Vojtěch Sojka city electric bicycle - toekomst stedelijke mobiliteit

Het is een genoegen om u een uitgebreid artikel te presenteren over de City Electric Bicycle, een innovatief ontwerp van Vojtěch Sojka, een industrieel ontwerper en student aan de Universiteit van Technologie in Brno, Tsjechië. Deze fiets, die een nieuwe dimensie toevoegt aan het concept van stedelijke mobiliteit, is ontworpen met het oog op de jonge, stedelijke bevolking en belichaamt de toekomst van elektrische fietsen.

Vojtěch Sojka's City Electric Bicycle is een meesterwerk van technisch ontwerp en esthetiek. Het is ontworpen als een lichtgewicht, sportieve e-bike die de aantrekkingskracht van jonge mensen in stedelijke omgevingen zou vergroten. Het ontwerp kenmerkt zich door een hydrogevormd aluminium frame met de motor in het bottom bracket, wat zorgt voor een strakke look en een betere gewichtsverdeling dan een motor in de achternaaf. De batterij is ook centraal geplaatst in de zitbuis, en een carbon riemaandrijving met een Shimano Alfine naaf maakt de aandrijflijn compleet.

Een van de meest opvallende kenmerken van Sojka's ontwerp is de eliminatie van de zitsteunen, een beslissing die niet alleen esthetisch is. Sojka legt uit dat na het proberen van het ontwerpen van het frame met een standaard diamantlook met een gecompliceerd dropout-systeem, hij besloot de zitsteunen te elimineren, wat de gebruiker in staat stelt de riem gemakkelijk aan te brengen. Deze oplossing vereist een kleine gewichtstoename (ongeveer 200 gram), maar het manipuleren van de riem is veel gemakkelijker. Bovendien maakt het een iets grotere deflectie van de achterste 'driehoek' mogelijk, wat het rijcomfort verbetert.

Het comfort wordt verder verhoogd door de brede Schwalbe Super Moto 2.35" banden, die ook de rit dempen. Hoewel ze het ontwerp van de korte chainstays compliceerden, voelde Sojka dat de extra bandenspeling een waardevolle functie was om in zijn ontwerp te verwerken. Zijn oplossing omvat achterwaarts gerichte dropouts en een draaiende remklauwflens. "Vergeleken met de andere oplossingen, is het veel gemakkelijker om de juiste positie van het achterwiel en de rem in te stellen - de hele remklauw beweegt eenvoudigweg met het achterwiel, dus de rem zal altijd in de juiste positie zijn."

Het stuur en de stuurpen zijn uit één stuk gemaakt van carbonvezel en gaan verder met de vorm van de balhoofdbuis om het algehele ontwerp te verenigen. Buitenbouten zijn geëlimineerd met een werkversnelling (vergelijkbaar met Crankbrothers stelen) om de strakke esthetiek verder te bevorderen. Sojka merkte op dat de geïntegreerde computer voor het regelen van het vermogen van de motor, het controleren van de snelheid, enz., kan worden vervangen door een smartphonehouder die ook in de stuurpen is geïntegreerd.

Het ontwerp van Sojka is niet alleen een concept, maar is ook tot leven gebracht in de vorm van een prototype. Hoewel het prototype nog geen werkende motor heeft, toont het de haalbaarheid van het ontwerp en de potentie om de markt voor e-bikes uit te breiden door af te wijken van de stereotypische 'elektrische fietslook'. Het is te hopen dat Superior, het Tsjechische fietsbedrijf dat Sojka hielp bij de productie van het prototype, verder zal gaan met het concept en dat we in de nabije toekomst verdere ontwikkeling van Sojka's ontwerp zullen zien.

Het ontwerp van de City Electric Bicycle van Vojtěch Sojka is een voorbeeld van hoe een e-bike eruit kan zien als hij wordt ontworpen met het oog op de behoeften en wensen van de moderne stadsbewoner. Het is een fiets die niet alleen functioneel en efficiënt is, maar ook stijlvol en aantrekkelijk. Het is een fiets die de belofte van de elektrische toekomst in zich draagt, een toekomst waarin we ons op een duurzamere, gezondere en leukere manier kunnen verplaatsen.

Hoewel de City Electric Bicycle momenteel nog een concept is en niet in productie is, is het duidelijk dat het ontwerp van Sojka de potentie heeft om de manier waarop we denken over stedelijke mobiliteit te veranderen. Met zijn strakke lijnen, innovatieve functies en aandacht voor detail, is de City Electric Bicycle een spannende blik op wat de toekomst van het stadsfietsen zou kunnen zijn. Het is een toekomst waar we naar uitkijken.

Prada brengt vijfde exclusieve Timecapsule NFT-collectie uit In de kijker

Prada blijft de web3-community curatie voor mode definiëren met exclusieve ervaringen en de NFT drop in oktober. Prada komt binnenkort uit op 6 ok...