Dit moet je als fan weten over de Patek Philippe Nautilus

Een horlogecollectie zou niet echt compleet zijn zonder een Patek Philippe Nautilus erin. Dat is de iconische status die dit horloge heeft bereikt sinds het voor het eerst werd geïntroduceerd in 1976. Het ontwerp van het horloge is grotendeels ongewijzigd gebleven sinds de originele Nautilus, waardoor het een blauwdruk is voor luxe stalen horloges. Het originele model kon niet tot de beste stalen horloges van zijn tijd worden gerekend, aangezien de Audemars Piguet Royal Oak in 1972 op de markt kwam.

Het bedrijf ging voor een gewaagde zet en benadrukte het feit dat de eerste Nautilus Reference 3700 'Een van de duurste horloges.” Het was nogal een gewaagde claim voor een horloge gemaakt van staal. Gérald Genta, de man die het horloge ontwierp, baseerde het op de vorm van een patrijspoort die je op een trans-Atlantisch schip zou vinden. De brede lunette heeft 'oren' aan de zijkant, die lijken op de grote scharnieren van patrijspoorten.

De behuizing zelf werd vervaardigd uit nikkel-chroom-molybdeenstaal, dat destijds als de hoogste standaardlegering werd beschouwd. Hetzelfde werd gebruikt voor de constructie van tanks tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het ontwerp was uniek en niet iets dat horlogeliefhebbers gewend waren. De Nautilus heeft een achthoekige lunette met naar buiten gebogen zijkanten. Horloges van 42 mm waren in 1976 niet de norm, maar de Nautilus was nooit een voorstander van traditie. Zoals velen hadden verwacht, was de markt niet zo ontvankelijk voor de eerste stalen Nautilus.

Velen vonden het te groot en te duur voor hun smaak. De zaken veranderden echter drastisch toen Patek Philippe in 1980 een dames Nautilus met een quartz uurwerk op de markt bracht. Het jaar daarop lanceerde het een 37 mm-model voor mannen, en toen begon het echt. De moderne Patek Philippe Nautilus-collectie Er is nog steeds veel vraag naar de stalen modellen. Vooral de Patek Philippe Nautilus Ref 5711/1A is een favoriet. Dat is ook al biedt het bedrijf nu modellen in Rose Gold en White Gold.

Er is ook een platina-model in beperkte oplage voor degenen die een speciale Nautilus willen. De Nautilus Ref. 5711/1R is bijvoorbeeld verkrijgbaar in een 40 mm roségouden kast met een zelfopwindend mechanisch uurwerk. Er is ook de Ref. 5980/1AR met zijn tweekleurige stalen/roségouden kast van 40,5 mm. Het heeft een zelfopwindend uurwerk met een datumcomplicatie terwijl de Ref. 5726/1A heeft een jaarlijkse kalendercomplicatie. Het originele model uit 1976 had een behuizing van 42 mm en werd later 'Jumbo' genoemd toen Patek de behuizing verkleinde.

Verzamelaars waarderen de Patek Philippe Aquanaut ook omdat hij de Jumbo weer tot leven brengt met zijn 42,2 mm kast. Ondanks zijn achthoekige kast is het ontwerp niet precies hetzelfde als de Nautilus, maar het is een solide optie voor degenen die een groter uurwerk willen. Een Patek Philippe Nautilus kopen Vergeet de Rose Gold- en White Gold-modellen. Het staal is degene die je wilt als je wilt dat mensen weten dat je een serieuze verzamelaar bent en iemand die hun horloges kent.

De Nautilus Ref. 5711/1A is degene die je wilt. Het is het roestvrijstalen model en een die ongelooflijk moeilijk te vinden is. Dealers hebben wachtlijsten van 6 tot 8 jaar, terwijl de prijzen op de secundaire markt enorm zijn gestegen. In de detailhandel kost dit specifieke horloge ongeveer 25.000 euro s, maar het zou moeilijk zijn om een ​​gebruikt exemplaar te vinden voor zelfs 50.000 Euro s, over terugverdienen gesproken. Patek Philippe doet uitstekend werk bij het afdwingen van de verkoop van zijn uurwerken via zijn dealernetwerk. De kans bestaat dat je een vergeten Nautilus terugvindt in bijvoorbeeld de horlogeafdeling van een warenhuis. De enige optie voor degenen die de voorkeur geven aan een roestvrijstalen model, is om ofwel op een wachtlijst te komen en een aantal jaren geduld te hebben, of door hun neus te betalen voor een model op de secundaire markt. Veel gerenommeerde juweliers en horlogehandelaren hebben eenheden op voorraad, maar wees bereid om bijna het dubbele te betalen van de winkelprijs op de Ref. 5711/1A. Voor elk ander model kunt u uw geluk beproeven bij een officiële Patek-dealer.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.