Rolex lanceert het Rolex Certified tweedehands programma

Rolex speelt met het Rolex Certified Pre-Owned Programme op het gebied van tweedehands horloges. De Zwitserse horlogemaker Rolex kondigde dit gisteren in Genève aan en de weerklank zal nog jaren voelbaar blijven. Volgens sommigen had dat al lang moeten gebeuren. Audemars Piguet probeert al jaren een eigen tweedehands bedrijfsmodel op orde te brengen, Richard Mille heeft het daadwerkelijk mogelijk gemaakt, en de Richemont Group heeft een eigen draai gegeven met de overname van Watchfinder & Co.

Natuurlijk worden al die namen overschaduwd door de kolos Rolex, maar de belangrijkste vraag moet nog worden opgelost: het is niet bekend hoe retailers met prijzen zullen omgaan. Kortom, Rolex neemt een standpunt in over de toekomst van zijn horloges, zelfs nadat ze aan het publiek zijn verkocht. Officiële retailers, of erkende dealers zoals ze ook wel worden genoemd, zullen beginnen met het aanbieden van tweedehands Rolex-horloges, deze zijn gecertificeerd als authentiek en gegarandeerd door het merk, en hebben als zodanig een nieuwe internationale garantie die geldig is gedurende twee jaar vanaf de datum van elke herverkoop.

Op het moment van schrijven is slechts één retailer bekend gemaakt als deelnemer aan het Rolex Certified Pre-Owned Program namelijk Bucherer. De Europese retailer runt al enkele jaren een eigen bedrijf voor tweedehands horloges.

Het Rolex Certified Pre-Owned Program zal in eerste instantie via Bucherer beschikbaar zijn in Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk, Denemarken en het VK. In het persbericht van Rolex over dit onderwerp wordt opgemerkt dat deze stap volgens het bedrijf uiteindelijk de oververhitte vraag naar Rolex-horloges wereldwijd zal verminderen.

Hier is een fragment van het persbericht: Het nieuwe programma maakt het mogelijk om tweedehands horloges te kopen die het merk zelf heeft gecertificeerd en gegarandeerd. Het doel is om toegevoegde waarde toe te voegen aan het bestaande aanbod van tweedehands Rolex-horloges.

Want wanneer deze horloges van eigenaar veranderen, moet hun echtheid kunnen worden bevestigd op het moment dat ze worden doorverkocht door de officiële retailers. Rolex pleit voor de duurzaamheid van zijn producten. Dankzij compromisloze kwaliteitsnormen produceert het merk horloges met de langst mogelijke levensduur. Daarom wil het bedrijf een tweede leven leiden van zijn horloges die al op de markt zijn, met het oog op het behoud, het behoud en de garantie van wat al bestaat.

Deze aanpak is in overeenstemming met de Perpetual-filosofie: het niet aflatende streven naar uitmuntendheid en een langdurige toewijding aan toekomstige generaties. Wie hoopt dat hiermee het lelijke scenario wordt opgelost waarbij gloednieuwe horloges worden doorverkocht voor een hogere adviesprijs, zullen teleurgesteld zijn als ze horen dat het Rolex Certified Pre-Owned Program alleen van toepassing is op horloges die minstens drie jaar oud zijn.

Met andere woorden, ga nog niet hopen op die tweedehands Oyster Perpetual Submariner. Desalniettemin zal dit waarschijnlijk betekenen dat er weer Rolex-horloges te zien zullen zijn die te koop zijn bij erkende dealers, waar problemen met de garantie en echtheid door Rolex worden opgelost. In afwachting van een bericht van onze lokale retailers in Singapore, Hong Kong, Dubai en natuurlijk de Noord-Amerikaanse markt, zijn we ervan overtuigd dat Rolex-verzamelaars overal ter wereld deze stap zullen verwelkomen.

We zijn ook optimistisch over de prijsstelling, maar om dit te kunnen oplossen, is van de kant van de retailers een grote vaardigheid vereist.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.