Aantal diefstallen van Rolexen - Pateks en andere luxe horloges neemt toe

De afgelopen periode wordt wereldwijd een verontrustende trend waargenomen: het aantal diefstallen van luxe horloges van merken zoals Rolex en Patek Philippe is sterk toegenomen. Het gaat hier niet om geïsoleerde incidenten, maar om een golf van criminaliteit die meerdere wereldsteden heeft getroffen.

In steden zoals Londen, Parijs en Los Angeles, bekend om hun welvarende inwoners en toeristen, is een duidelijke piek in overvallen waardevolle uurwerken vastgesteld. De cijfers zijn alarmerend; alleen al in Los Angeles rapporteerde het Sheriff'sDepartment meer dan 200 overvallen van januari tot half november, waarbij een horloge van minimaal $5.000 betrokken was. Dit representeert een toename van bijna 30% in vergelijking met vorig jaar.

Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan meldt de Londense Metropolitan Police Service een soortgelijke toename. Uit hun data blijkt dat tussen januari en september van dit jaar bijna 700 Rolex-horloges en bijna 100 Patek Philippe-horloges ontvreemd zijn. Deze statistieken benadrukken een significante groei ten opzichte van 2021. Het aantal mesovervallen in dezelfde stad is ook gestegen, met meer dan 60% tussen mei en juni van dit jaar.

De reactie van de autoriteiten is duidelijk; in zowel Londen als Parijs zijn speciale taskforces opgezet om deze luxediefstallen aan te pakken. Het probleem beperkt zich niet tot het publieke domein; zelfs de huizen van beroemdheden zijn niet veilig. Engelse voetballer Raheem Sterling was recent het slachtoffer van een gewapende overval, waarbij zijn uurwerkcollectie van bijna 400.000 euro doelwit was. Dergelijke voorvallen tonen aan dat mensen met een publiek profiel een verhoogd risico lopen door de tentoonstelling van hun rijkdom op sociale media.

De impact van sociale media kan niet worden onderschat. Beroemdheden en influencers gebruiken deze platforms om te pronken met hun bezittingen, waardoor herkenning van dergelijke luxe items door criminelen wordt vergemakkelijkt. Echter, juist deze zichtbaarheid heeft hen tot een groter doelwit gemaakt. Influencers in de horloge-industrie zijn nu voorzichtiger met het delen van hun kostbare collecties uit angst om slachtoffer te worden van roof.

Ook commerciële ondernemingen worden niet ontzien. Zo werd onlangs nog voor 10 miljoen euro aan luxe horloges uit een opslagruimte in Berlijn gestolen die toebehoorde aan Watchmaster, een toonaangevende Europese verkoper van tweedehands horloges.

Met de feestdagen en het nieuwe jaar in aantocht neemt normaal gesproken de frequentie van reizen toe. Dit kan leiden tot nog meer kansen voor criminelen om toe te slaan. Het is daarom van essentieel belang dat zowel individuen als bedrijven bewuster worden van de risico’s en passende maatregelen nemen om hun kostbare bezittingen te beschermen.

Luxe horlogedragers worden aangeraden waakzaam te zijn en hun waardevolle bezittingen discreet te behandelen. Aanpassingen in gedrag zoals het niet openlijk dragen van dure horloges in gebieden waar diefstallen veelvuldig voorkomen kunnen helpen risico'ste verlagen. Tevens wordt geadviseerd investeringen te doen in geavanceerde beveiligingssystemen en persoonlijke veiligheidsmaatregelen, zoals het inhuren van beveiligingspersoneel bij publieke evenementen of het gebruik van kluisjes en kluizen voor opslag.

De toename van diefstallen van luxe horloges is zorgwekkend en vereist een gecoördineerde aanpak tussen politie, ondernemingen en het publiek. Alleen door samen te werken en bewustzijn te verhogen kunnen we deze golf van horlogecriminaliteit beteugelen en een veiliger omgeving creëren voor iedereen die de schoonheid en vakmanschap van een luxe horloge waardeert.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.