906, maar met de optionele extra'skan deze prijs aanzienlijk stijgen.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

De Rolls-Royce Spectre - een nieuwe dimensie van luxe en elektrificatie In de kijker

De Rolls-Royce Spectre markeert een nieuw tijdperk voor het iconische Britse merk. Als eerste volledig elektrische auto van het bedrijf, belichaamt...