Ecocapsule - duurzaam & stijlvol Off-Grid wonen

Het leven off-grid klinkt misschien wat vreemd, maar sommige mensen zijn juist dol op dat soort ervaringen. Het is moeilijk om alle gemakken van de 21e eeuw achter je te laten, maar de kleine en stijlvolle eivormige Ecocapsule zou het energiezuinige huis kunnen zijn dat je van gedachten doet veranderen.

Ontworpen door Nice Architects uit Bratislava, is de Ecocapsule een micro-schuilplaats die uitblinkt in duurzaamheid. Deze ultradraagbare capsule wordt aangedreven door zonne- en windenergie en beschikt zelfs over een systeem voor het opvangen en filteren van regenwater. Met een lengte van 4,5 meter, een breedte van 2,4 meter en een hoogte van 2,5 meter, is deze pod iets groter dan een standaardauto en biedt het 8 vierkante meter aan bruikbare vloerruimte.

De Ecocapsule biedt plaats aan twee volwassenen en is voorzien van een opklapbaar bed, twee grote bedienbare ramen, een werk-/eetruimte en zelfs een douche. Er is ook een doorspoelbaar toilet, speciale opbergruimte en een ingebouwde kitchenette met stromend water. Je hebt mogelijk een satelliettelefoon nodig om in verbinding te blijven met de wereld, maar dat is een andere kwestie.

De Ecocapsule is uitgerust met een ingebouwde 750W windturbine en een reeks zeer efficiënte zonnecellen van 2,6 vierkante meter (600W vermogen) om de bewoners van energie te voorzien. Het dubbele energiesysteem, in combinatie met een batterij met hoge capaciteit, zorgt ervoor dat deze schuilplaats ook bruikbaar is tijdens periodes met weinig zonne- of windactiviteit.

Met een gewicht van slechts 1.500 kilogram kan je de Ecocapsule vrijwel overal mee naartoe nemen, aangezien hij in elke standaard zeecontainer past. Hoewel het momenteel slechts een concept is, wordt verwacht dat de Ecocapsule later dit jaar te koop zal zijn, met de eerste leveringen gepland voor begin 2016.

De veelzijdigheid van de Ecocapsule zorgt ervoor dat hij geschikt is voor verschillende toepassingen. Zo kan de capsule dienstdoen als een tijdelijk onderkomen, een vakantiehuisje, een afgelegen studio, een onderzoeksstation of zelfs als noodhuisvesting in rampgebieden. Dankzij het zelfvoorzienende karakter en de mogelijkheid om op afgelegen locaties te worden geplaatst, biedt de Ecocapsule bewoners een unieke kans om te genieten van de natuur zonder dat dit ten koste gaat van comfort en moderne gemakken.

Om de impact op het milieu verder te minimaliseren, is de Ecocapsule ontworpen met een hoge mate van energie-efficiëntie. Zo is de capsule voorzien van hoogwaardige isolatie, waardoor het energieverbruik voor verwarming en koeling tot een minimum wordt beperkt. Daarnaast zorgt het slimme ontwerp van de capsule voor een optimale benutting van de beschikbare ruimte, waardoor het interieur comfortabel en functioneel aanvoelt.

De makers van de Ecocapsule zijn zich bewust van de groeiende behoefte aan duurzame en milieuvriendelijke woonoplossingen. Met de ontwikkeling van de Ecocapsule hopen zij een bijdrage te leveren aan een groenere en meer verantwoorde manier van leven. Bovendien wordt er voortdurend gewerkt aan het verbeteren en innoveren van het ontwerp, om de Ecocapsule nog efficiënter en milieuvriendelijker te maken.

Al met al is de Ecocapsule een innovatieve en duurzame oplossing voor mensen die op zoek zijn naar een alternatieve en milieubewuste manier van wonen. Of je nu kiest voor een tijdelijk verblijf in de natuur, een vakantiehuisje of een vaste woonplek buiten het netwerk, de Ecocapsule biedt een unieke combinatie van comfort, design en duurzaamheid.

Zonne-energiesysteem: De Ecocapsule is uitgerust met een zeer efficiënt zonnepaneel van 2,6 vierkante meter (600W vermogen) op het dak. Dit zorgt voor een duurzame en betrouwbare stroomvoorziening, waardoor het gebruik van fossiele brandstoffen wordt verminderd.

Windturbine: Een ingebouwde 750W windturbine zorgt voor extra energieopwekking, vooral op locaties waar zonne-energie mogelijk minder effectief is. Dit maakt de Ecocapsule nog zelfvoorzienender en geschikt voor gebruik in diverse klimaten.

Regenwateropvang en -filtratie: De Ecocapsule is voorzien van een regenwateropvangsysteem dat regenwater opvangt en door een ingebouwd filtersysteem leidt om het geschikt te maken voor huishoudelijk gebruik.

Hoogwaardige isolatie: De capsule is ontworpen met hoogwaardige isolatiematerialen om het energieverbruik voor verwarming en koeling tot een minimum te beperken en het interieur comfortabel te houden.

Compact en draagbaar ontwerp: Met een lengte van 4,5 meter, een breedte van 2,4 meter en een hoogte van 2,5 meter, biedt de Ecocapsule 8 vierkante meter bruikbaar vloeroppervlak. Het totale gewicht van de Ecocapsule bedraagt slechts 1.500 kilogram, waardoor hij gemakkelijk vervoerd kan worden in een standaard zeecontainer.

Woonruimte: De Ecocapsule biedt comfortabele woonruimte voor twee volwassenen, inclusief een opklapbed, werk-/eethoek, douche, doorspoelbaar toilet, opbergruimte en een ingebouwde kitchenette met stromend water.

Energieopslag: Een hoogwaardige batterij met grote capaciteit slaat de opgewekte energie op, zodat de Ecocapsule ook bruikbaar is tijdens periodes van lage zonne- of windactiviteit.

Duurzame materialen: De Ecocapsule is gemaakt van duurzame, milieuvriendelijke materialen om de impact op het milieu verder te minimaliseren.

Veelzijdige toepassingen: De Ecocapsule kan worden ingezet als tijdelijk onderkomen, vakantiehuisje, afgelegen studio, onderzoeksstation of noodhuisvesting in rampgebieden.

Innovatieve ontwerpupdates: Het ontwerp van de Ecocapsule wordt voortdurend verbeterd en geüpdatet om de efficiëntie en milieuvriendelijkheid te vergroten, zodat bewoners kunnen genieten van een nog duurzamer en verantwoordelijkere manier van leven.


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.

Prada brengt vijfde exclusieve Timecapsule NFT-collectie uit In de kijker

Prada blijft de web3-community curatie voor mode definiëren met exclusieve ervaringen en de NFT drop in oktober. Prada komt binnenkort uit op 6 ok...