Aantal diefstallen van Rolexen, Pateks en andere luxe horloges neemt toe

Topsteden over de hele wereld, waaronder Londen, Parijs en Los Angeles, hebben het afgelopen jaar te maken gehad met een enorme toename van het aantal overvallen op luxe horloges, waarvan er vele gewelddadig zijn. In de VS zei het Sheriff's Department van LA County dat er van januari tot half november van dit jaar meer dan 200 diefstallen zijn gepleegd waarbij minstens één horloge ter waarde van 5.000 of meer betrokken was. Dit betekent een toename van bijna 30 procent van het aantal horlogeovervallen in vergelijking met dezelfde periode van 11 maanden in 2021.

Ondertussen zien leden van de Londense Metropolitan Police Service aan de overkant van de vijver vergelijkbare trends. Tussen januari en september van dit jaar blijkt uit politiegegevens dat bijna 700 Rolex-horloges en bijna 100 Patek Philippe-horloges zijn gestolen binnen de stadsgrenzen van Londen, een aanzienlijke stijging ten opzichte van dezelfde periode in 2021, volgens Bloomberg. Bovendien steeg het aantal mesovervallen in de Engelse hoofdstad tussen mei en juni van dit jaar met 60 procent.

Als gevolg hiervan treedt de politie hard op: zowel in Londen als in Parijs heeft de politie speciale taskforces opgericht die zich specifiek richten op de bestrijding van diefstal van luxe horloges. En deze incidenten gebeuren niet alleen bij mensen op straat of in openbare ruimtes. Vorige week vloog Raheem Sterling, een aanvaller en aanvallende middenvelder voor Chelsea Football Club en het Engelse nationale team, terug van het WK in Qatar nadat hij ontdekte dat zijn huis buiten Londen het slachtoffer was van een gewapende overval.

Het lijkt erop dat de inbrekers het op zijn uurwerkcollectie hadden gericht, ter waarde van bijna 400.000 Euros. De politie heeft opgemerkt dat atleten en andere publieke figuren een groter doelwit zijn geworden voor dergelijke diefstallen dankzij hun wijdverspreide aanwezigheid en zichtbaarheid in de media. Ze maken gebruik van sociale mediaplatforms, die beroemdheden een decor hebben geboden om met hun collecties te pronken en die prominente horlogemodellen direct herkenbaar hebben gemaakt voor voorheen ongetrainde ogen.

Buiten de traditionele entertainmentindustrie zijn social media-influencers in de horlogewereld, van YouTube-sterren tot podcasters, nu meer moe geworden om hun collecties online te flashen uit angst om te worden aangevallen. Bedrijven kunnen ook het slachtoffer worden van deze overvallen. Eerder deze maand werd 10 miljoen Euros aan luxe horloges gestolen uit een opslagruimte in Berlijn die eigendom is van Watchmaster, een van Europa's grootste tweedehands retailers.

Met de feestdagen en het nieuwe jaar voor de deur, zullen we tot het einde van 2022 een toename van het aantal binnenlandse en internationale reizen zien.