Elon Musk onthult het nieuwe Twitter-logo X

Elon Musk, de eigenaar van Twitter, heeft een nieuw logo voor het sociale mediaplatform onthuld. Het minimalistische art-deco 'X' is onderdeel van een rebranding van het platform. De keuze voor het nieuwe ontwerp werd bevestigd door Linda Yaccarino, de CEO van Twitter, die het ontwerp tweette met de woorden: 'X is hier! Laten we dit doen.'

Het 'X'-logo is al lang een obsessie van Musk en is zijn naam voor een 'alles-in-één-app' die hij op een bepaald moment beloofde te lanceren, met Twitter als waarschijnlijk platform. Kort voordat hij Twitter in oktober kocht, beschreef Musk het sociale mediaplatform als 'een versneller voor het creëren van X, de alles-in-één-app'.

Na de overname van Twitter vorig jaar oktober, vouwde Musk het bedrijf in een entiteit genaamd X Corp, waarvan de moedermaatschappij X Holdings Corp is. Deze maand kondigde de CEO van Tesla aan dat hij een nieuw kunstmatige intelligentie bedrijf genaamd xAI oprichtte.

Het 'X'-concept is gemodelleerd naar WeChat, de Chinese app die gebruikers in staat stelt om meerdere functies uit te voeren, van berichten sturen tot het bestellen van een taxi en het betalen van rekeningen. Vorig jaar juni zou Musk tegen Twitter-medewerkers hebben gezegd: 'Je leeft eigenlijk op WeChat in China. Als we dat met Twitter kunnen recreëren, zullen we een groot succes zijn.'

Yaccarino gaf enkele details over hoe ze verwacht dat X zal werken, tweetend dat de onderneming AI-gedreven zou zijn en 'gericht op audio, video, berichten, betalingen/bankieren'. Vanaf maandagochtend droeg de desktopversie van Twitter het nieuwe logo in plaats van het kenmerkende vogelsymbool en was het officiële Twitter-account veranderd in het X-merk.

Een analist waarschuwde echter dat de rebranding een hoog risico met zich meebrengt, gezien de competitieve vooruitzichten voor Twitter, dat financieel lijdt onder adverteerders die hun uitgaven inhouden en de opkomst van een 'Twitter-killer' rivaal genaamd Threads, gelanceerd door Mark Zuckerberg'sMeta.

'Door de app-naam van Twitter te veranderen, zal Elon Musk in zijn eentje meer dan 15 jaar van een merknaam die zijn plaats in ons culturele lexicon heeft veiliggesteld, hebben uitgewist', zei Mike Proulx, onderzoeksdirecteur bij het analysebedrijf Forrester.

'Dit is een uiterst riskante zet, want met 'X' begint Musk in feite opnieuw terwijl de concurrentie op de loer ligt.'

Sinds Musk Twitter vorig jaar oktober voor $44 miljard kocht, is de advertentiebusiness van het platform gedeeltelijk ingestort omdat marketeers afknappen op Musk'smanagementstijl en massale ontslagen bij het bedrijf die de inhoudsmoderatie hebben uitgehold.

In reactie hierop heeft de miljardair SpaceX-baas zich gericht op het introduceren van betalingen en handel via het platform in een zoektocht naar nieuwe inkomsten.

Het platform wordt verondersteld ongeveer 200 miljoen dagelijkse actieve gebruikers te hebben, maar het heeft herhaaldelijk technische storingen ondervonden sinds Musk een groot deel van zijn personeel ontsloeg.

Veel gebruikers en adverteerders hebben negatief gereageerd op de nieuwe kosten van de sociale mediasite voor voorheen gratis diensten, de veranderingen in de inhoudsmoderatie en de terugkeer van eerder verboden rechtse accounts.

Musk zei deze maand dat Twitter ongeveer de helft van zijn advertentie-inkomsten had verloren sinds hij de controle overnam.

Facebook-eigenaar Meta lanceerde ook deze maand zijn op tekst gebaseerde platform, genaamd Threads, dat volgens sommige schattingen tot 150 miljoen gebruikers heeft.

Maar de hoeveelheid tijd die gebruikers op de rivaliserende app doorbrengen, is in de weken na de lancering sterk gedaald, volgens gegevens van marktanalysebedrijf Sensor Tower.

Naast de rebranding van Twitter naar 'X' en de introductie van het nieuwe logo, zijn er nog enkele andere belangrijke punten die vermeldenswaardig zijn:

  • Verandering in functionaliteit: Elon Musk heeft aangegeven dat hij van plan is om Twitter om te vormen tot een 'alles-in-één-app', vergelijkbaar met WeChat in China. Dit zou betekenen dat Twitter niet alleen een platform voor sociale media zou blijven, maar ook functies zou kunnen bevatten zoals berichten sturen, mobiele betalingen en mogelijk zelfs bankdiensten.

  • Invloed op de bedrijfscultuur: Sinds de overname van Twitter door Musk zijn er grote veranderingen geweest in de bedrijfscultuur van Twitter, waaronder massale ontslagen. Dit heeft geleid tot een aanzienlijke daling van de advertentie-inkomsten en technische problemen op het platform.

  • Concurrentie met andere platforms: De rebranding van Twitter komt op een moment dat er aanzienlijke concurrentie is in de sociale media ruimte. Met name het nieuwe platform 'Threads', gelanceerd door Facebook-eigenaar Meta, wordt gezien als een directe concurrent van Twitter.

  • Mogelijke risico'svan de rebranding: Analisten hebben gewaarschuwd dat de rebranding van Twitter een risicovolle zet is, gezien de sterke merkidentiteit die Twitter in de loop der jaren heeft opgebouwd. Het is nog onduidelijk hoe gebruikers en adverteerders zullen reageren op de veranderingen.

  • De rol van kunstmatige intelligentie (AI): Musk heeft aangegeven dat AI een belangrijke rol zal spelen in de toekomst van 'X'. Dit zou kunnen betekenen dat AI wordt gebruikt om de gebruikerservaring op het platform te verbeteren, hoewel de specifieke details van hoe dit zal werken nog niet zijn onthuld.

In de huidige digitale wereld is verandering de enige constante. Hoewel de rebranding van Twitter naar 'X' en de introductie van het nieuwe logo een grote verschuiving is, is het slechts een van de vele transformaties die we in de technologische ruimte hebben gezien. Het is nog te vroeg om te zeggen of deze veranderingen succesvol zullen zijn en of ze de manier waarop we sociale media gebruiken zullen veranderen. Wat we wel weten, is dat Elon Musk, met zijn onconventionele benadering en bereidheid om risico'ste nemen, de wereld van sociale media blijft uitdagen en herdefiniëren. We kunnen alleen maar afwachten en zien hoe deze nieuwe fase van 'X' zich zal ontvouwen en welke impact het zal hebben op de wereldwijde digitale communicatie.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.