Luxemerken betreden Chinese markt met NFT-aanbiedingen tijdens Singles Day-winkelfestival

Luxemerken zijn de Chinese markt binnengekomen met NFT-aanbiedingen gekoppeld aan het Singles' Day-winkelfestival. Het Tmall-winkelplatform van e-commercegigant Alibaba speelt in op deze trend en heeft vorige maand een 'Double 11 Metaverse Art Exhibition' in zijn mobiele app gelanceerd. Het platform werkt samen met merken als Burberry, Coach en de Zwitserse horlogemaker Longines, die allemaal NFT'shebben gecreëerd voor het evenement. In China worden NFT's'digitale verzamelobjecten' genoemd en worden ze vaak gecombineerd met een fysiek item in beperkte oplage.

De NFT-aanbiedingen voor Singles' Day liepen van 20 oktober tot 11 november, maar veel ervan waren al uitverkocht vóór het evenement. Zo had Burberry al 1.000 speciale editie-sjaals verkocht, gekoppeld aan een interactieve herten-NFT en geprijsd voor ¥2.900 (€ 453) per stuk. Hoewel de meeste kopersrecensies gericht waren op de fysieke producten, toonden sommige opmerkingen ook interesse in het NFT-gedeelte van de deal.

NFT s, of niet-vervangbare tokens, zijn digitale activa die eigendom koppelen aan unieke fysieke of digitale items. Ze worden veilig vastgelegd op een blockchain, waardoor ze moeilijk te wijzigen of vervalsen zijn. Singles' Day, een winkelfestival vergelijkbaar met Black Friday, vindt plaats op 11 november. De winkelmarathon begon echter al ruim van tevoren, met livestreamers die recordomzetten boekten.

Een van de topbeïnvloeders, Austin Li Jiaqi, bekend als China's'Lipstick King', verkocht in een 12-uur durende livestream voor ¥10,7 miljard (€ 1,7 miljard) aan producten. Ondanks de pandemie behaalden de Chinese e-commercereuzen Alibaba en JD.com vorig jaar een recordomzet van $115 miljard op Singles' Day, wat aanzienlijk meer is dan de $4,8 miljard omzet die Amazon boekte van Black Friday tot Cyber Monday in 2020.

Naast luxemerken die NFT'sintroduceren tijdens het Singles' Day-winkelfestival, zijn er ook andere bedrijven en industrieën die de NFT-markt in China verkennen. Enkele voorbeelden zijn kunstenaars, muzikanten en sportorganisaties die digitale verzamelobjecten aanbieden om hun fans en klanten te betrekken en een nieuw inkomstenkanaal te creëren.

Bovendien worden NFT'sin China ook gebruikt voor educatieve en charitatieve doeleinden. Sommige scholen en universiteiten bieden bijvoorbeeld NFT'saan als certificaten voor hun afgestudeerden. Dit zorgt voor een veilige en eenvoudig te verifiëren manier om academische prestaties vast te leggen. Ook liefdadigheidsinstellingen en non-profitorganisaties maken gebruik van NFT'som fondsen te werven voor hun projecten en bewustwording te vergroten rond belangrijke kwesties.

De groeiende populariteit van NFT'sin China heeft geleid tot de ontwikkeling van nieuwe platforms en marktplaatsen waar gebruikers digitale verzamelobjecten kunnen kopen, verkopen en verhandelen. Deze platforms bieden vaak extra diensten aan, zoals veilige opslag van NFT s, authenticatie en veilingen. Bovendien werken sommige Chinese technologiebedrijven, zoals Tencent en Baidu, aan de ontwikkeling van hun eigen blockchain-platforms om de groeiende vraag naar NFT-gerelateerde diensten te ondersteunen.

Toch zijn er ook uitdagingen en risico'sverbonden aan de groei van de NFT-markt in China. De regelgevende instanties in het land zijn bezorgd over de mogelijkheid van fraude, witwassen van geld en andere illegale activiteiten die gepaard kunnen gaan met de handel in digitale verzamelobjecten. In reactie hierop hebben de Chinese autoriteiten strengere regelgeving geïmplementeerd en hebben ze aangekondigd dat ze de NFT-markt nauwlettend in de gaten zullen houden.

Desondanks blijft de interesse in NFT'sin China groeien, en het is waarschijnlijk dat we de komende jaren meer innovaties en samenwerkingen tussen merken, artiesten en technologiebedrijven op dit gebied zullen zien.

Singles' Day-winkelfestival: Een viering van online winkelen en NFT'sin China

Het Singles' Day-winkelfestival, dat elk jaar op 11 november plaatsvindt, is uitgegroeid tot het grootste online winkelfenomeen in China en zelfs wereldwijd. Oorspronkelijk bedacht als een feestdag voor alleenstaanden, is het evenement door de jaren heen geëvolueerd tot een grootschalig winkelfestival waarin zowel Chinese als internationale merken hun producten promoten en verkopen.

Alibaba'sTmall-winkelplatform speelt een cruciale rol in het succes van Singles' Day, met talloze promoties, kortingen en exclusieve aanbiedingen die speciaal voor het evenement zijn ontworpen. In 2021 omarmde Tmall de groeiende trend van NFT's(niet-vervangbare tokens) door samen te werken met luxemerken zoals Burberry, Coach en Longines om exclusieve NFT'ste creëren die gekoppeld waren aan fysieke producten in beperkte oplage.

De populariteit van NFT'stijdens Singles' Day toont aan dat consumenten in China steeds meer interesse tonen in digitale verzamelobjecten en de unieke waarde die ze vertegenwoordigen. In combinatie met het groeiende aantal platforms en marktplaatsen voor NFT s, zijn deze digitale activa een steeds belangrijker onderdeel geworden van de Chinese e-commerce- en technologielandschap.

Het succes van Singles' Day gaat echter niet alleen over NFT s. Het evenement is een enorme stimulans voor de Chinese economie en zet jaar na jaar nieuwe verkooprecords. In 2020 genereerden Chinese e-commercegiganten Alibaba en JD.com een recordomzet van 115 miljard dollar tijdens Singles' Day, aanzienlijk meer dan de 4,8 miljard dollar die Amazon verdiende tijdens Black Friday en Cyber Monday in hetzelfde jaar.

Livestreaming speelt ook een belangrijke rol in de verkoopstrategie tijdens Singles' Day. Influencers zoals Austin Li Jiaqi, ook wel bekend als China's'Lipstick King', gebruiken livestreams om producten te demonstreren en te verkopen, waardoor miljarden aan omzet worden gegenereerd in slechts enkele uren.

Hoewel er enige bezorgdheid bestaat over de regelgeving en risico'sdie gepaard gaan met de groei van de NFT-markt in China, blijft de interesse in digitale verzamelobjecten en het Singles' Day-winkelfestival als geheel stijgen. Dit evenement zal naar verwachting de komende jaren blijven groeien en innoveren, met nieuwe samenwerkingen, technologieën en marketingstrategieën die consumenten blijven aantrekken.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.
Bezoek Website