Drie elektrische Supercars van een jonge Turkse fabrikant brengen revolutie in de autosector

Het jaar 2023 was een monumentaal jaar voor de auto-industrie, waarbij de Grand Prix van Formule 1 in Miami een toneel was voor de onthulling van vijf conceptauto's, drie supercars en twee evoluties. De grote aankondiging was afkomstig van een opvallende nieuwkomer op de markt: Laffite Automobili, een bedrijf dat in 2023 werd opgericht door Bruno Laffite, een professioneel coureur en neef van Jacques Laffite. Bruno Laffite, die al aan het roer staat van Laffite Supercars, een bedrijf dat zich specialiseert in conceptauto's en limited edition modellen in de Verenigde Staten, richt zijn blik nu op de wereld van elektrische luxe supercars met een duidelijk doel: een revolutie ontketenen.

Om dit doel te bereiken, heeft Laffite zich verbonden met het ontwerpbureau GFG Style, onder leiding van Giorgetto Giugiaro, voor de esthetiek van zijn toekomstige supercars en LM Gianetti voor technische ontwikkeling. Het Italiaanse bedrijf LM Gianetti heeft een rijke historie in het leveren van technische ondersteuning voor de Formule 1, WRC en GT kampioenschappen. Via persberichten introduceerde Laffite Automobili zijn drie nieuwe limited edition modellen, die binnenkort op de markt zullen verschijnen.

Het eerste model, de Laffite Automobili Atrax, zet de toon als een luxe HyperSuv die de markt wil transformeren. De Atrax is de belichaming van de geest van Laffite Automobili: een voertuig ontworpen voor competitie maar gebouwd voor de weg. Deze hypercar, met een puur en krachtig ontwerp, wordt aangedreven door een zeer krachtige motor. De Atrax is de eerste SUV in de geschiedenis met een centrale monocoque van carbon, en is een uitstekend all-terrain voertuig dat een nieuw segment in de auto-industrie creëert. Onder de indrukwekkende designelementen bevinden zich uitgebreide wielkasten, kenmerkende zijrokken, prachtig gevormde deuren, oversized banden en een opmerkelijke achterste diffuser. De Atrax is verkrijgbaar in twee versies: een robuuste variant die elk terrein aankan en een elegante Stradale versie, speciaal ontworpen voor stadsomgevingen.

De prestaties van de Atrax zijn indrukwekkend, met een 0-100 km/u tijd van slechts 3,8 seconden en een topsnelheid van 240 km/u. Een bijkomend voordeel van de Laffite Automobili elektrische reeks is de superfast oplaadtechnologie, die de batterij in slechts 22 minuten tot 80% kan opladen.

Het tweede model, de Laffite Automobili LM1, weerspiegelt het hart van de autofabrikant. De LM1 is het model dat het idee van Bruno Laffite van een buitengewone auto het beste belichaamt. Zijn doel was altijd om een raceauto te ontwerpen die geschikt is voor de weg, met een verbluffend ontwerp, en vooral om deze toegankelijk te maken voor alle soorten bestuurders. Dit was een gewaagde uitdaging, die de ontwerpers van GFG Style en de ingenieurs van LM Gianetti inspireerde en zelfs transcendeerde. De LM1, geïnspireerd door endurance sporten, onthult een boeiend ontwerp. Het lange chassis, de zorgvuldig vormgegeven rondingen en de zeer lage ligging maken het tot een betoverende auto. Het gebruik van carbon en geavanceerde engineering zorgen voor een laag gewicht, wat resulteert in maximale koppel en vermogen. Net als de andere modellen van het merk, beschikt de LM1 over een race-geïnspireerd stuur met een 'Power Boost' knop, wat zorgt voor een dramatische prestatieverbetering.

De prestatiecijfers zijn indrukwekkend, met een 0-100 km/u tijd van slechts 3,5 seconden en een topsnelheid van 320 km/u. De batterij kan in slechts 20 minuten tot 80% worden opgeladen. De LM1 zal in een gelimiteerde oplage van 24 stuks worden geproduceerd en de prijzen beginnen bij €2,03 miljoen (omgerekend van $2,4 miljoen).

Het laatste model is de Laffite Automobili Barchetta, een symbool van Italiaanse esthetiek en romantiek. Geïnspireerd door Giorgetto Giugiaro'sconceptcar Dora, heeft deze extreme roadster unieke lijnen die ingenieus en gedurfd om het bekende Halo-beveiligingssysteem van de Formule 1 zijn gebouwd. Voor de eerste keer maakt een hypercar gebruik van deze structuur, die bijdraagt aan het design en boeiende lijnen creëert. De Barchetta, onderscheidend door zijn vorm, heeft een uitzonderlijk lange motorkap, een rolbeugel en een spoiler die een elegante diffuser domineert. Het is verkrijgbaar in twee prachtige versies. De Barchetta heeft twee gescheiden cockpits, afgesloten door twee verwijderbare koepels. De Barchetta Coupé heeft een enkele polycarbonaat voorruit, die het zicht van de bestuurder niet belemmert, en een verwijderbaar dak.

Met een 0-100 km/u tijd van slechts 3,5 seconden en een topsnelheid van 320 km/u, zal de supercar snelheids- en prestatiefans zeker bevredigen. Het voertuig heeft ook een zeer korte oplaadtijd van slechts 18 minuten om de batterij tot 80% te laden. Het aanschaffen van één van de 26 geproduceerde exemplaren kost €1,44 miljoen (omgerekend van $1,7 miljoen).

Bovendien komt de Barchetta in twee uitvoeringen: de standaard Barchetta en de Barchetta Coupé. Zoals ook bij de andere modellen, zoals de LM1 en de Atrax, heeft de Barchetta een elegant en verfijnd interieur. Het biedt ook een F1-achtig stuur voor de bestuurder, uitgerust met een paddleshift-systeem, een Power-Boost-knop en een lanceercontrolesysteem, onder andere functies. De verscheidenheid aan functies en de doordachte integratie van racegenen in een grand tourer maakt de Barchetta tot een uniek en begeerlijk aanbod.

'Met de Barchetta hebben we de competitiegenen toegevoegd aan een grand touring auto. Hij heeft een carbon monocoque en een kenmerkende aluminium Halo, vakkundig geïntegreerd door Giorgetto Giugiaro,' zei Bruno Laffite.

Het lijkt erop dat Laffite Automobili een revolutie wil veroorzaken in de markt voor luxueuze elektrische supercars. De presentatie van deze drie modellen laat zien dat het bedrijf een frisse en innovatieve benadering heeft, waarbij traditionele ontwerpelementen gecombineerd worden met toekomstgerichte technologieën. De toewijding van het bedrijf om luxe, prestaties en duurzaamheid te combineren, markeert een interessante ontwikkeling in de evolutie van de auto-industrie.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

De Rolls-Royce Spectre - een nieuwe dimensie van luxe en elektrificatie In de kijker

De Rolls-Royce Spectre markeert een nieuw tijdperk voor het iconische Britse merk. Als eerste volledig elektrische auto van het bedrijf, belichaamt...