1988 Porsche 962 - van fabelachtige circuitkoning tot straatlegale supercar

De Porsche 962, een emblematische naam in de autosportwereld, symboliseert de overweldigende dominantie van Porsche in uithoudingsraces. Het exemplaar uit 1988, dat momenteel wordt aangeboden door RM Sotheby s, heeft een indrukwekkende geschiedenis met hoogtepunten, waaronder de negende plaats in de 24 uur van Le Mans in hetzelfde jaar. Opvallend is dat de top tien van die race bijna volledig werd ingenomen door de 962-modellen.

Het bijzondere aan dit specifieke voertuig, met chassisnummer CK6-88, is de zorgvuldige restauratie die het heeft ondergaan om het wettelijk toegestaan en bruikbaar te maken op de openbare wegen in het Verenigd Koninkrijk. Dit houdt in dat deze Le Mans-racewagen van de racebaan naar huis gereden kon worden, een prestatie die al tientallen jaren ondenkbaar was voor Le Mans-auto's.

De Porsche 962, ook gekend als de 962C in zijn Group C-gedaante, werd geïntroduceerd in het einde van 1984 als vervanging voor de Porsche 956. Het model werd ontworpen om te voldoen aan de GTP-regelgeving van de IMSA en bleef competitief tot in de jaren '90, een uitzonderlijk lange carrière voor een racewagen.

De 962 ontstond als reactie op wijzigingen in de IMSA-reglementen, die de 956 hadden verboden omdat de voeten van de bestuurder zich vóór de centrale as van de vooras bevonden, wat als onveilig werd beschouwd. Om aan de nieuwe regels te voldoen, verlengde Porsche de wielbasis van de 956 zodat de voorwielen zich vóór de pedaalbox bevonden. Het chassis werd versterkt met een stalen rolkooi en aangedreven door een Type-935 2.8L flat-6 motor, afgeleid van de Porsche 934, met luchtkoeling en een enkele Kühnle, Kopp und Kausch AG K36 turbocharger.

Tijdens zijn carrière werd de 962 verder geoptimaliseerd, onder andere door de 2.6L-motor uit de 956 te vervangen door een 3.2L-motor, wat het model nog competitiever maakte. Onder de reglementen van het World Sportscar Championship werden de auto's aangeduid als 962C om ze te onderscheiden van hun IMSA GTP-tegenhangers.

Porsche produceerde in totaal 91 exemplaren van de 962 tussen 1984 en 1991. Zestien daarvan werden officieel gebruikt door het fabrieksteam, terwijl de resterende 75 verkocht werden aan klantenteams. Derek Bell, een vijfvoudig winnaar van de 24 uur van Le Mans, was een van de vele succesvolle coureurs achter het stuur van de 962. Hij behaalde maar liefst 21 overwinningen met dit iconische model tussen 1985 en 1987 en prees het om zijn uitstekende betrouwbaarheid, wegligging en algehele prestaties. Bell prees ook het comfort en de eenvoudige bediening van de 962, die hem in staat stelde om te focussen op de race en optimale resultaten te behalen.

De 1988 Porsche 962 die momenteel te koop is, is uitgerust met een 3.2-liter twin-turbo flat-six-motor en een handgeschakelde vijfversnellingsbak. Na de professionele conversie voor straatgebruik, biedt de wagen nu een luxe interieur met hoogwaardige materialen, waaronder lederen zetels, airconditioning en een hoogwaardig audiosysteem, kenmerken die normaal niet geassocieerd worden met een pure racewagen.

Echter, zelfs met deze comforttoevoegingen, blijft de 962 zijn racewortels eer aan doen. De wagen behoudt zijn originele lichtgewicht koolstofvezel- en kevlar-carrosserie, geventileerde schijfremmen, en de klassieke Rothmans-livery waarmee het raceteam van Porsche in de jaren '80 bekend werd. De topsnelheid van deze straatlegale supercar is naar verluidt boven de 350 km/u, met een 0-100 km/u tijd van minder dan 3 seconden, een bewijs van de verbluffende prestaties die deze auto ook vandaag nog kan leveren.

De vraagprijs voor deze unieke, straatlegale 1988 Porsche 962 is niet openbaar gemaakt door RM Sotheby s, maar gezien de zeldzaamheid en de rijke geschiedenis van het voertuig, evenals de uitgebreide en gedetailleerde restauratie- en conversie-inspanningen, kan men zich voorstellen dat het prijskaartje aanzienlijk zal zijn.

Al met al is dit specifieke exemplaar van de Porsche 962 een perfect voorbeeld van hoe een dominante racewagen met de juiste zorg en toewijding kan worden getransformeerd tot een bruikbare supercar voor op de straat. Het is een unieke kans voor verzamelaars en liefhebbers om een stukje autosportgeschiedenis te bezitten dat niet alleen bewonderd kan worden in een showroom, maar ook op de openbare weg kan worden ervaren.

Deze unieke Porsche 962 trekt zowel de aandacht van serieuze verzamelaars als van autoliefhebbers van over de hele wereld. Voor de verzamelaar biedt het een kans om een zeldzaam stukje autosportgeschiedenis te bezitten, een voertuig dat een hele generatie raceauto's heeft gedefinieerd. Voor de autoliefhebber biedt het de mogelijkheid om een ​​ervaring te bezitten die voorheen alleen beschikbaar was voor professionele coureurs - het rijden in een auto die is ontworpen voor de 24 uur van Le Mans, op de openbare weg.

De wagen zal naar verwachting worden gepresenteerd tijdens een aankomende veiling van RM Sotheby s, een gerenommeerd veilinghuis bekend om de verkoop van enkele van 'swerelds meest gewilde en waardevolle auto's. De potentiële bieders zullen ongetwijfeld de kans krijgen om deze zeldzame supercar in detail te onderzoeken voorafgaand aan de veiling, zowel om de uitzonderlijke staat ervan te bevestigen als om te genieten van het vakmanschap dat in de conversie is gestopt.

Het belang van dit voertuig voor de autosportgeschiedenis kan niet worden onderschat. De Porsche 962 is een symbool van Porsche'sdominantie in de endurance racing in de jaren '80 en deze specifieke auto, door zijn banden met Derek Bell, draagt een extra laag historisch belang.

Of het nu gaat om een ​​museumstuk, een trackday-wagen, of gewoon een extreem snelle auto voor zondagsritten, deze Porsche 962 belooft zijn nieuwe eigenaar een unieke en onvergetelijke ervaring. Hoewel we kunnen verwachten dat de uiteindelijke verkoopprijs zeer hoog zal zijn, is het moeilijk om een ​​prijs te zetten op het bezit van een dergelijk stukje geschiedenis. Dit is een zeldzame kans die niet lichtvaardig moet worden opgevat, en het zal interessant zijn om te zien hoe de veiling zich ontvouwt.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

De Rolls-Royce Spectre - een nieuwe dimensie van luxe en elektrificatie In de kijker

De Rolls-Royce Spectre markeert een nieuw tijdperk voor het iconische Britse merk. Als eerste volledig elektrische auto van het bedrijf, belichaamt...