Dit bizar schip kan in mum van tijd omvormen tot een mini duikboot

SubSea Craft is een particulier gefinancierde kmo die geavanceerde maritieme technologie levert, met als kernproduct de VICTA. De VICTA is een Diver Delivery Unit - een onderwatervaartuig dat is ontworpen om snel te bewegen en snel onder het oppervlak te werken om duikers discreet af te leveren en op te halen. Het is een uniek en innovatief Brits product dat zich voornamelijk richt op de defensiemarkt, maar ook geschikt is voor avontuurlijke toepassingen.

De VICTA combineert de kenmerken van een snel oppervlaktevaartuig met die van een onderwaterschip en maakt deze overgang mogelijk met behulp van een innovatief fly-by-wire controlesysteem. De prestaties van de VICTA aan de oppervlakte zijn indrukwekkend met een snelheid van ongeveer 40 knopen en een uithoudingsvermogen van 250 zeemijlen. Onder water heeft de VICTA een uithoudingsvermogen van 4 uur en kan het 2 bemanningsleden en 6 duikers voor 25 zeemijlen navigeren. De compatibiliteit met een standaard ISO-scheepscontainer maakt het gemakkelijk inzetbaar en de ervaring van een voormalige Special Forces-operator en SDV-piloot met meer dan 28 jaar operationele ervaring heeft een ontwerp mogelijk gemaakt dat voldoet aan de behoeften van de operator.

De VICTA is gemakkelijk te vervoeren met behulp van in-service strategische en tactische liftmiddelen (past in een standaard ISO-scheepscontainer). Toekomstige ontwikkelingen van de Diver Delivery Unit-familie zullen volledige autonome capaciteit opleveren, zowel aan de oppervlakte als ondergronds. Deze technologie kan het volledige spectrum van maritieme capaciteit leveren, van inlichtingen, bewaking, verkenning en doelwitverwerving tot maritieme verbodsoperaties, levering van sensoren tot kinetische actie.

Naast defensietoepassingen is de Diver Delivery Unit-familie ook relevant voor binnenlandse landbeveiligings- en politiefuncties.

Het gebruik van de VICTA kan een revolutie teweegbrengen in de manier waarop defensie en veiligheidsoperaties worden uitgevoerd. Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt om speciale eenheden en duikers onopgemerkt af te zetten op stranden, kusten en havens. Ook kan het dienen als middel om illegale activiteiten in havens, onderzeeërplatforms en offshore olieplatforms te detecteren en te verhinderen.

De VICTA heeft vele voordelen ten opzichte van traditionele onderwatervaartuigen. Zo is het sneller, wendbaarder en veelzijdiger. Het heeft een veel groter bereik en kan gemakkelijker worden vervoerd en ingezet. Het gebruik van waterstoftechnologie maakt de VICTA ook milieuvriendelijker dan traditionele onderwatervaartuigen die werken op diesel of benzine.

SubSea Craft heeft een sterke achtergrond in de defensie-industrie en heeft samengewerkt met verschillende organisaties om de VICTA te ontwikkelen. Het bedrijf werkt momenteel aan de ontwikkeling van de volgende generatie Diver Delivery Units en blijft zich richten op het leveren van geavanceerde maritieme technologie.

Al met al is de VICTA een indrukwekkend stukje technologie dat de manier waarop defensie en veiligheidsoperaties worden uitgevoerd, kan transformeren. Met zijn snelheid, wendbaarheid en veelzijdigheid kan het een belangrijke rol spelen in een breed scala aan operaties. Hoewel de prijs van 9 miljoen dollar hoog is, kan het nut van de VICTA in bepaalde situaties van onschatbare waarde zijn.

VICTA is een Diver Delivery Unit (DDU) ontwikkeld door het Britse bedrijf SubSea Craft. Het is ontworpen om snel en effectief duikers af te zetten en op te halen van locaties die anders moeilijk te bereiken zijn.

De VICTA:

Algemeen:

 • Lengte: 8,45 m
 • Breedte: 2,70 m
 • Gewicht (leeg): 3.800 kg
 • Bemanning: 2 (operator en co-piloot)
 • Passagierscapaciteit: 6 duikers


Prestaties (oppervlakte):

 • Snelheid: 40 knopen
 • Bereik: 250 zeemijlen


Prestaties (onderwater):

 • Snelheid: 4 knopen
 • Bereik: 25 zeemijlen
 • Maximale diepte: 30 meter


Aandrijving:

 • Hybride elektrisch / waterstofbrandstofcel
 • 2 x elektrische motoren (oppervlakte)
 • 2 x elektrische motoren (onderwater)
 • 2 x waterstofbrandstofcel (oppervlakte)
 • 2 x Li-ion-batterijen (onderwater)


Bediening:

 • Fly-by-wire systeem voor naadloze overgang tussen oppervlakte en onderwater
 • 360 graden beweegbare camera's voor optimale situational awareness
 • Aanpasbaar dashboard met touchscreenbediening


Veiligheidskenmerken:

 • Automatische ballastregeling voor stabiele onderwaterwerking
 • Reddings- en veiligheidsuitrusting, waaronder redundante systemen en zuurstofvoorziening


De VICTA kan worden vervoerd in een standaard ISO-scheepscontainer en is compatibel met strategische en tactische liftmiddelen. Het heeft ook de mogelijkheid voor toekomstige volledig autonome capaciteit.

De VICTA is primair ontworpen voor militaire en defensietoepassingen, maar kan ook worden gebruikt voor maritieme beveiligings- en politiefuncties.

 


* Foto's ter illustratie, zie algemene voorwaarden.
Bezoek Website

Prada brengt vijfde exclusieve Timecapsule NFT-collectie uit In de kijker

Prada blijft de web3-community curatie voor mode definiëren met exclusieve ervaringen en de NFT drop in oktober. Prada komt binnenkort uit op 6 ok...