Zijn de compacte - modulaire reactoren van Rolls-Royce de kernenergie van de toekomst?

De ongekende vraag naar schone energie heeft geleid tot de ontwikkeling van innovatieve oplossingen, zoals de kleine modulaire reactor (Small Modular Reactor, SMR) van Rolls-Royce. Dit bedrijf heeft als doel om betaalbare, schaalbare en concurrerende kernenergie te leveren die altijd beschikbaar is en vrijwel geen emissies genereert.

Rolls-Royce heeft een fabriek ontworpen waarin kerncentrales gebouwd worden die schone en betaalbare energie voor iedereen kunnen bieden. Deze modulaire reactoren kunnen worden ingezet voor diverse toepassingen, zoals het opwekken van elektriciteit voor het net en de industrie, en het produceren van waterstof en synthetische brandstoffen.

De waardepropositie van Rolls-Royce SMR is gebaseerd op vier belangrijke elementen: lage kosten, leverbare oplossingen, wereldwijde schaalbaarheid en investeerbaarheid. Dankzij een sterke focus op modularisatie en het uitvoeren van het merendeel van de werkzaamheden onder fabrieksomstandigheden, kan Rolls-Royce de manier waarop kernenergie wordt geleverd revolutioneren.

Deze nieuwe benadering van kernenergieproductie maakt gebruik van gestandaardiseerde, commercieel beschikbare en kant-en-klare componenten. Zo'n 90% van de productie- en assemblageactiviteiten vinden plaats in fabrieksomstandigheden, wat zorgt voor een zeer hoge productkwaliteit en minimale verstoring op locatie.

De fabrieksgebouwde modellen van Rolls-Royce SMR zijn schaalbaar en kunnen eenvoudig worden uitgebreid als de vraag naar schone energie toeneemt. Het bedrijf ondersteunt internationale inspanningen om energiesystemen te decarboniseren en streeft naar £250 miljard aan exportinkomsten. Memoranda van overeenstemming zijn al ondertekend met Estland, Turkije en Tsjechië.

De Rolls-Royce SMR-technologie is ontworpen om investeerders en financiers aan te trekken door middel van een laag-risico, fabrieksgebaseerde oplossing. Een SMR-kerncentrale heeft een capaciteit van 470 MW aan koolstofarme energie, vergelijkbaar met meer dan 150 onshore windturbines, en zorgt voor een stabiele basislast gedurende minstens 60 jaar.

Naast het leveren van een stabiele basislast, kunnen de SMR'svan Rolls-Royce energie leveren voor de productie van groene waterstof en synthetische brandstoffen om de transportsector te decarboniseren. Een enkele SMR-kerncentrale neemt slechts de oppervlakte van twee voetbalvelden in beslag en kan ongeveer een miljoen huishoudens van stroom voorzien.

De bouw van een SMR

Rolls-Royce SMR biedt een radicaal andere aanpak voor het leveren van kernenergie. Door de hoeveelheid bouwactiviteiten aanzienlijk te verminderen, wordt de leveringsomgeving getransformeerd van een complex infrastructuurprogramma naar een fabrieksmatig geproduceerd product.

De compacte voetafdruk van de SMR'svergroot de flexibiliteit bij het kiezen van locaties en maakt het mogelijk om bestaande kolencentrales of gasgestookte centrales te vervangen. Door de fabrieksbouw kunnen voltooide modules eenvoudig worden vervoerd per vrachtwagen, trein of schip, waardoor het aantal voertuigbewegingen afneemt en het risico op vertragingen vermindert.

Een schone energieoplossing De SMR-kerncentrales van Rolls-Royce kunnen zowel on-grid elektriciteit leveren als een reeks off-grid schone energieoplossingen ondersteunen. Dit maakt het mogelijk om industriële processen te decarboniseren en schone brandstoffen te produceren, zoals duurzame vliegtuigbrandstoffen en groene waterstof. Deze brandstoffen kunnen bijdragen aan de energietransitie in de sectoren verwarming en transport.

Het Rolls-Royce SMR-programma zal naar verwachting tegen 2050 ongeveer 40.000 regionale banen in het VK creëren en £52 miljard aan economische voordelen genereren. Deze innovatieve oplossing kan helpen bij het wereldwijd aanpakken van de klimaatverandering en een cruciale rol spelen in het realiseren van de netto-nul ambities van landen over de hele wereld.

In samenwerking met Rolls-Royce SMR kunnen overheden, investeerders en energiebedrijven samenwerken om deze veelbelovende technologie op grote schaal te implementeren. Door de vele voordelen van kleine modulaire reactoren te benutten, kunnen we een schone, betrouwbare en betaalbare energietoekomst realiseren.

Het potentieel van SMR'sin de energiemix

De kleine modulaire reactoren van Rolls-Royce kunnen een integraal onderdeel worden van een gediversifieerde en veerkrachtige energiemix. Door samen te werken met andere hernieuwbare energiebronnen, zoals wind- en zonne-energie, kunnen SMR'shelpen om de uitdagingen van energieopslag en fluctuerende vraag aan te pakken. Dit zorgt voor een betrouwbaarder energienetwerk en helpt bij het handhaven van een stabiele energievoorziening.

SMR'sen lokale gemeenschappen

Het compacte ontwerp van de SMR'sminimaliseert de impact op lokale gemeenschappen en het milieu. Door hun kleinere omvang en lagere zichtbaarheid kunnen de reactoren beter worden geïntegreerd in het landschap en de omgeving. Bovendien vermindert de modulaire aanpak de bouwtijd en de overlast voor omwonenden.

Onderzoek en ontwikkeling

Rolls-Royce blijft investeren in onderzoek en ontwikkeling om de prestaties en veiligheid van hun SMR-technologie verder te verbeteren. Dit omvat de ontwikkeling van geavanceerde materialen, innovatieve brandstofontwerpen en geoptimaliseerde koelsystemen. Doorlopend onderzoek zal helpen om de efficiëntie en levensduur van de reactoren te verhogen, terwijl tegelijkertijd de operationele kosten en het afval worden verminderd.

Samenwerking en partnerschappen

Rolls-Royce werkt samen met nationale en internationale partners om de wereldwijde acceptatie van SMR-technologie te bevorderen. Dit omvat samenwerking met overheidsinstanties, onderzoeksinstellingen, energiebedrijven en andere belanghebbenden in de sector. Deze samenwerkingen zijn essentieel om technologische innovatie te stimuleren, regelgevingskaders te ontwikkelen en de publieke acceptatie van kernenergie te vergroten.

De kleine modulaire reactoren van Rolls-Royce bieden een veelbelovende oplossing voor de groeiende vraag naar schone, betrouwbare en betaalbare energie. Door voort te bouwen op bewezen technologie en de voordelen van modularisatie en schaalbaarheid te benutten, kunnen SMR'seen cruciale rol spelen in de wereldwijde strijd tegen klimaatverandering en de transitie naar een koolstofarme toekomst. Met de steun van overheden, investeerders en de bredere samenleving kan de SMR-technologie een belangrijk onderdeel worden van onze duurzame energiemix en ons helpen om een groenere, meer welvarende toekomst voor iedereen te realiseren.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.
Bezoek Website