Veiling van Bonhams - zeldzaam Sèvres Bord met Napoleon en Josephine 1807

Het Sèvres bord, dat op de Bonhams veiling wordt aangeboden, is een zeldzaam en waardevol stuk dat de rijke geschiedenis en het vakmanschap van de Europese keramiek over een periode van 500 jaar belichaamt. Het bord, dat Napoleon Bonaparte en zijn consort Josephine de Beauharnais afbeeldt, is een meesterwerk van Jean-François Robert, een van de meest getalenteerde schilders van de Sèvres fabriek.

Het bord is gedateerd 1807 en draagt de titel 'Promenade de leurs Majestés Impériales et Royales'. Het toont het keizerlijke paar in een open koets die door het Parc de Saint-Cloud rijdt, vergezeld door hun entourage, waaronder Roustam Raza, de Mamluk bodyguard van Napoleon. De rand van het bord is versierd met een complex geometrisch patroon van hexagonale eenheden, elk met een enkele getoolde bloem, een bewijs van het gedetailleerde vakmanschap dat in het stuk is verwerkt.

Het bord werd voor het eerst geregistreerd op 21 oktober 1807 en werd later eigendom van Armin Allen voordat het in een privé Europese collectie terechtkwam. Jean-François Robert, een leerling van de schilder Jean Louis Demarne, begon in 1806 bij de Sèvres fabriek te werken. Hij was een van de meest getalenteerde schilders van de fabriek en stond bekend om zijn landschappen en jachttaferelen. Zijn artistieke vaardigheden brachten hem het patronaat van Élisa Bonaparte, de Groothertogin van Toscane en de zus van Napoleon, evenals van Charles-Ferdinand de Bourbon, hertog van Berry.

Het Château de Saint-Cloud, waar het keizerlijke paar vaak verbleef, was een belangrijke locatie voor Napoleon. Het was hier dat Napoleon de titel van Keizer der Fransen ontving op 18 mei 1804. Het bord en de vazen in het Metropolitan Museum tonen Robert'sgrote vaardigheid als porseleinschilder: de taferelen zijn tegelijkertijd zeer gedetailleerd en sfeervol met een uitstekend gebruik van chiaroscuro en perspectief.

Een vergelijkbare afbeelding van Napoleon en Marie-Louise in een koets in Saint-Cloud is te vinden op een van een paar ijsemmers uit 1811 in het British Museum, evenals op een prachtige tafel die in 1811 werd besteld maar pas in 1816 werd voltooid, bekend als de Table des Palais Impériaux of des Palais Royaux.

Het huidige lot dateert van vóór alle andere afbeeldingen van het onderwerp en is zeker gebaseerd op schetsen van Robert ter plaatse uit ongeveer dezelfde periode, slechts een jaar nadat hij bij de Sèvres fabriek begon te werken. De weergave van de bewonderende toeschouwers in de schaduw, evenals van achteren in de voorgrond, benadrukt de zonovergoten koets met hetkeizerlijke paar. Dit subtiele spel van licht en schaduw wordt versterkt door de gedurfde beslissing om de toeschouwers in de schaduw te plaatsen, wat de zonovergoten koets met het keizerlijke paar benadrukt.

Het Château de Saint-Cloud was een belangrijke locatie voor Napoleon. Het was hier dat hij de titel van Keizer der Fransen ontving op 18 mei 1804. Het bord en de vazen in het Metropolitan Museum tonen Robert'sgrote vaardigheid als porseleinschilder: de taferelen zijn tegelijkertijd zeer gedetailleerd en sfeervol met een uitstekend gebruik van chiaroscuro en perspectief.

Een vergelijkbare afbeelding van Napoleon en Marie-Louise in een koets in Saint-Cloud is te vinden op een van een paar ijsemmers uit 1811 in het British Museum, evenals op een prachtige tafel die in 1811 werd besteld maar pas in 1816 werd voltooid, bekend als de Table des Palais Impériaux of des Palais Royaux.

Het huidige lot dateert van vóór alle andere afbeeldingen van het onderwerp en is zeker gebaseerd op schetsen van Robert ter plaatse uit ongeveer dezelfde periode, slechts een jaar nadat hij bij de Sèvres fabriek begon te werken. De weergave van de bewonderende toeschouwers in de schaduw, evenals van achteren in de voorgrond, benadrukt de zonovergoten koets met het keizerlijke paar. De onderwerpen op de Met vazen werden bijna zeker gekozen om specifiek aan te spreken op Napoleon.

Het Château de Saint-Cloud was een Franse koninklijke residentie met uitzicht op de Seine, gelegen nabij Parijs tussen Malmaison en Sèvres. Het was een belangrijke Napoleontische locatie, gebruikt door zowel Napoleon I als zijn neef, Napoleon III. Het paleis van Saint-Cloud was ook de zomerresidentie van de 19e-eeuwse Bourbon-koningen en hun opvolger, koning Louis-Philippe.

Napoleon had het kasteel gerepareerd voor gebruik als een van zijn residenties en hij betrok het voor het eerst in het voorjaar van 1802. Het was in Saint-Cloud dat Napoleon het decreet van de Franse Senaat ontving dat hem op 18 mei 1804 tot Keizer der Fransen uitriep, en hij veranderde vervolgens de Salon de Vénus in zijn troonzaal.

Sèvres borden beschreven als versierd met een 'marli d'or' of gouden rand worden vermeld in de Sèvres werkverslagen van 1805 tot de restauratie van de Franse monarchie; de term werd gebruikt als een beschrijvende naam voor een groot aantal borden met gouden randen. Napoleon gaf stukken met een 'marli d'or' als geschenken aan koning Friedrich August I van Saksen in 1809 en, in 1812, aan de Oostenrijkse ambassadeur, prins Schwarzenberg. De decoratie omvatte een verscheidenheid aan onderwerpen, zoals bloemstillevens, landschappen, cameeën, historische en genrescènes. De fabriek gebruikte haar beste schilders, waaronder Drolling, Georget en Robert, om aan deze stukken te werken.

Het bord dat op de Bonhams veiling wordt aangeboden, is een prachtig voorbeeld van de 'marli d'or' stijl. Het bord is niet alleen een prachtig kunstwerk, maar ook een historisch document dat een glimp biedt van het leven en de tijden van Napoleon Bonaparte. Het bord toont een informeel tafereel van Napoleon en Josephine in een open koets, een afbeelding die waarschijnlijk specifiek werd gekozen om aan te spreken op Napoleon'svoorkeur voor landschappen en informele taferelen.

Het Château de Saint-Cloud, waar het tafereel zich afspeelt, was een belangrijke locatie voor Napoleon. Het was hier dat hij de titel van Keizer der Fransen ontving en het was ook hier dat hij de Salon de Vénus in zijn troonzaal veranderde. Het bord en de vazen in het Metropolitan Museum tonen Robert'sgrote vaardigheid als porseleinschilder: de taferelen zijn tegelijkertijd zeer gedetailleerd en sfeervol met een uitstekend gebruik van chiaroscuro en perspectief.

Dit bord is een prachtig voorbeeld van de vaardigheid en het vakmanschap van de Sèvres fabriek en een waardevol stuk van historisch belang. Het is een zeldzaam stuk dat een glimp biedt van een belangrijk moment in de geschiedenis en een prachtige aanvulling zou zijn op elke collectie van Europese keramiek.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.
Bezoek Website